Μπορεί να αποφάσισες να κόψεις τη ζάχαρη από τη διατροφή σου, αλλά ποιος μπορεί να ζήσει χωρίς γλύκα; Σου έχουμε, λοιπόν, τα καλύτερα υποκατάστατα της ζάχαρης -γλυκαντικές ουσίες και μη-, για ροφήματα, γλυκά αλλά και σάλτσες ή μαρινάδες!
Στέβια
Είναι εκχύλισμα ενός μικροσκοπικού θάμνου -ονόματι στέβια- με προέλευση από τη Βραζιλία και την Παραγουάη, τα φύλλα του οποίου έχουν φυσικές γλυκαντικές ιδιότητες. Δύο είναι τα χαρακτηριστικά που την κάνουν να υπερέχει έναντι της ζάχαρης: η πολύ γλυκιά της γεύση και το ότι δεν αποδίδει καθόλου θερμίδες. Επίσης, καθώς δεν επηρεάζει τον γλυκαιμικό δείκτη και το γλυκαιμικό φορτίο του τελικού προϊόντος, θεωρείται κατάλληλη ακόμα και για διαβητικούς και όσους ακολουθούν ειδική διατροφή. Προσοχή, όμως, μπορεί να αντικαθιστά τη ζάχαρη όσον αφορά στη γλυκαντική της ιδιότητα, ωστόσο, δεν έχει “κληρονομήσει” όλα τα καλά της. Για παράδειγμα, δεν καραμελώνει όπως η ζάχαρη, ούτε επιτρέπει στα γλυκά να αυξήσουν τον όγκο τους.
Σιρόπι αγαύης
Πολλοί τη γνωρίζουν ως το φυτό από το οποίο παράγεται η διάσημη τεκίλα. Το σιρόπι αγαύης, ωστόσο, είναι ένα από τα πιο υγιεινά φυσικά γλυκαντικά. Πέρα από τη γλυκιά του γεύση, το προτιμάμε γιατί αυξάνει την αίσθηση του κορεσμού, άρα βάζει φρένο στα τσιμπολογήματα, ενώ βοηθά και στην αύξηση του πληθυσμού των καλών μικροβίων στο στόμα και στο έντερο. Στα συν και ότι δεν προκαλεί αυξομοιώσεις στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος, άρα είναι κατάλληλο και για διαβητικούς. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις όπως το μέλι, σε γλυκά, φρουτοσαλάτες και για να γαρνίρεις κρέπες και παγωτό.
Ζάχαρη από φοίνικα
Γνωστή και ως «jaggery» ή «panela», πρόκειται για ακατέργαστη ζάχαρη από συμπυκνωμένους χυμούς μελάσας από τους ζαχαροφοίνικες της περιοχής Palmyra. Πωλείται σε σκληρές μπάρες που θρυμματίζονται, έχει καφέ χρώμα και θεωρείται πολύ θρεπτική, μιας και αντίθετα από την επεξεργασμένη ζάχαρη διατηρεί περισσότερα μεταλλικά στοιχεία και δεν χρησιμοποιούνται χημικά στην παραγωγή της. Το άρωμά της θυμίζει αμυδρά άρωμα γλυκού κρασιού και την κάνει κατάλληλη τόσο για γλυκά όσο και για αλμυρά πιάτα. Χρησιμοποιείται πολύ στην ινδική και την ταϊλανδέζικη κουζίνα.
Ζάχαρη καρύδας
Παράγεται από τα λουλούδια του δέντρου της καρύδας και αποτελεί μια φυσική, πλήρη τροφή, που υπόκειται σε μικρότερη επεξεργασία και δεν περιέχει πρόσθετα, φυτοφάρμακα, χημικά, συντηρητικά και τεχνητά αρώματα και χρώματα. Είναι λιγότερο γλυκιά από τη συνηθισμένη ζάχαρη με τη γεύση της να παραπέμπει στην καστανή ζάχαρη με νότες καραμέλας, ενώ έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Επίσης, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Μελάσσα
Είναι μια φυσική γλυκαντική ουσία σε μορφή σιροπιού. Η φυσική μελάσσα από ζαχαροκάλαμο είναι πλούσια σε σίδηρο, κάλλιο και μαγνήσιο και γι’ αυτό ανεβάζει τα επίπεδα ακόμη και του αιματοκρίτη και της φεριτίνης του οργανισμού, γεγονός που την καθιστά ιδανική για άτομα με χαμηλό αιματοκρίτη. Επίσης, χάρη στις πολυφαινόλες της, είναι εξαιρετικό αντιοξειδωτικό. Πρόσθεσε την σε σάλτσες, βινεγκρέτ και μαρινάδες ή στα ψητά λαχανικά.
Ξυλιτόλη
Γλυκαντική ουσία που υπάρχει άφθονη στο ξύλο της σημύδας και στα μούρα. Είναι το ιδανικό φυσικό γλυκαντικό υποκατάστατο της ζάχαρης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού. Δεν ανήκει στην οικογένεια των υδατανθράκων αλλά στις ζαχαροαλκοόλες. Αντίθετα με τα υπόλοιπα είδη ζάχαρης, είναι ο καλύτερος φίλος των δοντιών, αφού τα βακτηρίδια στο στόμα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μόριά της. Μειονέκτημά της είναι ότι χάνει μικρό μέρος της γλυκαντικής δύναμής της στα ζεστά ροφήματα.
