Κάθε φορά που μιλάμε για το φαγητό μας, μιλάμε έμμεσα και για εκείνες που το κάνουν δυνατό. Οι γυναίκες της υπαίθρου δεν βρίσκονται μπροστά στις «κάμερες», αλλά πίσω από τις πιο ουσιαστικές δουλειές, εκεί όπου καλλιεργούν, φροντίζουν, μεταποιούν, στηρίζουν οικογένειες και κοινότητες. Σήμερα, 15 Οκτωβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας τις φέρνει στο προσκήνιο, όχι για λόγους επετειακούς, αλλά γιατί χωρίς αυτές, η αλυσίδα της τροφής δεν θα υπήρχε.

Μια «Αμαζόνα» στον ελαιώνα της Χαλκιδικής
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι γυναίκες αποτελούν πάνω από το ένα τρίτο του παγκόσμιου αγροτικού εργατικού δυναμικού. Στην Ελλάδα, η παρουσία τους είναι συχνά ακόμη πιο έντονη, στις καλλιέργειες, στην κτηνοτροφία, στη μεταποίηση, στους τοπικούς συνεταιρισμούς. Είναι οι γυναίκες που σηκώνουν πολλαπλά βάρη, και που έχουμε μάθει να θεωρούμε δεδομένη τη θέση τους στην εργασία, στις υποχρεώσεις του σπιτιού, στο μεγάλωμα των παιδιών, στη φροντίδα των ηλικιωμένων και στη διαχείριση παραγωγής. Και το κάνουν συνήθως χωρίς υποδομές, χωρίς αναγνώριση και με ελάχιστο χρόνο για τον εαυτό τους.

Ιστορίες με δάκρυα μαστίχας
Ωστόσο, η συμβολή τους ξεπερνά κατά πολύ τα στατιστικά. Οι αγρότισσες είναι συχνά οι πρώτες που εφαρμόζουν βιώσιμες πρακτικές, μειώνουν τη χρήση νερού, ξαναδίνουν ζωή στο χώμα, επιλέγουν καλλιέργειες ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή. Είναι επίσης εκείνες που κρατούν ζωντανή τη μεσογειακή διατροφική κουλτούρα, μεταδίδοντας γνώση και συνήθειες που συνδέουν την εποχικότητα με τη φροντίδα της τροφής.

Ελένη Προίκα, η ακούραστη τυροκόμος του Λαγκαδά
Τα τελευταία χρόνια, νέα εγχειρήματα αλλάζουν την εικόνα της υπαίθρου. Γυναικείοι συνεταιρισμοί που δίνουν αξία στα τοπικά προϊόντα. Νέες αγρότισσες – παραγωγοί που επενδύουν στην καινοτομία και στην ποιότητα. Startups που αξιοποιούν τεχνολογία για πιο έξυπνη, καθαρή και δίκαιη παραγωγή. Όχι πολλές, αλλά παραδείγματα υπάρχουν. Όλες αυτές οι γυναίκες αποτελούν τον ζωντανό σύνδεσμο ανάμεσα στην παράδοση και στο μέλλον της τροφής.
Στο Cantina, πιστεύουμε πως η αγρότισσα συμμετέχει ενεργά και ουσιαστικά, διατηρώντας ζωντανή τη ραχοκοκαλιά του διατροφικού μας συστήματος. Η γυναίκα που φροντίζει, επιμένει, δημιουργεί και κρατά ζωντανό τον κύκλο της τροφής, κάθε μέρα του χρόνου.
Μια από αυτές τις δυναμικές γυναίκες, η Μαρία Κορκολή, εκπρόσωπος της 3ης γενιάς του Τυροκομείου Μέμμος, στη Μεσσηνία, θα μιλήσει στο 3ο Cantina Academy για το μέλλον της υπαίθρου.
Το 3ο Cantina Academy αναδεικνύει την αγροδιατροφή της Μεσσηνίας
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Σοφικίτης
Διαβάστε επίσης