Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο British Columbia στο Βανκούβερ του Καναδά, έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη φρούτο στη μακρά λίστα των superfoods.

Πρόκειται για το εξωτικό -και απολύτως άγνωστο σε εμάς μέχρι σήμερα- breadfruit ή αλλιώς αρτόκαρπο, που οφείλει το όνομα του στην υφή που παίρνει ο ώριμος καρπός όταν μαγειρεύεται, θυμίζοντας φρεσκοψημένο ψωμί με γεύση όμως παρόμοια με εκείνη της πατάτας. Ο αρτόκαρπος καλλιεργείται ευρέως στην Ωκεανία, αλλά και στην Καραϊβική, στη Νότια και στη Νοτιοανατολική Ασία, στην Κεντρική Αμερική και στην Αφρική.

Ο αρτόκαρπος μπορεί να μαγειρευετεί στον ατμό, να γίνει βραστός ή ψητός και θεωρείται εξαιρετικά ωφέλιμος για την υγεία καθώς μόλις 100γρ. περιέχουν 4γρ. πρωτεΐνης και 5γρ. φυτικών ινών. Επίσης, είναι καλή πηγή μαγνησίου, καλίου, παρέχει καροτενοειδή όπως η λουτεΐνη, ενώ έχει μέτριο γλυκαιμικό δείκτη.

Για να διαπιστώσουν τα οφέλη του στον οργανισμό, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μία σειρά μελετών χρησιμοποιώντας αλεύρι από αρτόκαρπο και αφυδατωμένο καρπό. Βρήκαν λοιπόν, ότι η πρωτεΐνη του μπορεί να αφομοιωθεί πιο εύκολα από τον οργανισμό, σε σχέση με την πρωτεΐνη σιταριού.

Βέβαια, αναφέρουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουν τον αντίκτυπο που έχει η κατανάλωση του στην πέψη και στη διατροφή, πριν αυτό καθιερωθεί ως λειτουργικό τρόφιμο. Ωστόσο πιστεύουν ότι είναι μια πολλά υποσχόμενη τροφή, που μπορεί να θεωρηθεί superfood και ως πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στην κατανάλωση σιτηρών, καθώς παρέχει υψηλότερα επίπεδα φυτικών ινών και σημαντικά περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Δείτε επίσης:
Κόκκινα μύρτιλλα, αλλιώς lingonberries: To superfood που καταπολεμά το λίπος

Τα μόνα superfoods που αξίζει να αγοράζεις

Τα ελληνικά αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά είναι superfoods