Τα προϊόντα της Μεσσηνίας, μίας από τις πιο παραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, έχουν κερδίσει φήμη στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Ελιές, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, σύκα και σταφίδες αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα παραγωγών που έχουν ταυτιστεί με τον τόπο. Στο ίδιο πλαίσιο βρίσκουμε κρασί και τυριά με ταυτότητα, αρτοπαρασκευάσματα και γλυκά που διατηρούν την τοπική παράδοση ζωντανή.
Το ανάγλυφο της Μεσσηνίας, από τον Ταΰγετο και τις βόρειες πλαγιές μέχρι τις πεδιάδες, τον Μεσσηνιακό κόλπο και τις ακτές του Ιονίου, δημιουργεί ένα μωσαϊκό μικροκλιμάτων. Αυτή η ποικιλία εξηγεί την εναλλαγή και την ποιότητα της παραγωγής με ζώνες που ευνοούν τις ελιές, τις συκιές και τα αμπέλια, αλλά και περιοχές όπου αναπτύσσονται άλλες καλλιέργειες όπως καρπούζια, πεπόνια, φράουλες, πατάτες και οπωροκηπευτικά.
Για του λόγου το αληθές, συγκεντρώσαμε τις χαρακτηριστικές γεύσεις που αναδεικνύουν τον πλούτο και την ποικιλία της μεσσηνιακής γης σε προϊόντα που παραμένουν κομβικά για τη διατροφή και τη γαστρονομία της χώρας.
Για την παραγωγή της Μεσσηνίας θα συζητήσουμε στο 3ο Cantina Academy που θα ανοίξει τις πόρτες του, στις 22 Οκτωβρίου στην Καλαμάτα
Ελαιόλαδο
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο χρησιμοποιείται καθημερινά στη μεσσηνιακή κουζίνα, από τις σαλάτες και τα λαδερά μέχρι τα γλυκά. Παράλληλα, αποτελεί σημαντικό οικονομικό πυλώνα και στοιχείο ταυτότητας για τον τόπο. Ναυαρχίδα είναι η Κορωνέικη ποικιλία ελιάς που δίνει ε.π.ελαιόλαδο με σταθερά αρώματα και ένταση. Η ιστορική Μαυροελιά (γνωστή και ως Χωραΐτικη/ Μεθωνιά) επιβιώνει διάσπαρτη σε παλιούς ελαιώνες και δίνει ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά. .
Ελιά
Η ελιά Καλαμών είναι η πιο αναγνωρίσιμη ποικιλία επιτραπέζιας ελιάς από τη Μεσσηνία. Μεγάλη, σαρκώδης και με χαρακτηριστικό σχήμα αμυγδάλου, έχει βαθύ μελιτζανί χρώμα και πλούσια γεύση που συνδυάζει αλμυρό, πικρό και φρουτώδες. Οι ελιές Καλαμών έχουν κατοχυρωθεί ως προϊόν ΠΟΠ, κάτι που διασφαλίζει την προέλευσή τους και προστατεύει την αξία τους στις διεθνείς αγορές. Στην τοπική διατροφή αποτελούν βασικό συνοδευτικό σε σαλάτες και μεζέδες και μαγειρευτά. Η φήμη τους έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα, καθιστώντας τις σύμβολο της μεσσηνιακής παραγωγής.
Σταφίδες
Η κορινθιακή σταφίδα, μικρόκαρπη και μαύρη, είναι γνωστή για την έντονη γεύση και τα φυσικά σάκχαρά της. Σε μικρότερες ποσότητες καλλιεργείται η σουλτανίνα, με πιο ανοιχτό χρώμα και γλυκιά γεύση. Οι σταφίδες εξάγονται σε μεγάλες ποσότητες, ενώ αποτελούν παραδοσιακό συστατικό σε πίτες και σε φαγητά με εμβληματικότερο τον μπακαλιάρο τσιλαδιά. Η αποξήρανση στον ήλιο εξακολουθεί να είναι πρακτική σε ορισμένα χωριά, δίνοντας αυθεντικό χαρακτήρα σε ένα προϊόν που συνδέει την τοπική παραγωγή με τη μεσογειακή διατροφή.
Σύκα
Η Μεσσηνία φημίζεται για τα σύκα της, κυρίως τα λευκά γνωστά και ως «τσαπελόσυκα». Καταναλώνονται φρέσκα το καλοκαίρι, ενώ αποξηραμένα αποτελούν σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν. Η περιοχή φιλοξενεί και την Εθνική Συλλογή Συκιάς, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία της καλλιέργειας.
