Προέρχεται από τη μακρινή Άπω Ανατολή και λέγεται ότι είναι από τα πιο δυναμωτικά είδη που υπάρχουν, αφού κάνει θαύματα στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το “Τσάι της Μαντζουρίας”, όπως αποκαλούν το ρόφημα από τον μύκητα κομπούχα, δεν έχεις παρά να διαβάσεις το άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι ακριβώς;
Πρόκειται για έναν ζυμομύκητα, που αναπτύσσεται σε διάλυμα μαύρου ή πράσινου τσαγιού και ζάχαρης με τη βοήθεια «μαγιάς».

kombucha

Και τι τόσο σπουδαίο έχει;
Είναι ιδανικό ποτό για την αποτοξίνωση του οργανισμού, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την εξισορρόπηση της λειτουργίας του ήπατος. Περιέχει πλήθος βιταμινών, όπως Β1, Β2, Β6, Β12, αλλά και βιταμίνη C, οι οποίες τονώνουν τον οργανισμό, συμβάλλουν στο μετασχηματισμό των λιπών και των πρωτεϊνών και βοηθούν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η κομπούχα είναι επίσης πλούσια σε οργανικά οξέα, όπως γαλακτικό οξύ, που ρυθμίζει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, οξικό οξύ, που θεωρείται αντισηπτικό και αναστέλλει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, γλυκουρονικό οξύ, που έχει αποτοξινωτικές ιδιότητες και βουτυρικό οξύ, που προστατεύει τα τοιχώματα των εντέρων. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κομπούχα βοηθά την πέψη και την απώλεια βάρους, ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα, αμβλύνει τα συμπτώματα του εκζέματος και του άσθματος, βελτιώνει την όψη του δέρματος και των μαλλιών και βοηθά στην καταπολέμηση της αϋπνίας. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Τι γεύση έχει;
Το ποτό αυτό έχει ελαφρώς όξινη γεύση. Άλλοι το λατρεύουν και άλλοι δεν αντέχουν να πιουν ούτε γουλιά…

Πού μπορώ να βρω τον μύκητα λοιπόν;
Δυστυχώς θα πρέπει να ψάξεις πολύ. Εάν είσαι τυχερός θα τον βρεις σε μεγάλα καταστήματα βιολογικών ειδών. Στην Αθήνα πάντως μάθαμε ότι το σερβίρουν στο αγαπημένο μας vegetarian εστιατόριο Mama Tierra.

kombucha1

Πώς μπορώ να φτιάξω το ποτό αυτό μόνος μου;

Τι χρειάζεσαι:
Καθαρή Κομπούχα μύκητα
Ένα τηγάνι με νερό
Ένα δοχείο από γυαλί ή πηλό
Περίπου 70 γραμμάρια ζάχαρη και 5 γραμμάρια τσάι ανά λίτρο νερό
Μία πετσέτα
Έναν ελαστικό κρίκο, ένα χωνί και ένα κόσκινο

Πώς θα το φτιάξεις:
Βάλε το τηγάνι με το νερό στη φωτιά και μόλις βράσει, βγάλτο από το μάτι και πρόσθεσε το τσάι. Αφού το αφήσεις για 15 λεπτά, βγάλε τα φύλλα τσαγιού από το νερό, πρόσθεσε τη ζάχαρη και ανακάτεψε μέχρι να διαλυθεί. Άφησε το μείγμα να κρυώσει και βάλτο στο δοχείο. Βάλε περίπου το 10% από το υγρό που βρίσκεται η κομπούχα στο δοχείο και στη συνέχεια πρόσθεσε τη κομπούχα. Πρόσεξε ωστόσο το νερό να έχει κρυώσει, ώστε να μην σκοτωθεί ο μύκητας. Κλείσε το δοχείο με μια πετσέτα για να το προστατέψεις από σκόνη και έντομα. ‘Αφησέ το για 8-12 μέρες σε ζεστό και σκοτεινό μέρος. Βγάλε τον μύκητα με καθαρά χέρια και απόλαυσε το μαγικό αυτό ελιξήριο!

kompoucha

Πόσο πρέπει να πίνω;
Καλό θα ήταν να μην το παρακάνεις, γιατί μπορεί να αισθανθείς ενοχλήσεις στο στομάχι. Η συνιστώμενη δοσολογία για ενήλικες είναι 150 ml ημερησίως.

 Δείτε περισσότερα:
Η κουλτούρα του τσαγιού και τα οφέλη του

Οι διατροφικές παραξενιές της Lady Gaga

Είναι το γάλα κατσαρίδας το νέο superfood;