Τα “καβούρια στις τσέπες” δεν είναι καλό πράγμα! Αν βάλετε στο πιάτο σας, όμως, αυτό το μαλακόστρακο θαλασσινό, εκτός από φαγητό εξαιρετικής νοστιμιάς θα κερδίσετε και πολλά οφέλη για την υγεία σας.

kavouri

1. Περιέχουν πρωτεΐνη, ω-3 λιπαρά οξέα, νάτριο, βιταμίνη Α, Β-12, C και Ε, νιασίνη, φολικό οξύ, ασβέστιο, σελήνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό και ψευδάργυρο.

2. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες, ενώ δεν περιέχουν υδατάνθρακες.

3. Έχουν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης σε σχέση με τα ψάρια, αλλά μικρότερα σε σχέση με το κρέας, ακόμη και από το λευκό κρέας, όπως το κοτόπουλο.

4. Είναι εξαιρετική επιλογή για όσους γυμνάζονται. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του καβουριού σε πρωτεΐνη, θεωρείται μια πρώτης τάξεως τροφή για όσους αθλούνται.

5. Κάνουν καλό στην καρδιά. Τα καβούρια είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, που είναι ωφέλιμα για τη λειτουργία της καρδιάς, ενώ βοηθούν και τη μείωση της πίεσης.

Ξέρατε ότι υπάρχουν πάνω από 6.500 είδη καβουριών;
Ο κάβουρας είναι καρκινοειδές μαλακόστρακο, ανήκει στην οικογένεια Καρκινίδες και ζει κυρίως στη θάλασσα. Το σώμα του καλύπτεται γενικά από έναν σκληρό εξωσκελετό (με σχήμα πολυγωνικό ή στρογγυλό) και είναι εξοπλισμένο με ένα ζευγάρι δαγκάνες, Είναι γνωστά 6.793 είδη καβουριών, ωστόσο μερικά από τα πιο γνωστά είναι: η καβουρομάνα -που θεωρείται το πιο νόστιμο μαλακόστρακο του είδους του-, ο πάγουρας, ο πράσινος κάβουρας, ο σιδηροκάβουρας, ο κάβουρας της Αρκτικής, ο κοινός ευρωπαϊκός κάβουρας, ο γαλάζιος κάβουρας και τα βασιλικά καβούρια.

kavouri1

Τα καβούρια στην κουζίνα
Τα καβουράκια, λόγω της εξαιρετικά εύγευστης σάρκας τους, είναι μεζές ιδιαίτερα αγαπητός στους καλοφαγάδες. Γίνονται ωραιότατη σούπα με σπάνια νοστιμιά, ενώ μπορείτε να τα κάνετε και ψητά ή τηγανιτά, να βράσετε ή να τα μαγειρέψετε στον ατμό. Βέβαια, μιας και το καθάρισμα του ολόκληρου καβουριού είναι χρονοβόρα και όχι τόσο εύκολη διαδικασία, υπάρχει πάντα η καλή λύση της κονσέρβας, που δίνει πολλές νόστιμες επιλογές σερβιρίσματος. Με ψίχα καβουριού μπορείτε να φτιάξετε σάντουιτς, μακαρονάδες, σαλάτες και κροκέτες. Επιπλέον, μπορείτε να τους προσθέσετε σε ομελέτες και αλμυρά muffins για να τους δώσετε ακόμη πιο ξεχωριστή γεύση.

Το άρθρο της εβδομάδας