Με τη φράση του Ιπποκράτη «Στην τροφή είναι το μεγαλύτερο φάρμακο και στην τροφή το πιο βλαβερό δηλητήριο», ξεκίνησε ο Γιάννης Μπαζάκης, παραγωγός, εταιρεία «Φάρμα Κονάκι Φασούλα», την ομιλία του με τίτλο: Αρχέγονη Φυλή: Το Καλαρρύτικο πρόβατο, κατά το Cantina Academy, τη νέα καινοτόμα σειρά συνεδρίων από το Cantina και το Πρώτο Θέμα, με θέμα «Διασφαλίζοντας το μέλλον της τροφής», στη Λάρισα.
Γνωρίζοντας τη «Φάρμα Κονάκι Φασούλα»
«Η «Φάρμα Κονάκι Φασούλα» ξεκίνησε ως ένα οργανικό και καθετοποιημένο αγρόκτημα, με κύριο στόχο την εκτροφή αυτής της σπάνιας, αυτόχθονης φυλής. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η φυλή είχε φτάσει στο χείλος της εξαφάνισης, με λιγότερες από 5.000 μονάδες στον πληθυσμό της. Η εμπορική της εκμετάλλευση φάνταζε αβέβαιη — η προτεραιότητα ήταν η πληθυσμιακή ενίσχυση και η διάσωση του γενετικού υλικού.
Σήμερα, μπορούμε με υπερηφάνεια να μιλάμε όχι μόνο για τη διάσωση της φυλής, αλλά και για την είσοδό της σε νέες αγορές ως ένα premium προϊόν κρέατος, συνοδευόμενο από καινοτόμες γαστρονομικές προσεγγίσεις».
Το βραβευμένο Καλαρρύτικο πρόβατο και η παρουσία του στα κορυφαία εστιατόρια
«Η φυλή του Καλαρρύτικου είναι η μοναδική ελληνική φυλή που έχει διακριθεί σε διεθνή διαγωνισμό γευσιγνωσίας, αποσπώντας τρία πρώτα βραβεία, ξεπερνώντας άλλες αυτόχθονες ευρωπαϊκές φυλές. Σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και με τη χρήση προηγμένης τεχνογνωσίας, αναπτύξαμε καινοτόμες εκτροφικές πρακτικές. Το αποτέλεσμα ήταν να δοθεί στον Καλαρρύτικο βοδινό ο τίτλος του «πιο νόστιμου κρέατος στη Μεσόγειο. Η γαστρονομική σκηνή έχει ήδη αγκαλιάσει τη φυλή: το 2024, 16 από τα 31 εστιατόρια Michelin της Ελλάδας είχαν εντάξει στο μενού τους το κρέας Καλαρρύτικου».
Τι επιπτώσεις έχει η ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση, ειδικά όταν αυτή καθοδηγείται από το κέρδος;
«Αυτός είναι και ο λόγος που αποκλείουμε πλήρως από τη διατροφή των ζώων μας οποιονδήποτε γενετικά τροποποιημένο οργανισμό. Δεν χρησιμοποιούμε σόγια, σιτηρά με γενετική τροποποίηση, ιχθυάλευρα ή ηλιέλαιο. Πιστεύουμε στη φυσική ανάπτυξη και στην ποιότητα της τροφής, απορρίπτοντας κάθε τι που αλλοιώνει τη βιολογική ισορροπία. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε τόσο την υγεία των ζώων όσο και την καθαρότητα των προϊόντων μας».
Επίσης, τόνισε, «δίνουμε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στη σύνθεση της τροφής των ζώων μας, ενισχύοντάς την με χαρούπι, το οποίο καλύπτει το 25% της διατροφής τους. Τα φυσικά σάκχαρα που προέρχονται από τη γλυκόζη του καρπού προσφέρουν σημαντικά οφέλη, συμβάλλοντας: στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, στην παραγωγή ιστών υψηλής διατροφικής αξίας, στη βέλτιστη ανάπτυξη των ζώων».
Γιατί, σύμφωνα με τον κ. Μπαζάκη να επιλέξει κανείς το Καλαρρύτικο;
«Γιατί, είναι αυτοφυής φυλή, χωρίς επιμειξίες, γιατί έχει σταθερή ποιότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, γιατί ο επιμηκυσμένος μεταβολισμός της φυλής ευνοεί τις βιοχημικές διεργασίες και γιατί το κρέας έχει τη μισή χοληστερόλη σε σχέση με άλλες φυλές. Όποιος δοκιμάσει το κρέας Καλαρρύτικου δύσκολα επιστρέφει στα συμβατικά. Η εμπειρία μας στη συνεργασία με το χώρο της γαστρονομίας και της φιλοξενίας μας επιτρέπει να δηλώνουμε με βεβαιότητα: Η φυλή Καλαρρύτικου είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η Ελλάδα στον τομέα του γάλακτος και του κρέατος».
Ποιος είναι ο Γιάννης Μπαζάκης
Ο Γιάννης Μπαζάκης γεννήθηκε στη Λάρισα το 1984. Σπούδασε Χρηματοοικονομικές Εφαρμογές στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και παρακολούθησε πρόγραμμα ERASMUS στη Γαλλία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ανέλαβε τη διοίκηση της οικογενειακής κτηνοτροφικής μονάδας «Φάρμα Κονάκι Φασούλα», που στο παρελθόν αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα τσελιγκάτα της περιοχής και το τελευταίο της Λάρισας, δίνοντας νέα επιχειρηματική κατεύθυνση σε μια ιστορική φάρμα με βαθιές ρίζες στην τοπική παράδοση.
Υπό την ευθύνη του Γιάννη Μπαζάκη, η φάρμα εξελίχθηκε σε σύγχρονη επιχειρηματική μονάδα, με επώνυμο χαρακτήρα και ισχυρή παρουσία στον γαστρονομικό τομέα. Τα προϊόντα προσφέρονται πλέον σε κορυφαία εστιατόρια και εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας, κερδίζοντας την προτίμηση διακεκριμένων chefs και εντάσσονται σε βραβευμένους καταλόγους fine dining.
Η «Φάρμα Κονάκι Φασούλα» έχει επενδυτική συμμετοχή 35% στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Καλαρρύτικο πρόβατο», προσφέροντας τεχνογνωσία, χρηματοδοτικά εργαλεία και σταθερή συνεργασία στους παραγωγούς.