Οι διατροφολόγοι όταν επισημαίνουν τις ομάδες τροφών που πρέπει να αποφεύγονται δια ροπάλου αναφέρονται εκτενώς στις λεγόμενες «τροφές με κενές θερμίδες». Τι είναι όμως αυτές και γιατί πρέπει να τις αποφεύγουμε;

Οι συγκεκριμένες τροφές, είναι φορτωμένες με περιττές θερμίδες, χωρίς διατροφική αξία και αντί για βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία είναι φουλ σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, με αποτέλεσμα αντί να λειτουργούν θρεπτικά, να ενισχύουν την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Αλμυρά και γλυκά σνακ, ροφήματα και αναψυκτικά που βρίσκουμε σε αφθονία στα ράφια των σούπερ μάρκετ και ενίοτε προμηθευόμαστε χωρίς δεύτερη σκέψη για να καλύψουμε γρήγορα τις λιγούρες της στιγμής, είναι γεμάτα με τέτοιου τύπου «άχρηστες» θερμίδες. Συνεπώς, όταν αυτές οι τροφές καταναλώνονται συχνά οδηγούν σε παθήσεις όπως υπέρταση, διαβήτη και παχυσαρκία. Ποιες είναι λοιπόν για να τις αποφεύγουμε; Αναφέρουμε μερικές ενδεικτικές περιπτώσεις:

– Έτοιμα γλυκά (συσκευασμένα ή και ζαχαροπλαστείου), μπισκότα, ντόνατ όπως επίσης καραμέλες, σοκολάτες κ.ά.
– Αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά και επεξεργασμένους χυμούς φρούτων με προσθήκη ζάχαρης.

– Αλλαντικά.
– Φαγητά όπως πίτσα, σουβλάκι, μπέργκερ. Βέβαια, όταν τα φτιάξετε σωστά στο σπίτι και με την κατάλληλη επιλογή υλικών, τα συγκεκριμένα φαγητά μπορεί να είναι θρεπτικά.

Επειδή είναι πολύ εύκολο να ξεφύγουμε όταν πηγαίνουμε για ψώνια στο σούπερ μάρκετ, για να μην βρεθούν στο καλάθι τρόφιμα που τελικά βλάπτουν την υγεία αλλά και την τσέπη μας, απαραίτητη είναι η λίστα αγορών, που , όπως έχουμε ξαναγράψει, αποδεικνύεται σωτήρια από κάθε σκοπιά, για την υγεία, την τσέπη μας αλλά και το περιβάλλον αφού αγοράζουμε μόνο ότι πραγματικά χρειαζόμαστε. Όσο για τις τροφές που μπορούμε να βάζουμε καθημερινά στο τραπέζι άφοβα; Αυτές είναι γνωστές: Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όσπρια, κρέας και πουλερικά, όσπρια και γαλακτοκομικά κατά προτίμηση με μειωμένα λιπαρά, ξηροί καρποί και όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένες τροφές.

Δείτε επίσης

4 “υγιεινά” τρόφιμα που πρέπει να διώξεις από την κουζίνα σου ΤΩΡΑ!

Η συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Το μυστικό της μακροζωίας: Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα