Με στόχο να αναδείξει τη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τη γαστρονομία και να ανοίξει τη συζήτηση για το μέλλον της τροφής στην Ελλάδα, το Cantina magazine, με την υποστήριξη της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, διοργανώνει ένα καινοτόμο συνέδριο στη Λάρισα, την Τετάρτη 30 Απριλίου 2025, με τίτλο «Διασφαλίζοντας το Μέλλον της Τροφής».

Σχεδιάζουμε τον νέο χάρτη της παραγωγικής Ελλάδας

Το συνέδριο τελεί υπό την επιμέλεια του περιοδικού Cantina και φέρνει στο ίδιο τραπέζι τους ανθρώπους που διαμορφώνουν σήμερα το αύριο του αγροδιατροφικού τομέα.

Το Cantina γεννήθηκε πριν από έναν χρόνο με την υπόσχεση να αποτελέσει μια ολιστική πλατφόρμα περιεχομένου που θα δημιουργήσει το δικό της, ξεχωριστό αποτύπωμα στον χώρο της γαστρονομίας, δίνοντας φωνή σε όλο το οικοσύστημα που κινείται γύρω από την τροφή. Μετά το έντυπο Cantina magazine και την ψηφιακή του εκδοχή cantina.protothema.gr, έρχεται η σειρά του Cantina Academy, ενός νέου θεσμού εκδηλώσεων που θα πραγματοποιούνται σε διαφορετικά σημεία της Ελλάδας. Σε μια εποχή που η πρωτογενής παραγωγή, η διαχείριση των πρώτων υλών και η εμπειρία του φαγητού βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, δημιουργούμε έναν καινοτόμο πυρήνα γνώσης.

Τι είναι το Cantina Academy;

Πρόκειται για μια σειρά από συνεδριακού τύπου εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιούνται στη διάρκεια του έτους σε επιλεγμένα σημεία σε όλη την Ελλάδα. Κάθε εκδήλωση αποτελεί μια σύνθεση από ομιλίες, πάνελ και workshops, που εστιάζει στη διατροφική και αγροτική κουλτούρα του κάθε τόπου. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές του Cantina Academy είναι Έλληνες και ξένοι ειδικοί, καταξιωμένοι στον τομέα τους, που μοιράζονται τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τα case-studies που κάνουν τη διαφορά σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.

Το Cantina Academy στοχεύει στην ανάδειξη της πρωτογενούς τοπικής παραγωγής, της διαφορετικότητας και της μοναδικότητας κάθε terroir. Στοχεύει, επίσης, στην ενίσχυση της διατροφικής παράδοσης και της μαγειρικής ταυτότητας κάθε περιοχής, ώστε να δώσει έμπνευση στη νέα γενιά για να δραστηριοποιηθεί στον αγροτικό τομέα και στη μεταποίηση των πρώτων υλών.

Το πρόγραμμα του 1ου Cantina Academy

Πότε: 30 Απριλίου 2025
Που: Grecotel Larissa Imperial
Ώρα: 10:00 – 16:00

10:30 Έναρξη – Χαιρετισμοί
Συντονισμός: Νανά Δαρειώτη / Διευθύντρια Σύνταξης Περιοδικό CANTINA

10:35 Το όραμα μιας εθνικής αγροδιατροφικής στρατηγικής

  • Κωνσταντίνος Τσιάρας / Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  • Απόστολος Ταμβακάκης / Πρόεδρος, EOS Capital Partners Fund
  • Φίλιππος Σαχινίδης / π.Υπουργός Οικονομικών, Οικονομολόγος
  • Σπύρος Κίντζιος / Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
    Συντονιστής: Μπάμπης Κούτρας / Διευθυντής Πρώτο Θέμα

11:15 Κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή
Δημήτρα Φουντά / Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

11:25 Θερμοκήπια: Κλιματική αλλαγή και αειφόρος παραγωγή

  • Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου / Γενικός Διευθυντής – Αγροτική Τραπεζική, Τράπεζα Πειραιώς
  • Χρήστος Κατσάνος / Greenhouse & Farm Management Consultant, DKG Group
  • Νίκος Κατσούλας / Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
  • Βαγγέλης Ζαχαρής / Business to Business Director, Protergia
    Συντονιστής: Γιώργος Ευγενίδης / Δημοσιογράφος Πρώτο Θέμα

