Όταν ετοιμάζεις φρούτα και λαχανικά προς κατανάλωση, κάποια μέρη τους με πρώτη τη φλούδα, καταλήγουν στα σκουπίδια. Αυτό όμως είναι λάθος, καθώς έτσι στερήσε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Αν αναρωτιέσαι ποια μέρη των φρούτων και των λαχανικών μπορείς -και πρέπει- να καταναλώνεις, ενώ μέχρι σήμερα το απέφευγες, σου έχουμε 8 αντιπροσωπευτικά παραδείγματα.

Φλούδα μάνγκο
Μπορεί στις φρουτοσαλάτες και στα smoothies να βάζεις τη ζουμερή σάρκα του μάνγκο, ωστόσο και η φλούδα του μόνο για πέταμα δεν είναι, καθώς αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών Α και C και φυτικών ινών, με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Φλούδα μπανάνας
Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, η μπανανόφλουδα περιέχει υψηλά ποσοστά βιταμινών Β6 και Β12, μαγνήσιο και κάλιο, καθώς και φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Στα παραπάνω πρόσθεσε και το γεγονός ότι μαγειρεμένη μπορεί να έχει γεύση… χοιρινού, για να φτιάξεις μαζί της ιδιαίτερες χορτοφαγικές συνταγές.

Κουκούτσι αβοκάντο
Ήξερες ότι το 70% των αντιοξειδωτικών ουσιών του αβοκάντο βρίσκονται στον πυρήνα του και οι σπόροι του περιέχουν επίσης πολυφαινόλες σαν κι αυτές που υπάρχουν στο πράσινο τσάι; Το μόνο που έχεις να κάνεις για να μπορείς να καταναλώσεις και το κουκούτσι του αβοκάντο, λαμβάνοντας τα θρεπτικά συστατικά του, είναι να το μετατρέψεις σε σκόνη, σαν αλεύρι. Δες τον τρόπο ΕΔΩ.

Φλούδα πορτοκαλιού
Συνήθως την καταναλώνουμε ως γλυκό του κουταλιού ή την κάνουμε ξύσμα για να αρωματίσουμε τα γλυκά. Η φλούδα του πορτοκαλιού όμως μπορεί να καταναλωθεί και χωρίς να την ανακατέψεις με ζάχαρη ή να τη μαγειρέψεις, καθώς περιέχει φυσικά αντιοξειδωτικά, ασβέστιο, βιταμίνη Α και βιταμίνη C, ενώ είναι πιο πλούσια σε φυτικές ίνες από τη σάρκα του πορτοκαλιού.

Φλούδα ακτινίδιου
Η αλήθεια είναι ότι η τριχωτή φλούδα του ακτινίδιου είναι κάπως ανατριχιαστική. Όπως φαίνεται από το διατροφικό προφίλ της όμως, θα πρέπει να ξεπεράσεις τους όποιους ενδοιασμούς σου και να την καταναλώνεις μαζί με το υπόλοιπο φρούτο, καθώς έχει τρεις φορές περισσότερες φυτικές ίνες από τον καρπό στο εσωτερικό, ενώ αυξάνεται και η ποσότητα βιταμίνης C που λαμβάνεις κάθε φορά που τρως ακτινίδιο.

Πράσινα κοτσάνια καρότου
Μπορεί να είναι το πρώτο μέρος που πετάς όταν καθαρίζεις τα καρότα, ωστόσο τα κοτσάνια τους είναι επίσης βρώσιμα και μπορούν να καταναλωθούν παρέα με το υπόλοιπο λαχανικό, είτε μέσα σε σαλάτες ή όταν ψήνεις τα καρότα ολόκληρα στο φούρνο για να γαρνίρεις κρέας ή ψάρι. Επίσης μπορεί να τα προσθέσεις σε σούπες και ζωμούς.

Φλούδα καρπουζιού
Η φλούδα του καρπουζιού, εφόσον στην καλλιέργεια του φρούτου δεν έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα, είναι κατάλληλη προς κατανάλωση. Μάλιστα, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως μαγνήσιο και κάλιο. Επίσης, το λευκό μέρος στη φλούδα του καρπουζιού είναι καλή πηγή φυτικών ινών, βοηθώντας την πέψη. Δες ακόμη περισσότερους λόγους να καταναλώνεις τη φλούδα του καρπουζιού ΕΔΩ.

Πυρήνας του ανανά
Συνήθως καταλήγει στα σκουπίδια επειδή είναι πολύ σκληρός και λιγότερο γλυκός σε σχέση με τη σάρκα του φρούτου, ωστόσο ο πυρήνας του ανανά είναι βρώσιμος. Επίσης, είναι και πολύ θρεπτικός και πλούσιος σε βιταμίνη C.

Δείτε επίσης:
8 τροφές που ίσως να κόβεις τελικά λάθος

3 συμβουλές υγιεινής διατροφής που πρέπει να ακολουθούν κρεατοφάγοι και vegans

Γιατί είναι καλό να πίνεις ζεστό νερό με μέλι καθημερινά

Το άρθρο της εβδομάδας