Αγαπημένη επιλογή γλυκατζίδων και… διατροφολόγων λόγω των χαμηλών θερμίδων του, το ζελέ με την τρεμουλιαστή υφή και τη φίνα γεύση είναι από τα πιο δημοφιλή γλυκά, μιας και το απολαμβάνουμε με την ίδια ευκολία σκέτο ή εμπλουτισμένο με φρέσκα φρούτα, ενώ γίνεται και βασικό συστατικό άλλων δροσερών επιδορπίων.
Εν αρχή ην η ζελατίνη
Η ζελατίνη είναι ένα πηκτικό μέσο, που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική, για να πήξει υδαρή μίγματα, όπως ζελέ, κρέμες όπως μπαβαρουάζ και πανακότα, τερίνες και σάλτσες. Τη βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα με είδη ζαχαροπλαστικής, σε μορφή σκόνης ή φύλλων.
9 tips για επιτυχημένα γλυκά με ζελέ
1. Δεν θα σταματήσουμε να το επαναλαμβάνουμε, στη ζαχαροπλαστική η μισή επιτυχία κρύβεται στις σωστές αναλογίες. Γι αυτό πριν ξεκινήσετε, μετρήστε και ζυγίστε όλα τα υλικά σας.
2. Ζυγίζετε και τις ζελατίνες. Ένα λάθος στην ποσότητα της ζελατίνης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μην πήξει το γλυκό σας, γι’ αυτό στις συνταγές εκτός από αριθμός φύλλων αναφέρονται πάντα και γραμμάρια.
3. Η ζελατίνη και στις δύο μορφές τις -φύλλα και σκόνη- απαιτεί μούλιασμα σε κρύο νερό, πριν τη χρησιμοποιήσετε.
4. Όταν διογκωθεί τη στύβεται ελαφρώς με τα χέρια (αν πρόκειται για φύλλα) και την προσθέτετε στο μίγμα που θέλετε να πήξει, το οποίο πρέπει να είναι αρκετά ζεστό και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αν το μίγμα που θέλετε να πήξετε δεν είναι ζεστό, τότε βάζετε τις φουσκωμένες ζελατίνες με λίγο νεράκι σε ένα μπρίκι και τις ζεσταίνετε με προσοχή, ανακατεύοντας με κουτάλι μέχρι να λιώσουν και κατόπιν τις ρίχνετε στο μίγμα.
5. Αν θέλετε να προσθέσετε φρούτα στο ζελέ, είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε παγωμένα φρούτα, ώστε όταν τα ρίξετε στο ζελέ να μην «κάτσουν» πάνω ή κάτω.
6. Ο ανανάς και το ακτινίδιο δεν είναι φίλοι του ζελέ! Για την ακρίβεια, δεν μπορείτε να προσθέσετε στα ζελέ φρέσκο ανανά και ακτινίδιο καθώς, περιέχουν κάποιο ένζυμο το οποίο δρα πάνω στο μόριο της ζελατίνης, τη διασπά και δεν επιτρέπει στο ζελέ να πήξει.
7. Το ζελέ για να πήξει θέλει ψυγείο, ωστόσο πρέπει να το αφήσετε να κρυώσει και να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το βάλετε στην ψύξη.
8. Αν θέλετε να φτιάξετε γλυκά με στρώσεις κρέμας και ζελέ, όπως μπαβαρουάζ ή πανακότα, βάζετε την κάθε στρώση ξεχωριστά, περιμένετε να παγώσει καλά και έπειτα συνεχίζετε με την επόμενη στρώση, η οποία θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και όχι ζεστή διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να λιώσει η προηγούμενη και να καταστραφεί το γλυκό σας.
9. Τα γλυκά που περιέχουν ζελατίνη αποθηκεύονται πάντα σκεπασμένα με μεμβράνη στο ψυγείο ή σε μπολ με καπάκι, ώστε να μη χάσουν την υγρασία τους και να μην πάρουν οσμές από τα άλλα τρόφιμα.
Τα ζελέ που μας λύνουν τα χέρια
Για εμάς που θέλουμε να έχουμε ένα λαχταριστό και δροσερό ζελέ στο ψυγείο μας κάθε στιγμή για εκείνη την ξαφνική λιγούρα ή δεν θέλουμε να παιδευόμαστε πολύ όταν φτιάχνουμε γλυκά, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που οι υψηλές θερμοκρασίες μας αποτρέπουν να μένουμε πολύ ώρα στην κουζίνα, υπάρχει πάντα το Φρουί Ζελέ ΓΙΩΤΗΣ. Τα Φρουί Ζελέ, είναι από τα πιο δροσερά και ελαφριά γλυκίσματα που μπορείτε να απολαύσετε. Κυκλοφορούν σε 9 γεύσεις: Φράουλα, Κεράσι, Ανανάς, Μπανάνα, Πορτοκάλι, Λεμόνι, Μούρο, Βερίκοκο και Ρόδι και ετοιμάζονται εύκολα και γρήγορα. Μάλιστα, μπορείτε να τους προσθέσετε κομμάτια φρέσκων φρούτων, αλλά και να φτιάξετε μαζί τους ανάλαφρα και δροσιστικά γλυκά, όπως μπαβαρουάζ και σαρλότ.
Μετράς την κάθε θερμίδα; Μπορείς να επιλέξεις το Φρουί Ζελέ χωρίς ζάχαρη, με γλυκαντικά, που κυκλοφορεί σε 3 διαφορετικές γεύσεις -Φράουλα, Κεράσι και Ανανά- και έχει μόλις 9 θερμίδες ανά μερίδα, όσες δηλαδή έχουν δύο κερασάκια!