Τα λαχανικά είναι ίσως τα πιο βασικά τρόφιμα για την διατροφή μας. Πότε, όμως μπορούμε να πούμε πως είναι φρέσκα, άρα και θρεπτικά; Και ειδικότερα με τα κατεψυγμένα λαχανικά, τι γίνεται; είναι θρεπτικά; Για να δούμε τι συμβαίνει:

«Ένας χρυσός κανόνας στη διατροφή είναι να προτιμάμε τα φρέσκα λαχανικά εποχής. Αυτό όμως δεν είναι πάντοτε εύκολο, ιδίως στα αστικά κέντρα», λέει η διαιτολόγος Beth Czerwony, από την Cleveland Clinic στο Οχάο.

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο, τα φρέσκα λαχανικά που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ μερικές φορές μεταφέρονται από πολύ μεγάλες αποστάσεις. Μάλιστα, μπορεί να έχουν περάσει αρκετές ημέρες από τη συγκομιδή τους και να έχουν αποθηκευτεί στο μεσοδιάστημα σε ψυγεία. Με τον τρόπο αυτό όμως έχουν χάσει κάποια από τα θρεπτικά τους συστατικά.

Η σωστή φύλαξη
Επιστήμονες από το Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Τζώρτζια (UGA) είχαν αναλύσει την περιεκτικότητα ορισμένων φρούτων και λαχανικών σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η ανάλυση έγινε:

*Την ημέρα που τα αγόρασαν

*Μετά από πέντε ημέρες φύλαξης σε ένα κοινό οικιακό ψυγείο

*Μετά την κατάψυξή τους (κάποια ποσότητα είχε τοποθετηθεί στην κατάψυξη αμέσως μετά την αγορά)

Αυτό, που διαπιστώθηκε ήταν ότι η θρεπτική αξία των περισσότερων κατεψυγμένων ήταν ίδια με με αυτή που είχαν όταν πρωτοαγοράστηκαν. Επιπλέον, μερικά κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά είχαν υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, C και φολικό οξύ απ’ ό,τι τα νωπά στο ψυγείο. «Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία φρούτων και λαχανικών φθίνουν με τον χρόνο.

Ανακαλύψαμε ότι τα κατεψυγμένα μπορεί να είναι πιο θρεπτικά από τα νωπά, όταν λαμβάνεται υπ’ όψιν η αποθήκευση», είχε δηλώσει ο επικεφαλής ερευνητής Dr Ronald Pegg, καθηγητής Επιστήμης Τροφίμων στο UGA. Αυτό, που πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε φρέσκα λαχανικά είναι να τοποθετούνται τα λαχανικά στην κατάψυξη μέσα σε λίγες ώρες από τη συγκομιδή τους», τονίζει η Dr Czerwony.

Δείτε επίσης

Κορωνοϊός: Η πανδημία ανέβασε στα ύψη τις τιμές σε λαχανικά και φρούτα

Πώς να αγαπήσεις τα λαχανικά σε 3 απλά βήματα

Αυτά είναι τα 5 πιο υγιεινά λαχανικά – δες γιατί