12:05 Διαχείριση Υδάτων στις αγροτικές καλλιέργειες θερμοκηπίων
Antonio Jesus Zapata Sierra / Δρ. Γεωπόνος Μηχανικός, Τακτικός Καθηγητής Υδραυλικής Μηχανικής, Πανεπιστήμιο της Almeria

12:15 Γαστρονομία: Η εντοπιότητα στο τραπέζι

  • Τασούλα Κουφοπούλου / Chef, Ιδιοκτήτρια εστιατορίου «Απόμερο»
  • Δημήτρης Δημητριάδης / Executive Chef, Head chef εστιατορίου «ΦΙΤΑ»
  • Μάγια Τσόκλη / Σύμβουλος Τουρισμού Περιφέρεια Θεσσαλίας
  • Συντονιστής: Γιάννα Μπαλαφούτη / Δημοσιογράφος Cantina

12:40 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ (30’)

13:10 Επιχειρηματικοί Συνεταιρισμοί – Η μόνη προοπτική
Πέτρος Ευθυμίου / Δημοσιογράφος, π.Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

13:15 Η Θεσσαλία ως πρότυπο ανθεκτικής γεωργίας

  • Δημήτρης Κουρέτας / Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
  • Δημήτρης Βλαχοστέργιος / Γεωπόνος, Διευθυντής Ερευνών ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»
  • Παναγιώτης Καλφούτζος / Πρόεδρος Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη»
  • Νίκος Γούσιος / Αντιπρόεδρος, Αγροτικός Συνεταιρισμός Φαρσάλων «ΕΝΙΠΕΑΣ»
    Συντονιστής: Πέτρος Ευθυμίου

13:55 Κτηνοτροφία: Προκλήσεις, καινοτομίες και φυλές

  • Χρήστος Κέλλας / Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  • Χαράλαμπος Μπιλλίνης / Πρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
  • Δρ.Ευδοκία Κρυσταλλίδου / Επικεφαλής του Κόμβου Καινοτομίας και Στρατηγικής- Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής
    Συντονιστής: Γεωργία Σαδανά / Δημοσιογράφος Πρώτο Θέμα

14:25 Case Study: Το Καλαρρύτικο Πρόβατο
Ιωάννης Μπαζάκης / Παραγωγός «Φάρμα Κονάκι Φασούλα»

14:35 Έξυπνη Σπορά: Η γεωργία του μέλλοντος ξεκινά από τη Θεσσαλία
Βασίλης Κωτούλας / Προϊστάμενος Προγράμματος Συμβολαιακής γεωργίας κριθαριού βυνοποίησης, Αθηναϊκή Ζυθοποιία

14.45 Ο νέος παραγωγικός χάρτης της Ελλάδας

  • Αθανάσιος Μαύρος / Επικεφαλής Τομέα Καταναλωτικών Προϊόντων και Λιανεμπορίου Νοτιοανατολική Ευρώπη, Ernst & Young
  • Έφη Λαζαρίδου / Διευθύνουσα Σύμβουλος, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά
  • Χρήστος Γιαννακάκης / Αντιπρόεδρος, ΕΘΕΑΣ – Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών
  • Βαγγέλης Κρανιώτης / Πρόεδρος Αγρ. Συνεταιρισμού Μελιβοίας «Η Αθανάτη»
    Συντονιστής: Στέλιος Μορφίδης / Δημοσιογράφος Πρώτο Θέμα

15:25 Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας
Δημήτρης Σκάλκος / Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας. Πρόεδρος Enterprise Greece

15:40 Λήξη Συνεδρίου

Διαβάστε επίσης

Θερμοκήπια: Επηρεάζεται η γεύση και η θρεπτική αξία; – Ένας ειδικός εξηγεί

Εντοπιότητα και γαστρονομία: Όταν ο τόπος γίνεται γεύση