Προϊόν της γενναιοδωρίας της φύσης, το μέλι εκτός από εξαιρετικό γλυκαντικό αποτελούσε κάποτε για τους απλούς θνητούς τροφή αντάξια των θεών.

Ήταν γνωστό από την αρχαιότητα σε Κίνα, Ιαπωνία και Ιάβα. Μπορεί οι άνθρωποι τα παλιά χρόνια να μην είχαν ανακαλύψει ότι το συνθέτουν 182 διαφορετικά στοιχεία, ήξεραν όμως από την πείρα τους ότι ήταν ένα εξαιρετικό δώρο της φύσης, που εκτός από γλυκαντικό χαρακτήρα είχε και τη μοναδική ιδιότητα να μην αλλοιώνεται με το χρόνο. Όχι άδικα λοιπόν το θεωρούσαν τροφή (αμβροσία), αλλά και ποτό (νέκταρ) των θεών και το χρησιμοποιούσαν με τον απαιτούμενο σεβασμό.

Σήμερα, βοηθούσης και της επιστημονικής πληροφόρησης, το μέλι έχει αναδειχθεί σε ένα από τα «λάβαρα» της υγιεινής, και δη της μεσογειακής, διατροφής. Παρακολουθώντας την πορεία του στο χρόνο, καταγράφουμε τη συχνή χρήση του μελιού και κάποιες ομοιότητες ανάμεσα σε φαγητά, όπως το βυζαντινό φαγητό Δέλφαξ οπτός (κομματάκια γουρουνόπουλου, που έβραζαν με μέλι, ξίδι και διάφορα μπαχαρικά) και το γλυκόξινο κοτόπουλο της Κινέζικης Κουζίνας. H χρήση του στην καθημερινή διατροφή μας, ακόμη και με τη μορφή μιας κουταλιάς μέλι με ένα ποτήρι νερό κάθε πρωί (διαχρονική συμβουλή μανάδων και γιαγιάδων), εξακολουθεί να λειτουργεί σαν ελιξίριο ζωντάνιας και υγείας για όλους μας

Δώστε μια γλυκιά και ενδιαφέρουσα νότα σε πιάτα, σάλτσες και επιδόρπια με λίγο μέλι και πολύ φαντασία…

Κοτόπουλο με μέλι και μουστάρδα
Κοτόπουλο σε μπουκιές, σοταρισμένο σε ελαιόλαδο μαζί με κρεμμύδι. Βράζει με λίγο νερό και προς το τέλος, όταν το κοτόπουλο έχει μαλακώσει, προστίθεται ένα μίγμα από 4 κουτ. σούπας μέλι, 4 κουτ. σούπας μουστάρδα, 1 κουτ. σούπας ξίδι λευκό, αλάτι, πιπέρι. Από τα μυρωδικά, του ταιριάζει το εστραγκόν.

Σάλτσα γλυκόξινη
Η σάλτσα έχει βάση το μέλι (½ φλιτζάνι μέλι, 5 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας, 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1 κουτ. γλυκού σκόνη τζίντζερ, 2 κουτ.σούπας σάλτσα ντομάτας). Η σάλτσα βράζει μέχρι να δέσει. Τα υλικά αυξομειώνονται ανάλογα. Συνοδεύει εξαιρετικά: σουβλάκια κοτόπουλου ή χοιρινού, λαχανικά ελαφρά σοταρισμένα ή και σπιτικά, ψιλοκομμένα λαχανικά, διπλωμένα σε φύλλο κρούστας (spring rolls).

Επιδόρπιο υγιεινό
Χρησιμοποιήστε γιαούρτι, κομμάτια από διάφορα φρούτα, ξηρούς καρπούς και μέλι. Το ίδιο επιδόρπιο είναι και εξαιρετικό σαν πρωινό με την προσθήκη κορνφλέικς.