Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε το βράδυ; Μπορεί να συμβάλλουν πολλοί παράγοντες σε αυτή την ατέρμονη αλλαγή πλευράς με την ελπίδα ενός καλού βραδινού ύπνου.

Η θερμοκρασία μπορεί να είναι ένας από τους λόγους, το άγχος της καθημερινότητας ακόμα και κάποιες σκέψεις που κάνετε το βράδυ όταν ξαπλώνετε, μπορεί να επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου σας. Όμως, σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή. Παρακάτω θα βρείτε μερικά από τα πιο δημοφιλή βραδινά σνακ που μπορεί -όσο περίεργο και αν σας ακούγεται- να σας δυσκολεύουν να κοιμηθείτε.

Μήλα
Τα μήλα διαθέτουν περίπου 13 γραμμάρια από φυσικά σάκχαρα και η επίδρασή τους στον οργανισμό θυμίζει πολύ αυτή της καφεΐνης. Όσο τα συστατικά του απελευθερώνονται στο σώμα, ίσως νιώσετε ένα μικρό boost ενέργειας -κάτι που είναι το τελευταίο που θέλετε όταν είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι. Η συμβουλή μας είναι να καταναλώνετε το μήλο στο πρωινό ή το δεκατιανό γεύμα σας, ώστε να έχετε αυτή τη μικρή έκρηξη ενέργειας που είναι τόσο απαραίτητη το πρωί.

Ντομάτα
Οι όξινες τροφές, όπως οι ντομάτες, είναι καλό να αποφεύγονται τις βραδινές ώρες, καθώς μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα παλινδρόμησης. Εκτός από τις ντομάτες, άλλες όξινες τροφές είναι το κρεμμύδι, τα όσπρια, αλλά και τα τυριά.

Σοκολάτα
Εκτός από τη μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, η σοκολάτα περιέχει και καφεΐνη. Και όπως ήδη γνωρίζουμε, η καφεϊνη και ο καλός ύπνος, σίγουρα δεν πάνε μαζί. Μάλιστα, είναι η ουσία που μπορεί να επιβραδύνει τη διάρκεια του ύπνου σταδίου REM (rapid eye movement) και έτσι την επόμενη ημέρα να νιώθετε πως δεν έχετε ξεκουραστεί.

Πατατάκια
Τα αλμυρά σνακ, όπως οι ξηροί καρποί αλλά και τα πατατάκια, αφυδατώνουν τον οργανισμό και σας κάνουν να διψάτε περισσότερο. Ως αποτέλεσμα, ο ύπνος σας μπορεί είναι πιο ελαφρύς και με συχνά διαλείμματα για τουαλέτα. Μακροπρόθεσμα, αυτό σημαίνει πως αν δεν κοιμάστε καλά, θα νιώθετε συνεχώς εξαντλημένοι και κουρασμένοι. Καλό είναι, λοιπόν, να μην καταναλώνετε αλμυρές τροφές τουλάχιστον για τρεις ώρες πριν ξαπλώσετε.

Γλυκά
Όσο κι αν επιθυμείτε κάτι γλυκό το βράδυ, καλό είναι να το αποφύγετε, ειδικά αν έχετε προβλήματα ύπνου. Οι τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης, όπως το παγωτό, τα γλυκά, οι σοκολάτες και οι τούρτες, αυξάνουν κατακόρυφα το σάκχαρο και ακολουθεί μία μεγάλη και απότομη πτώση του. Αυτή η πτώση ειδοποιεί τα επινεφρίδια πως “κάτι συμβαίνει” και ανεβαίνουν κατά πολύ τα επίπεδα κορτιζόλης, κάνοντας το σώμα να ξυπνά.

Αποξηραμένα φρούτα
Οι φυτικές ίνες που έχουν τα φρούτα είναι καλό να καταναλώνονται με μέτρο. Μάλιστα, αν καταναλωθούν κατά τις βραδινές ώρες μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο και δυσφορία. Όπως και με τα φρέσκα φρούτα, έτσι και τα αποξηραμένα έχουν μεγάλη ποσότητα σακχάρων που αυξάνουν την ενέργεια.

Διαβάστε ακόμη

Τι ώρα πρέπει να τρώμε βραδινό για να μην παχύνουμε;

Ποιο κλασικό πιάτο πρωινού – brunch βοηθάει καλύτερα τον βραδινό ύπνο;

Θέλεις να αδυνατίσεις; Αυτή είναι η σωστή ώρα να τρως πρωινό και βραδινό