Λάνσαρε στο χώρο της εστίασης τη μόδα του “νεομπακάλικου” και μάλιστα πολύ νωρίς, αφού το πρώτο από τα 4, παρακαλώ, που υπάρχουν σήμερα στην Αθήνα, άνοιξε το 1995 στα Πατήσια. Η ιδέα των ιδρυτών του, Παναγιώτη Μαζαράκη και Αναστάσιου Δήμα, βασίζεται στην αισθητική του παλιού μπακάλικου, που συνδυάζεται επιτυχώς με ωραίους μεζέδες και πιάτα από όλη την Ελλάδα. Αν σε αυτά προσθέσεις και τις πολύ καλές τιμές, έχεις έναν πολύ καλό -οικογενειακό και παρεΐστικο- προορισμό για κάθε μέρα.

tzitzikas

Ας τα πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Ένα βράδυ καθημερινής επισκεφτήκαμε τον Τζίτζικα του Χαλανδρίου, που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο σε έναν χώρο -με αυλή για τις καλές μέρες- που σε κερδίζει αμέσως. Παλιές διαφημίσεις στους τοίχους, φωτιστικά από κόσκινα και χαρούμενα χρωματιστά μπουκαλάκια με λικέρ, κονσέρβες και βαζάκια δημιουργούν μια όμορφη και φιλική ατμόσφαιρα, που ενισχύεται από τα έντεχνα ελληνικά που ακούς στη σωστή ένταση. Κι αφού βολευτείς σε μια ξύλινη καρέκλα καφενείου προσγειώνεται μπροστά σου το τέλειο καλωσόρισμα: φανταστική ρακί από τα Χανιά, ελίτσες και πιπερίτσες τουρσί. Για φαγητό οι επιλογές είναι πολλές, από κρεατικά μέχρι θαλασσινά, αλλά αν δεν σου αρέσουν τα διλήμματα επιλέγεις ένα από τα 3 μενού που υπάρχουν στον κατάλογο και ξεμπερδεύεις (από 7 πιάτα με 19 ευρώ/άτομο).

tzitzikas3
Αυτή η καταπληκτική γραβιέρα είναι ψητή και κάνει τέλεια παρέα με το μπέικον. Είναι στο μενού 1 αλλά μπορείτε να την παραγγείλετε και εκτός μενού. Αξίζει!

Εμείς επιλέξαμε το μενού 2, το οποίο και προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Πρώτη πρώτη, λοιπόν, έρχεται στο τραπέζι μια σαλάτα Τζίτζικας με 10 είδη φρεσκοκομμένων λαχανικών και ανθότυρο Αμφιλοχίας, μανούρι Φαλάνης Θεσσαλίας και βινεγκρέτ μουστάρδας. Δροσερή και ανάλαφρη. Έπεται ένα καταπληκτικό κριθαρότο με ποικιλία μανιταριών, παρμεζάνα και λάδι λευκή τρούφας και τα πιτάκια του Μέρμηγκα, κάτι ιδιαίτερα τυροπιτάκια με χειροποίητο φύλλο και γέμιση από μυζήθρα και μυρωδικά. Η συνέχεια γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα με τον “αλλιώτικο” Καγιανά, που έχει αβγά μάτια, παξιμάδια λαδιού Κυθήρων, παστό Μάνης, γιαούρτι και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, καταπληκτικό πιάτο, που δεν έχεις γευτεί πουθενά αλλού.

tzitzikas2

Και πάμε στα κυρίως, το δημοφιλές κοτόπουλο Μαστιχάτο, που έρχεται σε φωλιά κανταϊφιού με πληθωρική σως Χιώτικης μαστίχας και μπέικον και το Σαντορινιό, που δεν είναι άλλο από φιλετάκια χοιρινού με σως κρασιού, κάπαρη και πουρέ πατάτας και μελιτζάνας. Για γλυκό υπάρχει προφιτερόλ με παγωτό βανίλια και ζεστή σοκολάτα, αλλά γιατί να μην δοκιμάσεις και κάτι ακόμα, όπως μια υπέροχη μους σοκολάτας με καραμέλα γάλακτος και αχλάδι σε σιρόπι τζίντζερ;

info
Αγ. Γεωργίου & Αισχύλου 26, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6810529, www.tzitzikasmermigas.gr. Κόστος: 18-20 ευρώ/άτομο. Τα άλλα τρία αδελφάκια του Τζίτζικα και Μέρμηγκα βρίσκονται στο Σύνταγμα (Μητροπόλεως 12-14, τηλ. 210 3247607), στην Κηφισιά (Δροσίνη 12 – 14, τηλ. 210 6230080) και στα Άνω Πατήσια (Πλ. Παπαδιαμαντή, τηλ. 210 2232376).

tzitzikas1