Ο σεφ Μανώλης Παπουτσάκης μάς δίνει τη συνταγή για να φτιάξουμε μία πολύ γευστική και πολύ χορταστική πορτοκαλοσαλάτα με παντζάρια.
Υλικά
- 4 μεγάλα παντζάρια
- 2 πορτοκάλια (τα φιλέτα και το ξύσμα από το ένα)
- 1 κόκκινο μεγάλο κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 3 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
- 2 πρέζες καρδάμωμο σε σκόνη
- φύλλα φρέσκου βασιλικού
- 1 πρέζα κύμινο
Για 4 άτομα
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένουμε τα παντζάρια χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε ή να κόψουμε τις ρίζες. Τα τυλίγουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, μαζί με λίγο ελαιόλαδο και κομματάκια σκόρδου. Ψήνουμε στους 180°C για 1½ ώρα.
Βήμα 2
Κατόπιν τα ξεφλουδίζουμε, τα κόβουμε σε φέτες και τα αλατοπιπερώνουμε. Τα μαρινάρουμε σε ελαιόλαδο και ξίδι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 3
Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες και φιλετάρουμε τα πορτοκάλια.
Βήμα 4
Σε μια πιατέλα στρώνουμε τις φέτες από τα παντζάρια, από πάνω τα φιλέτα πορτοκαλιού, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και κύμινο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και πασπαλίζουμε με καρδάμωμο.
Βήμα 5
Γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο. Δεν ανακατεύουμε, σερβίρουμε όπως είναι.
Styling: Τζαννής Σιφναίος
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography