Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι όσοι παραλείπουν το πρωινό είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν προβλήματα με το βάρος τους, αφού αργότερα μέσα στη μέρα πεινάνε περισσότερο άρα καταναλώνουν και περισσότερες θερμίδες. Ωστόσο, τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά και η αύξηση βάρους μάλλον είναι το μικρότερο κακό που μπορεί να σας συμβεί αν δεν τρώτε πρωινό.

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology συνδέει την παράλειψη του πρωινού γεύματος με τα πρώτα στάδια αθηροσκλήρωσης ή την σκλήρυνση και στένωση των αρτηριών!

giaourti-prwino

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες περίπου 4.000 ανδρών και γυναικών, ηλικίας 40-54 ετών, που ζουν στην Ισπανία. Στη συνέχεια τους χώρισαν σε 3 ομάδες, ανάλογα με τον αριθμό των θερμίδων που κατανάλωναν το πρωί: η πρώτη ομάδα κατανάλωνε λιγότερο από 5% των ημερήσιων θερμίδων το πρωί, η δεύτερη από 5% έως 20% και η τρίτη ομάδα περισσότερο από 20%.

Από αυτούς μόνο το 3% των συμμετεχόντων ανήκε στην πρώτη κατηγορία (λιγότερο του 5% των ημερήσιων θερμίδων καταναλωνόταν το πρωί ή αλλιώς δεν έτρωγαν πρωινό αλλά έπιναν μόνο καφέ, χυμό ή κάποιο άλλο ρόφημα), ενώ η πλειοψηφία -το 69% των συμμετεχόντων- έτρωγαν πρωινό με λίγες θερμίδες, όπως τοστ ή κάποιο αρτοποίημα και το υπόλοιπο 28% έτρωγαν ένα πραγματικά πλήρες γεύμα. Οι ερευνητές δεν ανέλυσαν περαιτέρω το πρωινό κάθε ομάδας, αλλά είναι πιθανό ότι αυτά που χαρακτηρίστηκαν ως πλήρες γεύμα, περιελάμβαναν σε γενικές γραμμές όσο συστήνουν οι διατροφολόγοι για το πρώτο γεύμα της μέρας, όπως περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και φρούτα, καθώς και λιγότερα επεξεργασμένα δημητριακά και πρόσθετα σάκχαρα.

breakfast1

Από την άλλη, όσοι κατατάσσονταν στις δύο πρώτες κατηγορίες -δεν έτρωγαν καθόλου πρωινό ή έτρωγαν πολύ λίγο- ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Επιπλέον, όσοι κατανάλωναν λιγότερο από 5% των ημερήσιων θερμίδων το πρωί (δεν έτρωγαν πρωινό δηλαδή) είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αθηροσκλήρωση σε σχέση με όσους έτρωγαν πλήρες γεύμα το πρωί, με τις αρτηρίες τους να έχουν εμφανίσει πρώιμα ίχνη πλάκας σε διάφορα σημεία. Επιπλέον και όσοι κατανάλωναν πρωινό χαμηλών θερμίδων είχαν αυξημένο κίνδυνο να συσσωρευθεί πλάκα στις αρτηρίες τους.

«Το σημαντικό μήνυμα αυτής της μελέτης, είναι ότι η παράλειψη του πρωινού είναι δείκτης κακής διατροφής και τρόπου ζωής, που συνδέονται με εμφάνιση αθηροσκλήρωσης» ανέφεραν οι ερευνητές, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να εκπαιδευτεί ο κόσμος για απλές αλλαγές στη διατροφή, όπως ένα πλούσιο και θρεπτικό πρωινό που προστατεύει από επικίνδυνες ασθένειες.

Δείτε επίσης:
6 πράγματα που μου συνέβησαν όταν έκοψα το πρωινό!

Η σημασία του πρωινού για τα παιδιά

8 καλοί λόγοι να τρως πόριτζ κάθε μέρα