portokalosalata_anoigma
clock icon
2:0'

Πορτοκαλοσαλάτα με παντζάρια

Υλικά

    Για 4 άτομα

  • 4 μεγάλα παντζάρια
  • 2 πορτοκάλια (τα φιλέτα και το ξύσμα από το ένα)
  • 1 κόκκινο μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 2 πρέζες καρδάμωμο σε σκόνη
  • φύλλα φρέσκου βασιλικού
  • 1 πρέζα κύμινο

Ο σεφ Μανώλης Παπουτσάκης μάς δίνει τη συνταγή για να φτιάξουμε μία πολύ γευστική και πολύ χορταστική πορτοκαλοσαλάτα με παντζάρια.

Πλένουμε τα παντζάρια χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε ή να κόψουμε τις ρίζες. Τα τυλίγουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, μαζί με λίγο ελαιόλαδο και κομματάκια σκόρδου. Ψήνουμε στους 180°C για 1½ ώρα.

Κατόπιν τα ξεφλουδίζουμε, τα κόβουμε σε φέτες και τα αλατοπιπερώνουμε. Τα μαρινάρουμε σε ελαιόλαδο και ξίδι και τα αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες και φιλετάρουμε τα πορτοκάλια.

Σε μια πιατέλα στρώνουμε τις φέτες από τα παντζάρια, από πάνω τα φιλέτα πορτοκαλιού, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και κύμινο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και πασπαλίζουμε με καρδάμωμο.

Γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο. Δεν ανακατεύουμε, σερβίρουμε όπως είναι.

Styling: Τζαννής Σιφναίος
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένουμε τα παντζάρια χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε ή να κόψουμε τις ρίζες. Τα τυλίγουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, μαζί με λίγο ελαιόλαδο και κομματάκια σκόρδου. Ψήνουμε στους 180°C για 1½ ώρα.

Βήμα 2

Κατόπιν τα ξεφλουδίζουμε, τα κόβουμε σε φέτες και τα αλατοπιπερώνουμε. Τα μαρινάρουμε σε ελαιόλαδο και ξίδι και τα αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 3

Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες και φιλετάρουμε τα πορτοκάλια.

Βήμα 4

Σε μια πιατέλα στρώνουμε τις φέτες από τα παντζάρια, από πάνω τα φιλέτα πορτοκαλιού, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και κύμινο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και πασπαλίζουμε με καρδάμωμο.

Βήμα 5

Γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο. Δεν ανακατεύουμε, σερβίρουμε όπως είναι.

Styling: Τζαννής Σιφναίος
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography