Αυτή τη χρονιά ίσως ήρθε η ώρα να κάνουμε ταυτόσημες τις έννοιες της καλής υγείας (σωματικές και ψυχικής) και του καλού, νόστιμου φαγητού. Ξεχάστε το «κάθε πέρσι και καλύτερα». Ήρθε η ώρα να το αλλάξουμε και να μας φροντίσουμε, φροντίζοντας παράλληλα και να αλλάξουμε τον τρόπο που μαγειρεύουμε, που ψωνίζουμε και που σκεφτόμαστε το φαγητό.
Τρώμε ενσυνείδητα
Αυτό δεν σημαίνει να αποκλείσουμε το κρέας και τα παράγωγά του, να γίνουμε vegans η vegetarians. Εκτός αν θέλουμε φυσικά. Σημαίνει να έχουμε μια διατροφή ισορροπημένη, χωρίς να κάνουμε αλόγιστη κατάχρηση. Δηλαδή, αν θέλουμε να έχουμε διατροφή που περιέχει κρέας, να επιλέγουμε καλής ποιότητας πρώτες ύλες, κι ας σημαίνει αυτό ότι δεν θα τις καταναλώνουμε καθημερινά. Κάτι που θα ωφελήσει και την υγεία μας και τoν πλανήτη.
Πίνουμε με προσοχή στην ποσότητα
Εδώ, δεν χρειάζονται πολλές εξηγήσεις. Προσέχουμε, για να έχουμε.
Υλικά που μας κάνουν καλό
Είτε προσθέτοντας κεφίρ στα σμούθι μας είτε γιαούρτι στα dressings της σαλάτας είτε μάτσα στο πρωινό μας latte, κάνουμε ένα νόστιμο διατροφικό δώρο στον εαυτό μας.
Μαθαίνουμε καλύτερα τις ανάγκες του οργανισμού μας
Συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας και μαθαίνουμε τι μας λείπει και σε ποια θρεπτικά συστατικά πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα. Αν δεν δίνουμε στον οργανισμό μας αυτά που χρειάζεται (κάθε οργανισμός είναι μοναδικός, άρα και οι ανάγκες του) δεν συμβάλουμε ούτε στη σωματική ούτε στην ψυχική μας υγεία. Μπορούμε επίσης, πάλι με τη συμβουλή του γιατρού/διατροφολόγου μας, να εντάξουμε στη διατροφή μας τα σωστά και ιδανικά για εμάς συμπληρώματα.
30 «πρασινάδες» την εβδομάδα
Έρευνες δείχνουν, ότι εκείνοι που καταναλώνουν 30 διαφορετικές φυτικές τροφές την εβδομάδα έχουν καλύτερη υγεία του εντέρου. Αυτό, μπορούμε να το καταφέρουμε επιλέγοντας να φτιάξουμε περισσότερες χορτοφαγικές συνταγές ή παρασκευές που να ταιριάζουν και με άλλα φαγητά που μας αρέσουν. Πρέπει, λοιπόν, να μάθουμε να αξιοποιούμε καλύτερα και με περισσότερους τρόπους τα λαχανικά, τα φρούτα και τα όσπρια.
Θρεπτικά ροφήματα
Πλέον, βρίσκουμε πολύ εύκολα ιδιαίτερα blends για τσάι ή καφέ με υλικά που μας κάνουν καλό. Ένα καλό και θρεπτικό ρόφημα, αν γίνει συνήθεια, μπορεί να ενισχύσει τις εγκεφαλικές μας λειτουργίες, το ανοσοποιητικό μας, την υγεία και την όψη του δέρματος, την παραγωγή κολλαγόνου κλπ.
Η γεύση συναντά τον σκοπό και τη λειτουργικότητα
Τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά και τα βότανα, μπορούν να δώσουν αυτό το «κάτι» και στην πιο απλή συνταγή. Όμως, αυτά τα υλικά, εκτός από νοστιμιά, δίνουν και τα θρεπτικά τους συστατικά στο φαγητό. Τα καλής ποιότητας μπαχαρικά, τα αλάτια πλούσια σε μέταλλα και τα ιδιαίτερα γλυκαντικά, όπως η μελάσα, είναι απλά κάποιες από τις επιλογές αυτές.
Μαγειρεύουμε και χαλαρώνουμε
Κατά τους εγκλεισμούς της πανδημίας, το κίνημα «slow cooking» έκανε πολλούς και νέους φίλους. Το μαγείρεμα πια, δεν γίνεται μόνο από ανάγκη, αλλά και γιατί λειτουργεί αγχολυτικά και δημιουργικά. Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, απολαμβάνουμε τη διαδικασία και σκεφτόμαστε ότι κάνουμε κάτι καλό για τον οργανισμό μας, τότε θα εντάξουμε στην ημέρα μας μια νέα ενότητα. Αυτή της χαλάρωσης μέσω της μαγειρικής.
Απόδοση: Ιωάννα Ζέρβα
Δείτε επίσης:
Οι 10 πιο δημοφιλείς συνταγές του 2021
6 διατροφικοί στόχοι για το 2022
Δέκα λεπτά ακριβότερος ο καφές σε πλαστικό ποτήρι το 2022