«Η τροφή σήμερα δεν αφορά μόνο τη γεύση, αλλά και την προέλευση, τον τρόπο παραγωγής, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην κοινωνία. Δημιουργείται σ’ ένα πιο συνειδητό μοντέλο κατανάλωσης, όπου η έννοια της “γεύσης με συνείδηση” αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο», ανέφερε ο Άκης Πετρετζίκης, chef και επιχειρηματίας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με τίτλο «Πόσο βιώσιμο είναι το αύριο της τροφής», στο 2ο Cantina Academy, με αντικείμενο: «Διασφαλίζοντας το μέλλον της τροφής».

Όπως ανέφερε ο Άκης Πετρετζίκης ιδιαίτερη έμφαση δίνεται πλέον στην τοπικότητα και την εποχικότητα, όχι ως εφήμερες τάσεις αλλά ως ουσιαστικές στρατηγικές για καλύτερη ποιότητα, μικρότερο αποτύπωμα και ενίσχυση της τοπικής παραγωγής. Παράλληλα, θίγονται πρακτικές όπως το head-to-tail, το zero waste και η plant-based διατροφή, προσαρμοσμένες στις ελληνικές συνθήκες.

Η τροφή αναδεικνύεται έτσι ως καθημερινό μέσο εκπαίδευσης, αλλαγής και σύνδεσης – είτε μέσα από την κουζίνα, είτε μέσα από τις επιλογές στο ράφι ή στο πιάτο. Το κοινό, λοιπόν, καλείται να σκεφτεί πιο συνειδητά για τις μικρές πράξεις που συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα: από τη σχέση με τους παραγωγούς, έως την επιλογή πρώτων υλών με βάση αξίες και όχι μόνο τιμές.

«Γιατί κάθε μπουκιά που επιλέγουμε δεν είναι απλώς ένα γεύμα. Είναι μια στάση ζωής – και μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε το μέλλον της τροφής», καταλήγει ο Άκης Πετρετζίκης.

Ποιος είναι ο Άκης Πετρετζίκης

Ο Άκης Πετρετζίκης είναι ένας από τους πιο αγαπητούς και επιδραστικούς σεφ στην Ελλάδα, με πορεία που εκτείνεται στη μαγειρική, την τηλεόραση, τις εκδόσεις, τα ψηφιακά μέσα και την επιχειρηματικότητα. Ξεκίνησε τη δημόσια παρουσία του το 2010, κερδίζοντας τον πρώτο κύκλο του ελληνικού MasterChef και από τότε συνεχίζει να εμπνέει με τη δημιουργικότητα, την αφοσίωση και τη σταθερότητα στις αξίες του.

Έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό brand γύρω από τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα, συνδυάζοντας την παράδοση με την καινοτομία. Έχει παρουσιάσει δεκάδες επιτυχημένες τηλεοπτικές εκπομπές, έχει κυκλοφορήσει best-selling βιβλία μαγειρικής και έχει το νο1 μαγειρικό site στην Ελλάδα.

Με έμφαση στις δοκιμασμένες συνταγές, την εντοπιότητα και την απλότητα, ο Άκης έχει καταφέρει να μυήσει χιλιάδες ανθρώπους – από αρχάριους μέχρι έμπειρους – στη χαρά της καθημερινής μαγειρικής. Παράλληλα, δημιουργεί παιδικά βιβλία και εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο την ευαισθητοποίηση γύρω από τη διατροφή. Με κάθε του δράση, επιβεβαιώνει ότι η μαγειρική μπορεί να είναι απλή, νόστιμη και γεμάτη νόημα.