Πολλοί έχουμε κάνει τη βρώμη ή το πόριτζ καθημερινή συνήθεια, υπάρχουν όμως κι εκείνοι που διστάζουν να την εντάξουν στη διατροφή τους. Που να ήξεραν όμως τι «τι χάνουν» όλοι αυτοί…

Δεν πρόκειται απλά για ένα υγιεινό πρωινό, αλλά για ένα πολύ θρεπτικό γεύμα.

Πάμε στην… ανατομία του.
Κάθε μισό φλιτζάνι βρώμης (ωμής) μας προσφέρει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης. Κάθε μερίδα πόριτζ είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως η βιταμίνη B, o σίδηρος, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος. Ακόμη, περιέχει πολυφαινόλες και είναι πλούσια σε ίνες.

Ακόμη, αποτελεί καλή πηγή πρεβιοτικών ινών. Κάτι που ωφελεί ιδιαίτερα εκείνους που δεν αγαπούν το γιαούρτι, οπότε αντισταθμίζουν αυτή τους τη διατροφική επιλογή.

Στη βρώμη, βρίσκουμε και β-γλυκάνες, ίνες που διαλύονται στο νερό και διαμορφώνουν ένα τζελ που «κάθεται» στο γαστρεντερικό μας σύστημα και μας ωφελεί με πολλούς τρόπους. Αρχικά, νιώθουμε πιο γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού. Ακόμη, «ταΐζουμε» τον οργανισμό μας με βακτήρια που κάνουν καλό στο γαστρεντερικό σύστημα. Τέλος, η βρώμη, μας βοηθά και να μειώσουμε τα επίπεδα χοληστερίνης.

Φυσικά, για να ωφεληθούμε ουσιαστικά από το πόριτζ, θα πρέπει να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή. Το να αποφασίσουμε να είναι το πόριτζ το πρωινό μας, αλλά την υπόλοιπη ημέρα να καταναλώνουμε ανθυγιεινές τροφές, δεν θα μας βοηθήσει καθόλου.

 

Δείτε επίσης:

Πρωτεϊνούχο πόριτζ σοκολάτας με γκότζι μπέρις

10 τρόποι να κάνεις ένα μπολ με βρώμη πραγματικά γευστικό

Το ανέξοδο μυστικό για απίστευτα νόστιμο πόριτζ