Σου (Chou) για τους Γάλλους, κόε (Kohl) για τους Γερμανούς, καπούστα (капуста) για τους Ρώσους… Και για τους Έλληνες; Μάπα!

laxano_salata_334145447

Περιφρονητικό όνομα για ένα λαχανικό που όμως δεν το περιφρονούμε καθόλου. Αν σκεφτείς με πόσους τρόπους το χρησιμοποιούμε! Ωμό, βραστό, στο φούρνο, στην κατσαρόλα… Είναι από τα πλέον φτηνά και νόστιμα υλικά και μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε ένα γεύμα (π.χ. λαχανοντολμάδες) αλλά και να συμμετέχει σε βοηθητικούς ρόλους (τουρσί, σαλάτα, λαχανόρυζο). Τελικά, την αγαπάμε τη μάπα και νομίζω ότι την τιμάμε, όπως της αξίζει σε όλα μας τα τραπέζια, καθημερινά και γιορτινά!

laxano_aspro_272938982

Οι πιο γνωστές ποικιλίες
Άσπρο: Μεσαία ή μεγάλα στρογγυλά λάχανα με λεία φύλλα χωρίς νεύρα. Το λάχανο αυτό έχει δύο κατηγορίες. Το σφιχτό, σκληρό λάχανο που συνήθως το προτιμάμε για τις σαλάτες και τα τουρσιά και το “αφράτο” που το χρησιμοποιούμε κυρίως για τους ντολμάδες ή ακόμα και για να το γεμίσουμε.

Πράσινο σγουρό: Λάχανο με σκούρο πράσινο φύλλωμα. Τα φύλλα του είναι ιδιαίτερα νευρώδη και δεν δίνουν το γνωστό στρογγυλό σχήμα του λάχανου, αλλά μοιάζουν περισσότερο με λαχανίδα.

Κόκκινο: Βαθυκόκκινα ή μοβ λάχανα με ιδιαίτερα σκληρά φύλλα και πολύ σφιχτά. Συνήθως δεν μεγαλώνουν πολύ.

Της Σαβοΐας: Λάχανο με σκούρα πράσινα, κατσαρά και ιδιαίτερα νευρώδη φύλλα.

Λαχανάκια Βρυξελλών: Μια μικρογραφία των μεγάλων λάχανων με σφιχτά φύλλα. Τα αγαπούν πολύ στη βόρεια Ευρώπη.

kokkino_laxano_119724763

Πώς να τα διαλέξεις
Απλά τα πράγματα. Αν θέλεις λάχανο για λαχανοντολμάδες ή για να το κάνεις γεμιστό, πρέπει να διαλέξεις ένα λάχανο αφράτο, ελαφρύ, με χαλαρό φύλλωμα. Αν θέλεις λάχανο για σαλάτα ή οποιαδήποτε άλλη συνταγή, να διαλέγεις λάχανο σφιχτό, βαρύ, σκληρό.

laxanontolmades_313073855

Κάθε μάπα στη θέση της
* Άσπρο λάχανο (αφράτο): Λαχανοντολμάδες, τουρσί με ολόκληρα φύλλα, γεμιστό, γιαχνί, με κρέας, με κοτόπουλο, λαχανόρυζο.

* Άσπρο λάχανο (σφιχτό): Σαλάτες, ξινολάχανο, στην κατσαρόλα με κρεατικά.

* Κόκκινο λάχανο: Σαλάτες, τουρσί.

* Βρυξελλών: Κυρίως σοταρισμένα ως συνοδευτικό σε κρέατα.

LAXANO_345111755

Και 5 υπέροχες συνταγές με μάπα

Λάχανο τουρσί πολίτικο

Σαλάτα λάχανο με σύκα, σταφίδες και καρύδια

Σάντουιτς με σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι και λαχανοσαλάτα

Λαχανόρυζο με πράσα

Λαχανοντολμάδες με γέμιση από κιμά και λουκάνικο