Ο Τάσος Μαντής, Chef-Patron του βραβευμένου με αστέρι Michelin και πράσινο αστέρι Soil Restaurant, υποστήριξε ότι οι αρχές της ελληνικής κουζίνας ήταν ανέκαθεν άρρηκτα συνδεδεμένες με την αειφορία. «Όταν ξεκίνησε στο εξωτερικό η κουβέντα για τη βιωσιμότητα, εμείς κρύβαμε την προέλευση της κουζίνας μας, ενώ στην πραγματικότητα αυτή ενσάρκωνε τις έννοιες της βιωσιμότητας και της αυτάρκειας», είπε.
Η ανάγκη του για άμεση επαφή με την πρώτη ύλη τον οδήγησε στη δημιουργία του δικού του κτήματος στο Αλεποχώρι, ένα εγχείρημα που αποτέλεσε φυσική συνέχεια παιδικών του αναμνήσεων. «Μεγάλωσα δίπλα σε έναν κήπο, είτε στον Πειραιά είτε στη Μυτιλήνη. Το να έχω τον δικό μου, ήταν ένα παιδικό όνειρο που πραγματοποιήθηκε».
Ο κήπος του, επικεντρωμένος σε ελληνικά βότανα και μυρωδικά –πολλά εκ των οποίων είναι ελάχιστα γνωστά ως βρώσιμα– στηρίζει τα πιάτα του Soil. Οι νέοι μάγειρες της ομάδας του συμμετέχουν ενεργά στη φροντίδα και τη συγκομιδή της πρώτης ύλης. «Δεν μαγειρεύουν μόνο. Πηγαίνουμε μαζί στον κήπο, βλέπουν τον κόπο πίσω από κάθε βότανο. Σχεδιάζουμε τα μενού μήνες πριν, με βάση την εποχικότητα. Είναι μια εκπαίδευση πέρα από τη σχολή», σημείωσε, υπογραμμίζοντας την αξία της εμπειρίας αυτής για τη νέα γενιά επαγγελματιών.
Το χαμόγελο στο πρόσωπο των καταναλωτών μας βοηθάει να συνεχίσουμε τη δουλειά μας. Όσοι επιστρέφουν επιβεβαιώνουν τη δουλειά μας.
Στο πάνελ «Από τη φάρμα στο εστιατόριο» συμμετείχαν ο Τάσος Μαντής, Chef-Patron Soil Restaurant, ο Παναγιώτης Γιακαλής, Executive chef The Margi Hotel, και ο Σάκης Τζαννέτος, Executive Chef Grecotel Cape Sounio με συντονιστή την Νανά Δαρειώτη.
Ποιος είναι ο Τάσος Μαντής
Ο Τάσος Μαντής έχει αναγνωριστεί για το ταλέντο και τη δημιουργικότητά του, έχοντας εργαστεί σε κουζίνες εστιατορίων βραβευμένων με αστέρι Michelin, όπως το Hof Van Cleve στο Βέλγιο (3 αστέρια Michelin), το Geranium στην Κοπεγχάγη (3 αστέρια Michelin), το Frantzén στη Στοκχόλμη (3 αστέρια Michelin) και Fat Duck στο Ηνωμένο Βασίλειο (3 αστέρια Michelin). Αποκτώντας σημαντική εμπειρία σε διεθνές επίπεδο, επέστρεψε στην Ελλάδα όπου ηγήθηκε της ομάδας του βραβευμένου με 1 αστέρι Michelin εστιατορίου Hytra στην Αθήνα, εξελίσσοντας διαρκώς τη μαγειρική του στην ελληνική δημιουργική κουζίνα και την παρουσίαση των πιάτων του. Τα τελευταία χρόνια, τροφοδοτεί την αγάπη του για τη φύση καλλιεργώντας τον δικό του κήπο και πρωτοστατεί στην ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας μέσα από τη μαγειρική του προσέγγιση η οποία περιστρέφεται γύρω από τη βιωσιμότητα, τη βοτανολογία και τη farm-to-table φιλοσοφία.
Από το 2021, είναι Chef Patron και συνιδιοκτήτης του Soil, το οποίο διακρίθηκε με αστέρι Michelin οκτώ μόλις μήνες από την πρώτη μέρα λειτουργίας του. Το εστιατόριο διατηρεί σταθερά το αστέρι Michelin, ενώ κάθε χρόνο διακρίνεται και με Michelin Green Star, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τη βιώσιμη γαστρονομία στην Ελλάδα.