Ο ταλαντούχος Καρδιτσιώτης είναι σεφ και συνιδιοκτήτης -μαζί με τα αδέρφια του Μανώλη και Θωμά- του μπιστρό Άρνη στην Καρδίτσα. Πριν επιστρέψει στη γενέτειρά του, εργάστηκε στην Αθήνα σε εστιατόρια όπως το Première του ξενοδοχείου Athenaeum Intercontinental και το Ιλ Σαλμάγιο Ντ Ατένε στην Κηφισιά.
Το μπιστρό Άρνη είναι το δυνατό χαρτί του μοναδικής αισθητικής ομώνυμου ξενοδοχείου που βρίσκεται στο κέντρο της θεσσαλικής πόλης. Μία αίθουσα θεάτρου με υπερυψωμένη σκηνή στο ισόγειο ενός εκπληκτικού νεοκλασικού κτιρίου απ’ όπου -στις αρχές του 20ου αιώνα- πέρασαν μεγάλα ονόματα του θεάτρου, όπως ο Αιμίλιος Βεάκης, η Μαρίκα Κοτοπούλη και ο Χριστόφορος Νέζερ. Αυτή είναι η κουζίνα του ταλαντούχου Καρδιτσιώτη chef Απόστολου Στεργιόπουλου, το δυνατό χαρτί του μοναδικού σε αισθητική ξενοδοχείου Άρνη που βρίσκεται στο κέντρο της θεσσαλικής πόλης. Όταν βρισκόταν ακόμη στο πρώτο έτος της σχολής, μία πρόταση από το ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental τον έφερε στην κουζίνα του διάσημου ξενοδοχείου και στο πλάι καταξιωμένων σεφ. Στο μεγάλο σχολείο του Première, ο σεφ έμεινε έως και τον Νοέμβριο του 2003.
Η πρόταση από έναν καλό δάσκαλο και φίλο του να αναλάβουν την κουζίνα του γνωστού ρεστοράν Il Salumaio d’ Atene τον οδήγησε στην Κηφισιά. Μέσα σε διάστημα ενός έτους ο Απόστολος ανέλαβε τη θέση του σεφ. Ωστόσο, στο πίσω μέρος του μυαλού του, ήθελε πάντα να επιστρέψει στην Καρδίτσα και να κάνει κάτι δικό του σε συνεργασία με τ’ αδέλφια του. Μία σκέψη που του πήρε 19 ολόκληρα χρόνια μέχρι να γίνει πραγματικότητα. Την κουζίνα του Καρδιτσιώτη σεφ δεν τιμούν μόνο οι συντοπίτες του αλλά και οι λάτρεις της υψηλής γαστρονομίας από τη Λάρισα, τα Τρίκαλα και τη Θεσσαλονίκη. Με επιρροές από τη γαλλική και την ιταλική κουζίνα, τα πιάτα του δίνουν την αίσθηση στον επισκέπτη πως βρίσκεται σε παριζιάνικο μπιστρό ή τρατορία στο κέντρο της Ρώμης. Το τοπικό στοιχείο όμως πάντα είναι η βάση των προτασεών του ενώ ανά διαστήματα προσκαλεί στην κουζίνα του εκλεκτούς συναδέλφους του οργανώνοντας ειδικές βραδιές.
Η συνταγή που μαγείρεψε ο σεφ στην κουζίνα του Olivemagazine.gr για το Chef Stories
Τραχανότο με λουκάνικο Καρδίτσας και γλυκόξινο τυρί Βερδικούσιας
Υλικά για 4 άτομα
500γρ τραχανάς ξινός
400γρ λουκάνικο Καρδίτσας με πράσο, χοντροκομμένο
150γρ γλυκόξινο τυρί Βερδικούσιας
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μικρή σκελίδα σκορδο, ψιλοκομμένη
50ml ελαιόλαδο
20γρ βούτυρο
80γρ παρμεζάνα τριμμένη
4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
200ml λευκό κρασί
200ml ζωμό κότας ή λαχανικών
Διαδικασία
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτετε τον τραχανά,τ ο φρέσκο θυμάρι,ανακατεύετε καλά και σβήνετε με το λευκό κρασί. Αφήνετε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτετε σταδιακά το ζωμό. Σε ένα άλλο τηγάνι, σοτάρετε το λουκάνικο να ροδίσει καλά και όταν είναι έτοιμο το ενσωματώνετε στον τραχανά. Αφήνετε για δύο λεπτά να βράσουν όλα μαζί και στο τέλος δένετε το φαγητό με την παρμεζάνα και το βούτυρο. Γαρνίρετε με μια κουταλιά από το γλυκόξινο τυρί Βερδικούσιας και σερβίρετε το φαγητό ζεστό.
Φωτογραφίες: Αρχείο Απόστολου Στεργιόπουλου