pansetes-me-glykoksini-saltsa-portokaliou-kai-patates
clock icon
1:15'

Χοιρινές πανσέτες με γλυκόξινη σάλτσα πορτοκαλιού και πατάτες

Υλικά

  • 1.000-1.200γρ. πανσέτες χοιρινές
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κιλό πατατούλες με λεπτή φλούδα
  • Για τη σάλτσα

  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • χυμό από 2 πορτοκάλια
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ μηλόξιδο
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα Dijon
  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο
  • 1 κουτ. γλυκού ροζ πιπέρι
  • λίγο θυμάρι ξερό

Στις μέρες μας τα τηγάνια δεν προορίζονται να μαγειρεύουν αποκλειστικά και μόνο τηγανητά φαγητά. Όπως αντιλαμβάνεστε, μιλάμε για σύγχρονα σκεύη μαγειρικής με αντικολλητικές επιστρώσεις, μέσα στα οποία μπορούμε να ψήσουμε και να μαγειρέψουμε πολύ γρήγορα και με ελάχιστη λιπαρή ουσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συνταγή για πανσέτα που σας προτείνουμε παρακάτω…

Πλένετε και βουρτσίζετε καλά τις πατατούλες. Τις βάζετε να βράσουν σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν και να τσιμπιούνται καλά με ένα πιρούνι.

Στο μεταξύ αλατοπιπερώνετε τις πανσέτες και τις πασπαλίζετε με θυμάρι. Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι με αντικολλητική επίστρωση και ροδίζετε τις πανσέτες και από τις δύο πλευρές. Τις βγάζετε στην άκρη.

Ρίχνετε στο τηγάνι το σκόρδο. Πριν μαυρίσει σβήνετε με το μηλόξιδο και το χυμό του πορτοκαλιού. Προσθέτετε τη μουστάρδα, το μέλι, το ροζ πιπέρι και το δεντρολίβανο. Βράζετε για 5 λεπτά τη σάλτσα και ξαναρίχνετε μέσα τις πανσέτες να πάρουν μια δυο βράσεις μαζί και να αρχίσει να δένει η σάλτσα.

Προσθέτετε τότε στο τηγάνι τις βρασμένες πατατούλες, σκεπάζετε με καπάκι να πάρουν μια δυο βράσεις μαζί με τις πανσέτες και τη σάλτσα και να ενωθούν οι γεύσεις. Σερβίρετε σε πιάτα χωρίς καθυστέρηση!

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Aντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε και βουρτσίζετε καλά τις πατατούλες. Τις βάζετε να βράσουν σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν και να τσιμπιούνται καλά με ένα πιρούνι.

Βήμα 2

Στο μεταξύ αλατοπιπερώνετε τις πανσέτες και τις πασπαλίζετε με θυμάρι. Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι με αντικολλητική επίστρωση και ροδίζετε τις πανσέτες και από τις δύο πλευρές. Τις βγάζετε στην άκρη.

Βήμα 3

Ρίχνετε στο τηγάνι το σκόρδο. Πριν μαυρίσει σβήνετε με το μηλόξιδο και το χυμό του πορτοκαλιού. Προσθέτετε τη μουστάρδα, το μέλι, το ροζ πιπέρι και το δεντρολίβανο. Βράζετε για 5 λεπτά τη σάλτσα και ξαναρίχνετε μέσα τις πανσέτες να πάρουν μια δυο βράσεις μαζί και να αρχίσει να δένει η σάλτσα.

Βήμα 4

Προσθέτετε τότε στο τηγάνι τις βρασμένες πατατούλες, σκεπάζετε με καπάκι να πάρουν μια δυο βράσεις μαζί με τις πανσέτες και τη σάλτσα και να ενωθούν οι γεύσεις. Σερβίρετε σε πιάτα χωρίς καθυστέρηση!

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Aντωνία Κατή