Σημαντική αύξηση στη ζήτηση και την απήχηση των βιολογικών προϊόντων παρατηρείται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, όπως επεσήμανε η Δήμητρα Τσακίρη, Τεχνολόγος Γεωπόνος, Πρόεδρος Βιολογικών Αγορών Αττικής, κατά την ομιλία της στο πάνελ «Η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και την αγορά» στο 2ο Cantina Academy, με αντικείμενο: «Διασφαλίζοντας το μέλλον της τροφής».
«Οι βιολογικές αγορές έχουν μεγαλώσει κατά 50% σε σχέση με το 2010», τόνισε, εξηγώντας ότι το κοινό τους αυξάνεται σταθερά, ενώ και οι βιολογικές καλλιέργειες παρουσιάζουν αυξητική τάση. Παρά τα θετικά αυτά στοιχεία, όμως, η καθημερινότητα των παραγωγών γίνεται όλο και πιο δύσκολη λόγω της επιδείνωσης της περιβαλλοντικής κρίσης.
Η κα. Τσακίρη ανέδειξε ένα συχνά πρόβλημα, που αγνοείται αφορά τις ζημιές που προκαλούν τα άγρια ζώα, όπως τα αγριογούρουνα και οι ασβοί, στις καλλιέργειες. «Τουλάχιστον στη δική μου περιοχή, είμαστε αναγκασμένοι να αλλάξουμε καλλιέργειες ή να αυξήσουμε πολύ το κόστος για να προστατευτούμε», είπε. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι πέρσι οι παραγωγοί υπέστησαν ολοκληρωτικές καταστροφές σε πεπόνια και καρπούζια, ενώ φέτος αναγκάζονται να επενδύσουν σε δαπανηρούς ηλεκτροφόρους φράχτες για να προστατεύσουν τις καλλιέργειες.
«Κατεβαίνουν τα ζώα από την Αρκαδία, στην Αργολίδα και προκαλούν τεράστιες ζημιές», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η περιβαλλοντική πίεση μεταφράζεται πλέον και σε οικονομική πίεση για τους παραγωγούς.
Στο πάνελ «Η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και την αγορά» συμμετείχαν ο Σπύρος Κίντζιος, Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Απόστολος Αποστολάκος, Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών & Αλιείας Α.Ε. (Ο.Κ.Α.Α.), και η Δήμητρα Τσακίρη, Τεχνολόγος Γεωπόνος, Πρόεδρος Βιολογικών Αγορών Αττικής με συντονιστή τον δημοσιογράφο Στέλιο Μορφίδη.
Ποια είναι η Δήμητρα Τσακίρη
Η Δήμητρα Τσακίρη είναι αγρότισσα πρώτης γενιάς και Πρόεδρος των Βιολογικών Αγορών Αττικής. Είναι απόφοιτος της Σχολής Τεχνολόγων Γεωπόνων του Μεσολογγίου και καλλιεργεί 80 στρέμματα γης πιστοποιημένα βιολογικά από την Bio Hellas. Από αυτά, τα 50 στρέμματα είναι ιδιόκτητα και βρίσκονται στο Κυβέρι Αργολίδας, σε μια περιοχή με πολύ χαμηλό υψόμετρο, παραθαλάσσια και αμφιθεατρική, απέναντι από το Ναύπλιο και κοντά στην πηγή του Ανάβαλου.
Κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας, η Δήμητρα αναλαμβάνει τον συντονισμό όλων των σταδίων, από τις αγροτικές εργασίες μέχρι την τυποποίηση των προϊόντων, η οποία γίνεται σε πιστοποιημένο βιολογικό εργαστήριο στα Βασιλικά Κορινθίας. Επιπλέον, διαχειρίζεται την πώληση των προϊόντων της στις βιολογικές αγορές και πραγματοποιεί κάποιες εξαγωγές.
Η παρουσία της στις βιολογικές αγορές είναι συχνή, όπου την συναντάμε πίσω από τον πάγκο της, επικοινωνώντας απευθείας με τους καταναλωτές και προωθώντας την αξία της βιολογικής καλλιέργειας. Η αφοσίωσή της στην ποιότητα και την οικολογική καλλιέργεια την καθιστούν σημαντική προσωπικότητα στον χώρο της ελληνικής βιολογικής γεωργίας.