Κρασί (ΠΓΕ Μεσσηνία, ΠΓΕ Πυλία, ΠΓΕ Τριφυλία)
Η αμπελουργία οργανώνεται σε τρεις ζώνες ΠΓΕ. Στη Μεσσηνία καλλιεργούνται λευκές ποικιλίες όπως Ροδίτης, Φιλέρι και διεθνείς (Chardonnay, Sauvignon Blanc), ενώ τα ερυθρά στηρίζονται σε Cabernet Sauvignon, Merlot, Carignan και άλλα. Η Πυλία καλύπτει το νοτιοδυτικό τμήμα του νομού, η Τριφυλία σχηματίζει «αμφιθεατρικό μπαλκόνι» προς το Ιόνιο, με αεράκι που κρατά δροσιά και καθαρή υγιεινή. Το αποτέλεσμα είναι καθαρά, ώριμα φρούτα και ισορροπία οξύτητας, κρασιά ευέλικτα στο τραπέζι, από καθημερινά μέχρι μονοποικιλιακές εμφιαλώσεις.
Μέλι
Η μελισσοκομία ακουμπά το ανάγλυφο του Ταϋγέτου για κεχριμπαρένιο, πυκνό μέλι με υψηλή θρεπτική αξία, θυμάρι για έντονο άρωμα και μακρά επίγευση, κουμαριά για ελαφριά πικράδα, αλλά και ανθόμελα από εσπεριδοειδή στις πεδινές ζώνες. Οι μικρές παρτίδες και η εποχικότητα κρατούν τα προφίλ ζωντανά και γευστικά διακριτά. Οι τοπικοί παραγωγοί συσκευάζουν μονοποικιλιακά ή νομαδικά μέλια ανά ανθοφορία, δίνοντάς μας πλούσια παλέτα για πρωινά γεύματα και παραδοσιακά γλυκίσματα.
Τυριά
Πέρα από τη φέτα, η Σφέλα ΠΟΠ που παράγεται από τυροκόμους της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, είναι ημίσκληρο τυρί άλμης με πικάντικη ένταση, κομμένη σε λωρίδες («σφέλες») και εξαιρετική για σαγανάκι. Η τοπική ξηρή μυζήθρα χρησιμοποιείται σε ζυμαρικά (χυλοπίτες, μανέστρα) και πίτες. Λιγότερο γνωστό τυρί είναι η «άλμη», πρόκειται για κρεμώδες τυρί, το οποίο είναι μείγμα πλήρους αιγοπρόβειου γάλακτος.
Χοντροκατσαρή ντομάτα
Η Χοντροκατσαρή είναι η πιο χαρακτηριστική παραδοσιακή ποικιλία ντομάτας της Μεσσηνίας, με ιστορία που ξεπερνά τον αιώνα. Ξεχωρίζει για το μεγάλο μέγεθος, την πλούσια σάρκα, το έντονο άρωμα και τη γλυκιά, γεμάτη γεύση της. Παρά τις ατέλειες στην εμφάνιση και τη μικρότερη αντοχή στη συντήρηση, η φήμη της παραμένει ζωντανή, καθώς θεωρείται ιδανική για χωριάτικη σαλάτα αρτυμένη με ε.π.ελαιόλαδο και αλάτι.
Φρούτα και Οπωροκηπευτικά
Η γαστρονομική παραγωγή της Μεσσηνίας δεν περιορίζεται στα προϊόντα που ξεχωρίσαμε. Στις πεδιάδες και τις παράκτιες ζώνες καλλιεργούνται πεπόνια και καρπούζια με έντονη γλύκα, φράουλες που τροφοδοτούν την αγορά κάθε άνοιξη, οπωροκηπευτικά και πατάτες με εξαιρετική ποιότητα. Αυτά τα προϊόντα, αν και δεν έχουν τη φήμη της ελιάς, παραμένουν βασικά για την τοπική οικονομία και την καθημερινή διατροφή, επιβεβαιώνοντας το εύρος και την ποικιλία της μεσσηνιακής γης.
Στο 3ο Cantina Academy, 22 Οκτωβρίου, στο Grecotel Filoxenia Kalamata
αναζητούμε πρακτικές που θα διασφαλίσουν το μέλλον της τροφής,
φέρνοντας την αξία πίσω στον παραγωγό,
τη γεύση πίσω στο πιάτο και τη θρεπτική αξία πίσω από κάθε συστατικό.
Πατήστε εδώ για να δηλώσετε συμμετοχή στην Ανοιχτή Πρόσκληση
Θα δοθεί σειρά προτεραιότητας σε 50 συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα