Εξαιρετικά επικίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί η παράλειψη του πρωινού και το δείπνο σε προχωρημένη ώρα, για όσους έχουν υποστεί έμφραγμα.

Σύμφωνα με νέα έρευνα διεξήχθη στη Βραζιλία, την πρώτη μάλιστα που μελέτησε αυτές τις διατροφικές συνήθειες σε ασθενείς που είχαν υποστεί έμφραγμα, όσοι τείνουν να παραλείπουν το πρωινό και να τρώνε βραδινό λίγο πριν κοιμηθούν, παρουσιάζουν χειρότερη πρόγνωση μετά από ένα έμφραγμα.

Η νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό προληπτικής καρδιολογίας «European Journal of Preventive Cardiology» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, δείχνει ότι οι άνθρωποι που έχουν υποστεί καρδιακό επεισόδιο και υιοθετούν αυτές τις δύο διατροφικές συνήθειες, είναι 4 με 5 φορές πιθανότερο να πεθάνουν πρόωρα, να πάθουν και άλλο έμφραγμα ή να εμφανίσουν στηθάγχη (πόνο στο στήθος) μέσα στις επόμενες 30 μέρες από την έξοδό τους από το νοσοκομείο.

Στην έρευνα συμμετείχαν 113 ασθενείς με μέση ηλικία 60 ετών. Όλοι είχαν νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας, διότι είχαν υποστεί σοβαρό οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ανάρρωση ήταν δυσκολότερη για όσους παρέλειπαν το πρωινό και έτρωγαν για βράδυ προτού κοιμηθούν.

Οι επιστήμονες προτείνουν αυτά τα άτομα να λαμβάνουν ένα πρωινό που περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά, υδατάνθρακες από δημητριακά ολικής άλεσης και φρούτα, ενώ για το βραδινό είναι ανάγκη να έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 2 ώρες μεταξύ της κατανάλωσής του και του ύπνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