Οι φράουλες είναι το αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων και συνήθως παρότι καλοκαιρινό φρούτο δίνει το «παρών» ακόμη και τους χειμερινούς μήνες. Όπως, λοιπόν, ξέρουμε οι φράουλες είναι κόκκινες και με σποράκια πάνω στην επιφάνεια τους ή μήπως όχι;

Αυτή, λοιπόν, είναι η διαδεδομένη της μορφή, που πολλές φορές αναφέρεται και ως ευρωπαϊκή φράουλα, ωστόσο δεν υπάρχει μόνο αυτή. Ξέρατε, πως υπάρχει μία ποικιλία φράουλας, που ονομάζεται είτε ανανοφράουλα (pineberry) είτε άσπρη φράουλα και έχει γεύση που θυμίζει ανανά; Μάλιστα, όχι μόνο αυτό, αλλά λέγεται πως είναι και η αρχαιότερη ποικιλία φράουλας. Ας πάρουμε, όμως τα πράγματα από την αρχή.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cheshire Smokehouse Limited (@cheshiresmoke) on

Λίγη ιστορία
Όπως είπαμε μιλάμε για μία λευκή φράουλα με κατα κόκκινους σπόρους και με γεύση και άρωμα ανανά. Πρόκειται για την αρχαιότερη ποικιλία φράουλας, που καλλιεργούταν στη Χιλή μέχρι τον 17ο αιώνα και έπειτα μεταφέρθηκε σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Η ανανοφράουλα είναι αποτέλεσμα της διασταύρωσης δύο διαφορετικών ειδών φράουλας (της Fragaria virginiana και της Fragaria chiloensis).

Δεν υπήρχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτό την ανανοφράουλα και έτσι σταδιακά αυτό οδήγησε στη μείωση της καλλιέργειάς της με αποτέλεσμα την εξαφάνιση της ποικιλίας. Το 2003 Ολλανδοί αγρότες αποφάσισαν να αναβιώσουν το είδος αυτό της φράουλας, ωστόσο η παραγωγή είναι ακόμα πολύ μικρή και σε πολλά μέρη του κόσμου ακόμη οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν την ύπαρξή του. Ωστόσο, αναμένεται ότι τα επόμενα χρόνια η άσπρη φράουλα θα γίνει περισσότερο προσιτή στο μέσο καταναλωτή.

Διατροφική αξία
Η λευκή φράουλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανονικά σε γλυκά, τούρτες και ποτά, περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Αρχικά, είναι πλούσια σε βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, μπορεί να αποτελέσει σε συνδυασμό με το γιαούρτι, ιδανική προστασία κατά του κρυολογήματος και της γρίπης. Επιπλέον, αυξάνει την ενέργεια λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε υδατάνθρακες. Αποτελεί επίσης σημαντική πηγή σιδέρου, συνιστά εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και βοηθά στην καλή καρδιακή λειτουργία. Τέλος, να σημειώσουμε εδώ, πως τις λευκές φράουλες μπορούμε να τις βρούσε σε επιλεγμένα καταστήματα, κατόπιν αναζήτησης.

Διαβάστε ακόμη:
Θα έδινες 22 δολάρια μόνο για μια φράουλα;

Το απροσδόκητο tip που κρατάει τις φράουλες φρέσκες για περισσότερο

Φράουλες χωρίς φυτοφάρμακα, με τη βοήθεια… μανιταριών