Το marmite και το vegemite είναι γνωστά αλείμματα από εκχύλισμα μαγιάς, που χρησιμοποιούνται κυρίως στη Βρετανία και την Αυστραλία αντίστοιχα και τα οποία ξεχωρίζουν για την αλμυρή τους γεύση και το χαρακτηριστικό άρωμα τους. Όπως προκύπτει από νέα έρευνα πάλι, ίσως είναι και η λύση στην καταπολέμηση του άγχους.

vegemite spread

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Βικτώρια της Αυστραλίας, όσοι καταναλώνουν συχνά marmite ή vegemite εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα στρες. Ο λόγος; Η υψηλή περιεκτικότητα των αλειμμάτων σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο που ελέγχουν τη διάθεση και εμποδίζουν την παραγωγή ομοκυστεΐνης στο αίμα που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία άγχους.

Πρόκειται για την πρώτη επιστημονική μελέτη που συνδέει την κατανάλωση αλειμμάτων από εκχύλισμα μαγιάς με τη μείωση του άγχους. «Ξέρουμε ότι τέτοιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που ωφελούν το νευρικό σύστημα και είναι απαραίτητες για να έχουμε ενέργεια», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Βάσω Αποστολοπούλου, σπεύδοντας ωστόσο να τονίσει ότι μπορεί τα αποτελέσματα της έρευνας τους να στηρίζουν το γεγονός ότι αυτές οι τροφές μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση στην καταπολέμηση του στρες, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τα φαρμακευτικά σκευάσματα.

vegemite

Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση του αλείμματος από εκχύλισμα μαγιάς σε 520 εθελοντές, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και γενικά τον τρόπο ζωής τους.