Το συκώτι είναι από τα πιο ζωτικά όργανα του ανθρώπινου σώματος. Την ίδια στιγμή είναι και από τα πιο ευαίσθητα, γι αυτό χρειάζεται προστασία. Μετά τις πασχαλινές κραιπάλες λοιπόν, ήρθε η ώρα για αποτοξίνωση, με τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το μενού σας.
Γκρέιπφρουτ. Με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, το γκρέιπφρουτ αποτοξινώνει το ήπαρ και ενισχύει την διαδικασία καθαρισμού.
Ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο και ιδιαίτερα το έξτρα παρθένο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μας προστατεύει από τις τοξίνες που προκαλούν βλάβη στο συκώτι.
Καρότα και παντζάρια. Και τα 2 λαχανικά περιέχουν γλουταθειόνη, πρωτεΐνη που βοηθά στην αποτοξίνωση του συκωτιού.
Καρύδια. Τα καρύδια περιέχουν μεγάλη ποσότητα του αμινοξέως αργινίνη, που βοηθά το συκώτι να αποτοξινωθεί από την αμμωνία. Επίσης, είναι πλούσια σε γλουταθειόνη και ω3 λιπαρά οξέα, που συμβάλουν στη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του ήπατος.
Κουρκουμάς. Το γνωστό μπαχαρικό βοηθά τα ένζυμα του ήπατος να αποβάλλουν τις καρκινογόνες ουσίες που συγκεντρώνονται στον οργανισμό μέσω των τροφών.
Λεμόνια. Λόγω της βιταμίνης C που περιέχουν ενισχύουν τις αποτοξινωτικές ιδιότητες του συκωτιού, ενώ το κιτρικό οξύ οδηγεί σε περισσότερη παραγωγή χολής, που είναι ακόμα ένας τρόπος καθαρισμού του οργανισμού. Ιδανικά, πίνετε ένα ποτήρι νερό με χυμό λεμονιού κάθε πρωί.
Μήλα. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη και καθαρίζουν τις τοξίνες από το πεπτικό σύστημα, ενώ οι θρεπτικές ουσίες τους βοηθούν το συκώτι κατά τη διαδικασία καθαρισμού.
Πράσινα λαχανικά. Όσο πιο πράσινα τόσο πιο καλά, με τις χλωροφύλλες να απορροφούν όλες τις τοξίνες από το αίμα και να εξουδετερώνουν τα βαρέα μέταλλα.
Πράσινο τσάι. Αγαπημένο ρόφημα, γνωστό για τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, αποδεικνύεται ιδιαίτερα ωφέλιμο για το συκώτι μιας και διαλύει το λίπος που συσσωρεύεται γύρω του.
Σκόρδο. Μια σκελίδα αρκεί για να ενεργοποιεί τα ένζυμα στο συκώτι και να το καθαρίζει από τις τοξίνες.