Μπορεί καμία δίαιτα να μην μπορεί να μας εγγυηθεί ότι τα αποτελέσματα της θα κρατήσουν για πάντα, ωστόσο σύμφωνα με τους επιστήμονες μία δίαιτα έχει μονιμότερα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου.

Η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων είναι σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η πιο αποτελεσματική για μονιμότερη απώλεια βάρους. Το μυστικό της; Η μικρότερη κατανάλωση υδατανθράκων αυξάνει τον αριθμό των θερμίδων που καίγονται σε βάθος χρόνου.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστόνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», μελέτησαν 234 υπέρβαρους ηλικίας 18 έως 65 ετών (με δείκτη μάζας σώματος άνω του 25), οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μια αρχική ενιαία δίαιτα για διάστημα δέκα εβδομάδων. Από αυτούς, οι 164 κατάφεραν να χάσουν 10% έως 14% του βάρους τους. Στη συνέχεια, αυτοί οι 164 χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες και επί άλλες 20 εβδομάδες ακολούθησαν τρεις διαφορετικές δίαιτες με αρκετούς, μέτριους ή ελάχιστους υδατάνθρακες, σε ποσοστό το 60%, 40% και 20% αντίστοιχα των συνολικών θερμίδων που κατανάλωναν καθημερινά. Στόχος ήταν να συγκριθούν οι δίαιτες για το ποια εγγυάται καλύτερα την απώλεια των κιλών σε βάθος χρόνου.

Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα της έρευνας, όσοι κατανάλωναν τους λιγότερους υδατάνθρακες είχαν καλύτερα αποτελέσματα, καθώς όπως διαπιστώθηκε το σώμα τους έκαιγε περίπου 250 χιλιοθερμίδες την ημέρα περισσότερες από ό,τι στην περίπτωση της διατροφής με πολλούς υδατάνθρακες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό μεταφράζεται σε απώλεια σχεδόν 10 κιλών μέσα σε τρία χρόνια.

Μάλιστα για τους ανθρώπους με πολύ υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, η διαφορά στην κατανάλωση θερμίδων ανάμεσα στις δίαιτες των χαμηλών και των υψηλών υδατανθράκων φθάνει τις 400 χιλιοθερμίδες την ημέρα.

«Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και στην εποχή μας όπου αποφεύγουμε τα πολλά λιπαρά, έχουν αυξήσει τα επίπεδα ινσουλίνης, κάτι που ωθεί τα κύτταρα λίπους να αποθηκεύουν έξτρα θερμίδες. Επειδή έτσι μένουν λιγότερες θερμίδες διαθέσιμες για το υπόλοιπο σώμα, αυξάνεται η πείνα και επιβραδύνεται ο μεταβολισμός, με συνέπεια να αυξάνεται το βάρος», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής ενδοκρινολογίας Ντέηβιντ Λούντβιγκ.

Η νέα έρευνα έδειξε επίσης, ότι η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων εκτός από μεγαλύτερη καύση θερμίδων, μειώνει και την πείνα, βοηθώντας καλύτερα στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Την ίδια στιγμή βέβαια, άλλοι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί για το πόσο ασφαλές είναι να συστήσουν στον κόσμο να αρχίσει να ακολουθεί δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, καθώς είναι ασαφείς οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την υγεία. «Είναι πολύ πρόωρο να πει κανείς κατά πόσο αυτό το είδος διατροφής είναι όντως υγιές σε βάθος χρόνου», δήλωσε η διαιτολόγος Ντάνα Χάνες του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