Δεν υπάρχει «καμία απόδειξη» πως τα ζώα, τόσο τα κατοικίδια όσο και αυτά της κτηνοτροφίας, μπορούν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε η γαλλική οργάνωση υγείας Anses. Αποκλείεται επίσης η πιθανότητα να περάσει ο ιός μέσω της τροφικής αλυσίδας, δια της κατανάλωσης κρέατος.

«Υπό το φως των διαθέσιμων επιστημονικών γνώσεων, δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως τα ζώα, είτε τα κατοικίδια είτε της κτηνοτροφίας, διαδραματίζουν κάποιον ρόλο στην διάδοση του ιού SARS CoV-2», συμπεραίνει η Anses. Και μπορεί ο SARS CoV-2 να δημιουργήθηκε στις νυκτερίδες, πριν περάσει διαμέσου ενός άλλου είδους και διαδοθεί στον άνθρωπο, ωστόσο το άλμα του «από τον άνθρωπο προς ένα άλλο ζωικό είδος επί του παρόντος φαίνεται λίγο πιθανό», διαβεβαιώνουν οι ειδικοί.

Επισημαίνουν άλλωστε, ότι κανένας ιός της ίδιας οικογένειας με αυτήν του κορωνοϊού δεν έχει εντοπισθεί σε κάποιο κατοικίδιο ζώο. Ακόμη και αν σε κάποια είδη, ο δέκτης στον οποίον προσκολλάται ο SARS CoV-2 για να εισέλθει στα κύτταρα είναι παρών, μόνη η παρουσία τούτη δεν επαρκεί για να επιτρέψει τον πολλαπλασιασμό του ιού, εξηγεί η Anses, προτείνοντας παράλληλα τη διεξαγωγή και άλλων ερευνών, προκειμένου να διαπιστωθούν ποιοι είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν και επιτρέπουν τον πολλαπλασιασμό.

Επιπλέον, αποκλείοντας ρητώς την υπόθεση διάδοσης από ένα ζώο κτηνοτροφίας, η Anses αποκλείει και την πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος τρώγοντας κρέας που προέρχεται από ένα τέτοιο ζώο. Για τους ειδικούς, ο μόνος πιθανός τρόπος μόλυνσης των τροφίμων είναι να έχει επαφή μαζί τους κάποιος ασθενής. Επίσης έχει αποκλειστεί και η πρόσληψη του ιού μέσω της πεπτικής οδού, όμως δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί η προσβολή δια της αναπνευστικής οδού, κατά την διάρκεια της μάσησης, καταλήγει η έκθεση των ειδικών.

Σύμφωνα με την Anses είναι αναγκαία η καλή τήρηση της υγιεινής, τονίζοντας πως ένα καλό μαγείρεμα στους 63οC επί 4 λεπτά βοηθά να μειωθεί κατά 10.000 φορές ο φόβος προσβολής από κάποιο διατροφικό προϊόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:
Κορωνοϊός: Πώς να προετοιμάσεις προμήθειες για 14ήμερη καραντίνα

Κορωνοϊός: Παρά την επιδημία, το κρέας νυχτερίδας παραμένει δημοφιλές στην Ινδονησία

Τέλος τα ζεστά γεύματα στο αεροπλάνο λόγω κορωνοϊού!