Η διαλειμματική νηστεία είναι εξαιρετικά δημοφιλής καθώς δεν σε περιορίζει στο τι να φας, αλλά στο πότε να το φας, ωστόσο, αποδεικνύεται αποτελεσματική και στη μείωση του κοιλιακού λίπους.

Σύμφωνα με τον Δρ. Πολ Φαρατζιάν, κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο και επιστημονικό συνεργάτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η μείωση του κοιλιακού λίπους είναι πιο αποτελεσματική όταν το βραδινό καταναλώνεται μέχρι τις 18:00. Όπως δηλαδή γίνεται στη διαλειμματική νηστεία, όπου κάποιος μπορεί να φάει τα γεύματα του σε ένα «παράθυρο» 8 ωρών, ιδανικά μεταξύ 10 το πρωί έως 6 το απόγευμα.

«Αυτό που δείχνει η πλειονότητα των μελετών, είναι ότι λόγω μεταβολικών καταστάσεων κι ενός κιρκαδικού ρυθμού έκκρισης ορμονών στο ανθρώπινο σώμα, η ικανότητα μεταβολισμού της τροφής και της αφομοίωσης της, τις πρωινές ώρες έως και το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα, είναι καλύτερη απ’ ότι αργά το βράδυ. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν φαίνεται μόνο μεγαλύτερη απώλεια βάρους, αλλά και μεγαλύτερη απώλεια σωματικού λίπους, και ειδικά στην περιφέρεια της μέσης, που σημαίνει και μείωση σπλαχνικού λίπους, που είναι το κακό για τον οργανισμό μας λίπος», σημειώνει ο κ. Φαρατζιάν.

Υπάρχει καλύτερη ισνουλινοευαισθησία, άρα και μικρότερος κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2, προσθέτει ο ίδιος, λέγοντας παράλληλα, ότι υπάρχουν και άλλες επιδράσεις κυρίως στις αντιφλεγμονώδεις δράσεις του οργανισμού, στον μηχανισμό δηλαδή που έχει το ίδιο το σώμα να μάχεται τις ελεύθερες ρίζες και γενικά τις «απειλές» που δέχεται. «Κάτι που έχει σαν συνέπεια την προστασία της καρδιάς, γενική αντιφλεγμονώδη δράση στο αναπνευστικό σύστημα, καθώς επίσης και αντιγηραντικές ιδιότητες».

Σημειώνεται ότι οι τύποι διαλειμματικής νηστείας, είναι συνήθως 3:
1. Δύο μέρες της εβδομάδας με πολύ λίγες θερμίδες που ακολουθούνται από μέρες φυσιολογικής διατροφής.
2. Σε πιο ακραία μορφή να αφήνει κάποιος μέρες κενές από θερμίδες, δηλαδή να πίνει μόνο υγρά και τις υπόλοιπες μέρες κανονική διατροφή.
3. Η πιο ήπια μορφή διαλειμματικής νηστείας είναι το γνωστό 16/8, δηλαδή τρώμε σε διάστημα 8 ωρών και τις υπόλοιπες 16 δεν τρώμε, ή 18/6 που κάνουν κάποιοι, αν μπορούν να αφήσουν το στομάχι τους κενό περισσότερες ώρες. Μετά τις μέρες ή ώρες νηστείας ακολουθείται κανονική διατροφή.

Βέβαια, ο κ. Φαρατζιάν τονίζει ότι τις μέρες ή τις ώρες που κάποιος μπορεί να φάει σύμφωνα με τον τύπο της διαλειμματικής νηστείας που ακολουθεί, δεν θα πρέπει να τρώει «σαν να μην υπάρχει αύριο» αν θέλει να χάσει κιλά, αλλά να ακολουθεί μία κανονική διατροφή. Επίσης, διευκρινίζει ότι για να δώσει η διαλειμματική νηστεία τα μέγιστα οφέλη, το τελευταίο γεύμα θα πρέπει να γίνεται το αργότερο στις 4 ή στις 6 το απόγευμα. «Το να μεταφέρει κάποιος το βραδινό φαγητό μετά τις 6, φαίνεται ότι κυρίως σε επίπεδο απώλειας λίπους και ειδικά κοιλιακού λίπους δεν δουλεύει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