Η πρώτη φορά που μπήκε στο ποτήρι ο απολαυστικός πολτός λευκόσαρκων ροδάκινων μαζί με Prosecco ήταν το 1948 στο διάσημο βενετσιάνικο Harry’s bar.

BELLINI

Ιδρυτής τόσο του μπαρ όσο και του φρουτένιου κοκτέιλ είναι ο Τζουζέπε Τσιπριάνι. Από τον καιρό που εργαζόταν ως μπάρμαν του Ξενοδοχείου Europa στη Βενετία, η ιδέα ενός σικ, στιλάτου μπαρ όπου θα μπορούσε να σερβίρει τις υπέροχες δημιουργίες του στην υψηλή κοινωνία, στριφογύριζε διαρκώς στο μυαλό του. Το μόνο πρόβλημα ήταν η χρηματοδότησή του…

Cipriani's-son,-ARRIGO
Ο γιος του Τζουζέπε Τσιπριάνι, Αρίγκο

Τα χέρια τού έλυσε ο από μηχανής Χάρι Πίκερινγκ, ένας Αμερικανός φοιτητής και πελάτης του Europa, που είχε έρθει στη Βενετία για να ξεπεράσει το πρόβλημα του αλκοολισμού του. Όταν ο Χάρι ξέμεινε από χρήματα, ο Τσιπριάνι τον δάνεισε για να τον ξελασπώσει και εκείνος για να τον ευχαριστήσει του επέστρεψε δύο χρόνια αργότερα τα δανεικά μαζί με ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

heminway-2
Ο Χέμινγουει είχε ακόμη και δικό του τραπέζι στο Harry’s bar!

Από την αίγλη του ’30 στη χρεοκοπία
Έτσι, οι πόρτες του Harry’s bar άνοιξαν τον Μάρτιο του 1931 και θαμώνες του υπήρξαν όλη η ευρωπαϊκή αριστοκρατία και πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες, σκηνοθέτες και συγγραφείς, όπως οι Χέμινγουει (ο οποίος είχε το δικό του τραπέζι!), Τσάπλιν, Μαστρογιάννι, Μπόγκαρντ, Ωνάσης, Χίτσκοκ, Καπότε και πολλοί άλλοι…

Ο Τσιπριάνι, πάντα ανήσυχο πνεύμα, δεν αρκέστηκε ποτέ στα ίδια ποτά και κοκτέιλ, κι έτσι κάποιο απόγευμα του 1948, τη μαγική ώρα της δύσης του ήλιου, εμπνεύστηκε το διάσημο κοκτέιλ, δίνοντάς του το όνομα του μεγάλου αναγεννησιακού ζωγράφου Giovanni Bellini,αφού κάποιος πίνακάς του είχε τα ίδια χρώματα με το κοκτέιλ του!

Barman-at-Harry's-Bar

 

Στις μέρες μας, το «καταφύγιο» των bon-viveurs, που άντεξε ολόκληρο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπέκυψε στην οικονομική κρίση, με χρέη που πλέον αγγίζουν τα 5 εκατομμύρια λίρες. Η διαχείρισή του βρίσκεται στα χέρια των τραπεζών, χωρίς όμως να έχει σταματήσει η λειτουργία του… Προλαβαίνετε, λοιπόν, ακόμη να δοκιμάσετε κι εσείς το αυθεντικό Bellini στο Harry’s bar στο Σαν Μάρκο της Βενετίας. Οι υπόλοιποι θα το δοκιμάσετε σε κάποιον «κλώνο» του σε Λονδίνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη και Κωνσταντινούπολη ή έστω σε κάποιο καλό μπαρ που το φτιάχνουν εξίσου καλά, πιθανότατα με σαμπάνια αντί για Prosecco…

Και μία δική μας, λίγο διαφορετική, συνταγή για bellini:
Φτιάχνουμε ένα ξεχωριστό bellini με σέλερι και wasabi

info
Διαβάστε περισσότερα για το μπαρ του Τζουζέπε Τσιπριάνι και το κοκτέιλ του εδώ: www.harrysbarvenezia.com