Η σύγχρονη γεωργία και η βιοτεχνολογία διαμορφώνουν μια νέα εποχή στην παραγωγή τροφίμων, με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας, τη βελτίωση της διατροφικής αξίας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των καλλιεργειών στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και των ασθενειών, τόνισε ο Dr. Oded Sagee, κατά την ομιλία του στο 2o Cantina Academy με θέμα: «Διασφαλίζοντας το μέλλον της τροφής».

Ο επιχειρηματίας παρουσίασε το παράδειγμα της εταιρείας CapsiBreed, η οποία αναπτύσσει προηγμένες μεθόδους μοριακής βελτίωσης για γλυκές και καυτερές πιπεριές, με πολλαπλά επιθυμητά χαρακτηριστικά σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα και με μεγαλύτερη ακρίβεια σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους.

Όπως εξήγησε ο Dr. Oded Sagee, η τεχνολογία της CapsiBreed βασίζεται στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και βιοπληροφορικής για τον εντοπισμό γονιδιακών στόχων, τη γενετική τροποποίηση και την αξιολόγηση των νέων ποικιλιών. Αυτό επιτρέπει την ανάπτυξη πιπεριών με αυξημένη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, όπως η καψανθίνη και η καψορουβίνη, ουσίες με σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως αντιοξειδωτική, αντιδιαβητική, αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση, καθώς και προστασία του δέρματος και της όρασης.

Επιπλέον, τόνισε ότι οι νέες ποικιλίες παρουσιάζουν αυξημένη ανθεκτικότητα σε ασθένειες, παρατεταμένη διάρκεια ζωής και μεγαλύτερη αντοχή στις κλιματικές μεταβολές, συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα της παραγωγής και στη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η βιοτεχνολογία δεν περιορίζεται μόνο στις πιπεριές. Στην Ελλάδα, η έρευνα επικεντρώνεται επίσης στην αξιοποίηση ενδημικών αρωματικών φυτών ως νέων καλλιεργειών, τη βελτίωση της παραγωγής φρέσκων βοτάνων όλο τον χρόνο, την ανάπτυξη ποικιλιών με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καθώς και την παραγωγή αιθέριων ελαίων με μοναδικά χαρακτηριστικά. Παράλληλα, μέσω της συνεργασίας με πανεπιστήμια και ειδικούς, προωθούνται καινοτόμες τεχνικές εκτροφής και καλλιέργειας, ενώ δίνεται έμφαση στην εκπαίδευση και την προσέλκυση νέων παραγωγών στον αγροτικό τομέα.

H σύνδεση της επιστημονικής γνώσης, της τεχνολογίας και της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί βασικό μοχλό για τη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη νέων ποικιλιών, η προώθηση της βιώσιμης γεωργίας και η αξιοποίηση των τοπικών πλεονεκτημάτων δημιουργούν νέες ευκαιρίες για την αγροτική οικονομία, την ασφάλεια τροφίμων και τη δημόσια υγεία, όπως υπογραμμίστηκε.

Ποιος είναι ο Dr. Oded Sagee

Ο Dr. Oded Sagee είναι ιδρυτής και διαχειριστής πολλών νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα της βιοτεχνολογίας και της υψηλής τεχνολογίας στη γεωργία:
– CapsiBreed ltd., όπου ασχολείται με την επιλεκτική αναπαραγωγή πιπεριάς ως πλατφόρμα για την παραγωγή υγειονομικών φυσικών μεταβολιτών.
– PlantExt ltd., όπου διενεργεί αξιολόγηση και αναγνώριση συγκεκριμένων εκχυλισμάτων από φυτά κάνναβης με δράση ενάντια σε φλεγμονώδη νοσήματα.
– BreedIt ltd., όπου αναπτύσσει τεχνολογία πληροφοριών για την αναπαραγωγή φυτών, με λογισμικό ως σύστημα υποστήριξης λήψης αποφάσεων.
– CannabiVar, όπου αναπτύσσει χημειο-μεταβολές κανναβής και μοριακούς δείκτες για καλύτερη αναπαραγωγή.

Επιπλέον, είναι Chief Technology Officer (CTO) της Gaon Agro Industries Ltd., διαχειριστής του Aquaagrolab και ιδρυτής του Aquagro fund. Διαθέτει ευρύτατη εμπειρία στην επιστημονική ανάπτυξη και διαχείριση διαφόρων έργων έρευνας και ανάπτυξης. Ακόμη, είναι επιχειρηματίας διεθνών έργων στον τομέα της γεωργίας, με συμμετοχή σε εταιρεία παραγωγής σπόρων στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και σε εταιρεία σπόρων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Έχει υπηρετήσει ως διευθυντής τμήματος στο ARO, Volcani Center του Ισραήλ. Επίσης, έχει διατελέσει επικεφαλής διαφόρων επιτροπών και έργων έρευνας και ανάπτυξης, όπως της BARD και της κύριας επιτροπής αξιολόγησης του επιστημονικού προϋπολογισμού.

Είναι αντιπρόεδρος και CTO της δημόσιας εταιρείας Phytech Ltd. και διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης στην AminoLab ltd. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο με ειδίκευση (Cum Laude) και διδακτορικό στη φυσιολογία φυτών από το Hebrew University, καθώς και μεταδιδακτορική εμπειρία στο πανεπιστήμιο UCR των ΗΠΑ.