Οι χορτοφάγοι (vegetarian και vegan) τείνουν να έχουν χειρότερη πνευματική υγεία σε σε σχέση με τους κρεατοφάγους, υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Critical Reviews In Food Science And Nutrition».
Η εν λόγω μελέτη διαπίστωσε ότι οι χορτοφάγοι/vegans διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους, αλλά και αυτοκαταστροφής.
Η Δρ. Ούρσα Ντόμπερσεκ, συγγραφέας της μελέτης και βοηθός καθηγητή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Southern Indiana, δήλωσε στο PsyPost:
«Λόγω της δραματικής αύξησης του βιγκανισμού και των ψυχικών ασθενειών κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ήταν αναγκαίο να γίνει ένα πρώτο βήμα για την εξέταση της συνάρτησης μεταξύ κρέατος και ψυχικής υγείας».
Για αυτό έγινε ανάλυση 18 μελετών, που συμμετείχαν συνολικά 160.257 άτομα από «πολλαπλές γεωγραφικές περιοχές», εκ των οποίων τα 85.843 ήταν γυναίκες και τα 73.232 άνδρες. Από αυτά τα οι149.559 χαρακτηρίστηκαν ως «καταναλωτές κρέατος» και οι 8.584 ως «χορτοφάγοι».
Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι 11 από τις 18 μελέτες έδειξαν συσχέτιση μεταξύ της μη κατανάλωσης κρέατος και της κακής ψυχολογικής υγείας. Επιπλέον, τέσσερις από τις μελέτες που αναλύθηκαν, παρουσίασαν αμφιλεγόμενα αποτελέσματα, ενώ οι άλλες τρεις έδειξαν ότι εκείνοι που απείχαν από το κρέας είχαν καλύτερη ψυχική υγεία.
Η Ντόμπερσεκ επισημαίνει ακόμη: «Η συσχέτιση δεν συνεπάγεται και αιτιώδη σχέση». Επιπλεόν, αξιοσημείωτο είναι αναφέρει:
«Οι vegan και οι αυστηρές δίαιτες για χορτοφάγους ενδέχεται να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών που αυξάνουν τον κίνδυνο ψυχικής νόσου. Πολλά άτομα με διατροφικές διαταραχές χρησιμοποιούν τον βιγκανισμό και τη χορτοφαγία ως κάλυψη της ασθένειάς τους».
Eπίσης, η ειδικός λέει ότι «Υπάρχουν δύο μεγάλα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.«Πρώτον, γιατί οι περισσότεροι vegan και χορτοφάγοι επιστρέφουν στο να τρώνε κρέας; Είναι μια βιολογική προσπάθεια να ξεπεραστούν οι ανεπάρκειες των θρεπτικών συστατικών ή ίσως, είναι ότι η καινοτομία και η προσοχή, χάνουν την επίδρασή τους με την πάροδο του χρόνου, ενώ η προσπάθεια που απαιτείται για τη διατήρηση ενός vegan και χορτοφαγικού τρόπου ζωής παραμένει η ίδια;».
Δεύτερον, ποιο είναι το χρονικό αυτής της σχέσης; Με άλλα λόγια, συμβαίνει η αλλαγή της διατροφής πριν ή μετά την εμφάνιση των ψυχολογικών θεμάτων; Τέλος, η Ντόμπερσεκ υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη μελέτη περέχει περαιτέρω αποδείξεις ότι επειδή οι άνθρωποι είναι παμφάγα, είναι παράλογο και δυνητικά ανθυγιεινό να υπάρχει μια διατροφή χωρίς κρέας.
Διαβάστε ακόμη:
Έρευνα: Τα vegan γεύματα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλάτι
Ψωμί ή φρυγανιά, ποια είναι η πιο υγιεινή επιλογή;
Δώρο για την καρδιά η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών