Ένας διαιτολόγος υπολογίζει τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στις δύο αυτές διατροφικές τάσεις, που έχουν γίνει πάρα πολύ δημοφιλείς.

Το ενδιαφέρον για τις δίαιτες plant based και vegan έχει αυξηθεί σταθερά τα τελευταία 20 χρόνια και διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας και συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς αυξάνεται η ευαισθητοποίηση γύρω από τα οφέλη στην υγεία, το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα από τον περιορισμό των ζωικών προϊόντων. Για παράδειγμα, υπάρχει πλέον μια πληθώρα βιβλίων, ντοκιμαντέρ, και podcasts σχετικά με τις plant based δίαιτες, ενώ πολλές εξέχουσες αλυσίδες fast food και εστιατόρια προσθέτουν vegan επιλογές στο μενού τους.

Θα έχετε ακούσει σίγουρα για μια οικογένεια ή φίλους που έχουν υιοθετήσει μια plant based διατροφή ή έγιναν vegan. Ποια είναι όμως η διαφορά μεταξύ των δύο; Θα έπρεπε να επιλέξετε τη μία εις βάρος της άλλης; Είναι η plant based διατροφή πιο υγιεινή από τη vegan; Ας ανακαλύψουμε τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ αυτών των δύο σε σχέση με τα οφέλη στην υγεία και στη διατροφή.

Ομοιότητες και διαφορές
Όπως μαρτυρά το όνομά της, η plant based διατροφή περιλαμβάνει κυρίως τρόφιμα φυτικά, επικεντρώνοντας σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Παρόλα αυτά η plant based διατροφή είναι ένας όρος με διαφορετικούς ορισμούς. Ο όρος γενικά αναφέρεται σε μια 100% plant based δίαιτα, που δεν περιλαμβάνει καθόλου ζωικά προϊόντα, ωστόσο κάποιοι θεωρούν τους εαυτούς τους plant based ενώ καταναλώνουν κάποια ζωικά τρόφιμα. Έτσι, είτε είστε χορτοφάγος, flexiterian, pescatarian ή ακόμη και vegan, μπορείτε να πέσετε κάτω από την ομπρέλα του plant based.

Αντίθετα, μια vegan διατροφή είναι πιο αυστηρή και ξεκάθαρα ορισμένη. Για να είσαι πραγματικά vegan θα πρέπει να μην αγοράζεις ή χρησιμοποιείς καθόλου προϊόντα που προέρχονται από ζώα. Αυτό περιλαμβάνει φαγητό, ρουχισμό, καλλυντικά και οικιακά είδη.

Αυτοί που υιοθετούν μια δίαιτα plant based το κάνουν γενικά για λόγους υγείας, ή για να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακά τους. Οι vegan, από την άλλη μεριά, τείνουν να αποφεύγουν τα ζωικά προϊόντα από ηθικής πλευράς, όχι μόνο για τη δική τους υγεία, αλλά και για την ευρωστία των ζώων και περιβαλλοντικούς λόγους, ή λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης.

Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.