Φρουκτόζη
Είναι οργανική ένωση που ανήκει στους υδατάνθρακες και συγκεκριμένα στους μονοσακχαρίτες. Πρόκειται για φυσικό σάκχαρο που συναντάται στα φρούτα και κάποια λαχανικά. Μπορεί να περιέχει τις ίδιες θερμίδες με τη ζάχαρη, παρ’ όλα αυτά είναι πολύ πιο γλυκιά και συνεπώς, αν χρησιμοποιήσεις μικρότερη ποσότητα φρουκτόζης (άρα και λιγότερες θερμίδες), θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα, όπως με τη μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης. Επίσης, η φρουκτόζη ενδείκνυται σε προβλήματα υγείας στο πεπτικό σύστημα.
Μέλι
Το μέλι είναι από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα που έχει στη διάθεσή του ο άνθρωπος. Μεταξύ άλλων, τα ιχνοστοιχεία που περιέχει παίζουν σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό και στη θρέψη του ανθρώπινου οργανισμού, ως βασικά συστατικά του σκελετού και των κυττάρων που ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου. Είναι επίσης πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνες Β1 και Β2 και βοηθά σημαντικά στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Επιπλέον, είναι τονωτικό, αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει τα προβλήματα έλκους στο στομάχι και γενικά συμβάλλει στην καλή λειτουργία της υγείας. Κάνει καλό στον πονόλαιμο και στο βήχα, γι΄αυτό χρησιμοποιείται και σαν φυσικό σιρόπι ή προστίθεται σε ζεστό τσάι. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη, που βοηθά ιδιαίτερα τα άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα λόγω της καθιστικής εργασίας. Οι χρήσεις του είναι πολλές, αφού ταιριάζει τόσο στη ζαχαροπλαστική όσο και στη μαγειρική σε πληθώρα συνταγών.
Πετιμέζι
Πρόκειται στην ουσία για ένα αρωματικό σιρόπι καραμελένιου χρώματος, το οποίο προκύπτει ύστερα από πολύωρο βράσιμο του μούστου, μέχρι αυτός να χάσει τα 3/4 του όγκου του. Εκτός από την πολύ γλυκιά του γεύση, το πετιμέζι είναι πλούσιο σε σίδηρο και ιχνοστοιχεία, γι’ αυτό και το πηχτό αυτό σιρόπι θεωρείται φάρμακο για τον βήχα, αλλά και την αναιμία. Το πετιμέζι σερβίρει με τον καλύτερο τρόπο ένα πιάτο τηγανίτες. Επίσης, το συναντάμε ως βασικό συστατικό σε παραδοσιακές συνταγές και αντικαθιστά επάξια το μέλι και τη ζάχαρη, δίνοντας εξαιρετικά γευστικό αποτέλεσμα.
Χαρουπόμελο
Ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα του καρπού του χαρουπιού, θεωρείται εξαιρετικό υποκατάστατο της σοκολάτας, επιβαρύνοντάς μας με πολύ λιγότερες θερμίδες μιας και η γλυκύτητά του οφείλεται σε φυσικά σάκχαρα. Σημειώνεται ότι το χαρούπι είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες καθώς και την περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, Β, D και ιχνοστοιχείων και καθίσταται ιδανικό θεραπευτικό για τις παθήσεις των οστών. Η μακροπρόθεσμη κατανάλωση προϊόντων με χαρούπι πάλι, μειώνει, σύμφωνα με μελέτες, αποτελεσματικά τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό, σε συνδυασμό πάντα με ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.
Σιρόπι σφενδάμου
Γνωστό και ως maple syrup είναι ο ιδανικότερος συνοδός για τα pancakes, τις αμερικάνικες τηγανίτες που έχουν γίνει αγαπημένη συνήθεια και στη χώρα μας. Προέρχεται από το δέντρο σφένδαμος του Καναδά και είναι ένα πολύ υγιεινό γλυκαντικό. Επίσης, είναι καλή πηγή μαγγανίου και ψευδαργύρου, ενώ έχει και πολύ ωραία γεύση. Πέρα από τα pancakes συνοδεύει βάφλες αλλά και ροφήματα, όπως τσάι, όπου μπορεί να αντικαταστήσει το μέλι.
Συκόμελο
Φτιαγμένο από σύκα και πετιμέζι, το συκόμελο έχει παχύρρευστη υφή που θυμίζει μέλι και γλυκαίνει με μέτρο όλες τις κρασάτες σάλτσες. Ταιριάζει στο γιαούρτι, στα παγωτά, στις πανακότες αλλά και στις βινεγκρέτ για πράσινες σαλάτες. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ροφήματα και δίνει πολύ ωραία γεύση στο γιαούρτι και το παγωτό.
Σιρόπι ρυζιού
Πρόκειται για ένα υγιεινό υποκατάστατο ζάχαρης με ήπια γλυκιά γεύση καραμέλας και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Μπορείς να το προσθέσεις σε ροφήματα, να το αλείψεις σε ψωμί ή να το χρησιμοποιήσεις σαν γλυκαντικό σε κέικ, μπισκότα και άλλα γλυκά.
Και 5 συνταγές όλο γλύκα, αλλά χωρίς ζάχαρη…
Σοκολατένια υγρά κεκάκια με ελαφριά κρέμα χωρίς ζάχαρη
Λουκουμάδες με μέλι και σουσάμι
Smoothie φράουλα -γιαούρτι με σιρόπι αγαύης