Την ανάγκη να μειωθεί η κατανάλωση του κρέατος, προκειμένου να προστατευθεί το κλίμα τονίζει μία ακόμη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στις αρχές Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BioScience και συντάχθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν και του Πανεπιστημίου Tufts και συνυπογράφει διεθνή ομάδα 11.000 επιστημόνων από 153 χώρες, τονίζεται ότι είναι επιτακτική ανάγκη να τρώμε λιγότερα ζωικά προϊόντα, ώστε να μειωθεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματα τους, πραγματοποίησαν επιστημονικές αναλύσεις σε διαθέσιμα δεδομένα των τελευταίων 40 και πλέον ετών, τα οποία περιελάμβαναν παράγοντες όπως η αποψίλωση των δασών, τα ποσοστά γονιμότητας και οι εκπομπές άνθρακα. Κατέληξαν δε, σε 6 τομείς δράσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ώστε να βοηθήσουν στην επιβράδυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ένας από τους 6 τομείς δράσης που ανέφεραν λοιπόν, ήταν και το φαγητό όπου δήλωσαν ότι το ευρύ κοινό θα πρέπει να προσπαθεί να «τρώει κυρίως φυτικά προϊόντα και να καταναλώνει λιγότερα ζωικά». Όπως εξήγησαν, με αυτόν τον τρόπο «θα μειώνονταν σημαντικά οι εκπομπές μεθανίου και άλλων αερίων θερμοκηπίου και θα απελευθερώνονταν γεωργικές εκτάσεις για καλλιέργεια». Επιπλέον, οι επιστήμονες τόνισαν ότι είναι κρίσιμης σημασίας και η μείωση της σπατάλης τροφίμων, καθώς δηλώνουν ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο του συνόλου των τροφίμων δεν καταναλώνονται, αλλά καταλήγουν στα σκουπίδια.

«Οι επιστήμονες έχουν ηθική υποχρέωση να προειδοποιούν την ανθρωπότητα για κάθε μεγάλη απειλή», δήλωσε ο Δρ Thomas Newsome του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι τα στοιχεία που έχουν διαθέσιμα κάνουν σαφές ότι αντιμετωπίζουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Δείτε επίσης:
Αν γινόμασταν όλοι vegetarian, θα είχαμε 7,3 εκατ. λιγότερους θανάτους τον χρόνο!

Ένα ακόμη βρετανικό πανεπιστήμιο απαγορεύει το κρέας για περιβαλλοντικούς λόγους

Φωτιά-οικολογική καταστροφή στον Αμαζόνιο: Μήπως η λύση είναι να μην τρώμε κρέας;