Ως χώρα περιτριγυρισμένη από απέραντο γαλάζιο ξέρουμε να εκτιμάμε, να μαγειρεύουμε και να αγαπάμε τους θαλασσινούς μεζέδες που τις μέρες της Σαρακοστής τιμάμε με το παραπάνω.

Τα θαλασσινά είναι μία από τις πιο νόστιμες εναλλακτικές για να γεμίσουμε το τραπέζι μας τις μέρες της νηστείας. Με μια βασική κατηγοριοποίηση που δεν θα μας αναγκάσει να διεισδύσουμε στα άδυτα της ζωολογίας, τα θαλασσινά χωρίζονται στις παρακάτω βασικές κατηγορίες:

shutterstock_143262658

Μαλακόστρακα
Στα μαλακόστρακα συγκαταλέγονται οι αστακοί, οι καραβίδες, οι γαρίδες και τα καβούρια. Το πιο διαδεδομένο από τα μαλακόστρακα δεν είναι άλλο από τη γαριδούλα μας. Έχει ανοιχτό ροζ χρώμα, χωρίς δαγκάνες και το κέλυφός της είναι σχετικά μαλακό. Από διατροφικής πλευράς, τα 100γρ. γαρίδας έχουν 100 θερμίδες, 20γρ. πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, 2γρ. λίπους και 195 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνης! Γι’ αυτό, παρ’ όλα τα θρεπτικά συστατικά τους δεν πρέπει να τις καταναλώνουμε πολύ συχνά, ειδικά αν έχουμε θέμα με τη χοληστερόλη μας.

Όσο για τα καβούρια από την υποκατηγορία των καρκινοειδών, είναι ένας μεζές ιδιαίτερα αγαπητός στους καλοφαγάδες. Περιέχουν 15-25% πρωτεΐνη, 2% λιπαρά και είναι καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου.

shutterstock_250338730

Κεφαλόποδα
Δεύτερη μεγάλη κατηγορία θαλασσινών είναι τα κεφαλόποδα, υποκατηγορία των μαλακίων, που περιλαμβάνουν τα καλαμάρια, τα θράψαλα, τις σουπιές και τα χταπόδια. Οι σουπιές δίνουν πιάτα νοστιμότατα, πολλές πρωτεΐνες, ω-3 λιπαρά, αμινοξέα και ψευδάργυρο, βιταμίνες Α, C και κάποιες της ομάδας Β, ασβέστιο, φωσφόρο και μπόλικο σίδηρο που μας είναι πολύ χρήσιμος ειδικά αν δεν τρώμε κρέας σε όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής.

Πάμε στα καλαμάρια και τα θράψαλα που είναι πρώτα ξαδέλφια μεταξύ τους και μάλλον δεύτερα με τη σουπιά, από την οποία διαφέρουν εξαιτίας της επιμήκους μορφής και της ροζ απόχρωσής τους. Και τα δύο πάντως είναι πλούσια σε φώσφορο, σελήνιο, ιώδιο, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό και βιταμίνες Β2, Β3 και Β12. Επίσης έχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και ελάχιστα λιπαρά. Σκεφτείτε ότι 100γρ. ψητό καλαμάρι έχει μόλις 90 θερμίδες.

Το χταπόδι είναι από τις πιο αγαπημένα του είδους και δίκαια αφού εκτός από γευστικό είναι και πολύ θρεπτικό. Ήξερες ότι τα 100γρ. χταποδιού έχουν 82 θερμίδες, μόνο 1γρ. λίπους, ενώ είναι και το θαλασσινό με τη λιγότερη χοληστερίνη αφού διαθέτει μόλις 48mg;

shutterstock_128866807

Όστρακα
Τα όστρακα είναι μια τεράστια κατηγορία γεμάτη γνωστούς και άγνωστους γευστικούς θησαυρούς. όπως στρείδια, μύδια, καλόγνωμες, φούσκες, αχιβάδες, πετροσωλήνες, χτένια, γυαλιστερές, κυδώνια, πορφύρες κ.ά. Είναι τροφές εύπεπτες, θρεπτικές, υψηλής διατροφικής και βιολογικής αξίας, ενώ παράλληλα είναι πολύ ελαφριές με ελάχιστο λίπος και μόλις 50-70 θερμίδες ανά 100γρ. σάρκας. Το κρέας τους είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, ιώδιο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο, μαγγάνιο αλλά και βιταμίνες A, B, B2, C, D, PP, καθώς και όλα τα βασικά συστατικά που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Θαλασσινά σε κονσέρβα
Η διαδικασία της επιλογής, του καθαρίσματος και του μαγειρέματος των θαλασσινών είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα. Ωστόσο, υπάρχει και η έξυπνη, νόστιμη και ασφαλής εναλλακτική που σου λύνει τα χέρια και δεν είναι άλλη από αυτή της κονσέρβας.

Τα προϊόντα θαλασσινών της SAFCOL είναι συνταγές που δημιουργήθηκαν από Έλληνες ψαράδες και ταιριάζουν στις ελληνικές γεύσεις αλλά κυρίως στην αγαπημένη μας συνήθεια του μεζέ.
Στη γκάμα των προϊόντων SAFCOL βρίσκεις καλαμαράκια, χταποδάκια, γαρίδες, αχιβαδάκια και καβούρια. Άλλες σε ηλιέλαιο και άλλες σε χυμό, πικάντικη σάλτσα ή άλμη, έτοιμα για να τα απολαύσεις όπως τραβάει η όρεξή σου.

Η SAFCOL ιδρύθηκε στην Αυστραλία το 1945 από μία ομάδα ψαράδων, μεταξύ των οποίων και Ελλήνων ψαράδων που είχαν μετοικίσει εκεί. Στόχος τους ήταν η καλύτερη διάθεση της αλιείας τους. Ο σεβασμός στο θαλάσσιο περιβάλλον και τους θυσαυρούς της, αλλά και η επιμονή στην ποιότητα έχουν χαρίσει στην εταιρεία τον τίτλο των “Ειδικών στα Θαλασσινά”.

Περισσότερα στο: https://www.facebook.com/Safcol-Hellas-990779057658829

Το άρθρο της εβδομάδας