Η Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς είναι η καλύτερη αφορμή για να βάλουμε τον πιο μεσογειακό καρπό στο καθημερινό μαγείρεμα. Έχουμε μάθει να τρώμε ψωμί με ελιές για κολατσιό και τις απολαμβάνουμε συχνά σε τσιπουρομεζέ. Ωστόσο, έχετε δοκιμάσει ποτέ συνταγές με ελιές; Να μαγειρέψετε δηλαδή με πράσινες ή μαύρες, αλμυρές, χαρακτές ή τσακιστές και να τις συνδυάσετε στην κατσαρόλα ή στο τηγάνι με κρεατικά ή θαλασσινά;
Συμβουλές για συνταγές με ελιές
Όταν μαγειρεύουμε ένα φαγητό στην κατσαρόλα, τo κλειδί είναι να τις προσθέτουμε προς το τέλος της συνταγής, ώστε να μη χαθούν μέσα στα υπόλοιπα υλικά, αλλά και να διατηρήσουν ζωηρή υφή. Στο τελευταίο δεκάλεπτο είναι η ιδανική στιγμή.
Συχνά, ειδικά όταν είναι σπιτικές, μπορεί να είναι και αρκετά αλμυρές. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να είμαστε φειδωλοί στο αλάτισμα του φαγητού και να δοκιμάσουμε πριν προσθέσουμε έστω και τη λιγότερη δυνατή ποσότητα.
Ανάλογα με την ποικιλία και την επεξεργασία, άλλες είναι πιο φρουτώδεις, άλλες πιο αλμυρές ή πιο ξινές και άλλες πιο πικάντικες ή βοτανικές, οπότε καλό είναι να τις δοκιμάσουμε πρώτα σκέτες, έτσι ώστε να ετοιμάσουμε στη συνέχεια ένα νόστιμο και ισορροπημένο φαγητό. Το μόνο που δεν πρέπει να ξεχνάτε είναι να τις στραγγίζετε καλά.
Υπάρχει ένας άτυπος «κανόνας» που μπορείτε να ακολουθήσετε και να σας βοηθήσει να επιλέξετε την ιδανική ποικιλία και γεύση: Οι πιο έντονες και πικάντικες σε γεύση, όπως οι Καλαμών και οι Αμφίσσης ή θρούμπες, συνδυάζονται με μαγειρευτά που έχουν κόκκινες σάλτσες, από μία απλή σάλτσα ντομάτας για ζυμαρικά μέχρι κοκκινιστό μοσχάρι. Από την άλλη, οι πράσινες είναι συχνά πιο φρουτώδεις, γι΄αυτό και ταιριάζουν περισσότερο με πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά.
Οι συνταγές που ξεχωρίσαμε
Συγκεντρώσαμε για εσάς 26 παραδοσιακές αλλά και κάποιες πιο ιδιαίτερες συνταγές, για να γνωρίσετε καλύτερα και τη μαγειρεμένη τους πλευρά.

Χταπόδι μαγειρεμένο με 2 τρόπους και ελιές τηγανητές
Αυτό το χταπόδι μαγειρεύεται με 2 τρόπους και παρέα με τις τηγανητές ελιές γίνονται φοβεροί μεζέδες για ούζο και τσίπουρο. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη συνταγή.

Σούπα ελιάς με κροστίνι φέτας σε φύλλο κρούστας
Αυτή η ξεχωριστή σούπα είναι το ιδανικό άνοιγμα για κάθε επίσημο τραπέζι. Διαβάστε αναλυτικά εδώ τη συνταγή.

Ψωμί με ελιές και κρεμμύδι
Ένα ψωμί με μεσογειακό ταμπεραμέντο, εύγευστο και πικάντικο. Μπορεί να γίνει εξίσου νόστιμο με αλεύρι ολικής αλέσεως, με άσπρο σκληρό αλεύρι ή με αλεύρι για ζυμωτό ψωμί. Διαβάστε αναλυτικά εδώ τη συνταγή.

Ελιόπιτες
Τα νόστιμα αυτά ψωμάκια μπορούν να αντικαταστήσουν και το ψωμί συνοδεύοντας λαδερά φαγητά. Βέβαια, μπορείτε να τις απολαύσετε και με ένα φλιτζάνι τσάι. Διαβάστε αναλυτικά εδώ τη συνταγή.

Πατατόπιτα με λαχανικά και ελιές
Η πατατόπιτα είναι μια πολύ νόστιμη και χορταστική πίτα που με τα κατάλληλα υλικά προσαρμόζεται σε κάθε περίοδο και εποχή και εντυπωσιάζει με τη γεύση της μικρούς και μεγάλους. Διαβάστε αναλυτικά εδώ τη συνταγή.

Κοτόπουλο με ελιές και φέτα
Η συνταγή είναι βασισμένη στο μπαρδουνιώτικο κοτόπουλο, όπου την τοπική σφέλα αντικαθιστά η κλασική φέτα. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη συνταγή.

Σουτζουκάκια με ελιές
Η σεφ Ντίνα Νικολάου μας προτείνει αυτή την εκδοχή όπου τα αγαπημένα μας σουτζουκάκια τηγανίζονται δημιουργώντας ένα νόστιμο, παραδοσιακό φαγητό που θα νοστιμεύσει την καθημερινότητά σας. Συνοδέψτε με πατάτες τηγανητές. Διαβάστε αναλυτικά εδώ τη συνταγή.

Χταπόδι στη λαδόκολλα με δάφνη και πράσινες ελιές
Ο Ηλίας Μαμαλάκης μας προτείνει αυτή τη συνταγή όπου το χταπόδι ψήνεται στη λαδόκολλα και γίνεται απολαυστικό. Το συνοδεύουμε μαζί με πατάτες ψητές ή πατατοσαλάτα και κάνει ένα χορταστικό κυρίως για τους λάτρεις των θαλασσινών. Διαβάστε αναλυτικά εδώ τη συνταγή.

Σπαγγέτι με τόνο Αλοννήσου, ντοματίνια και ελιές
Μία υπέροχη μακαρονάδα από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο, με τόνο Αλοννήσου που ετοιμάζεται στο πι και φι! Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Φινόκιο λεμονάτο με πράσινες ελιές, γεμιστό με κιμά
Εντυπωσιακό και νόστιμο πιάτο για κάθε γιορτινό (και μη) τραπέζι! Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Ψητό μοσχάρι με πράσινες ελιές
Το μοσχαράκι συνδυάζεται ιδανικά με τα λαχανικά, δίνοντας ένα πολύ γευστικό πιάτο που θα απολαύσει όλη η οικογένεια. Συνοδεύεται με πουρέ πατάτας ή ρύζι. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Μπαρμπούνια με πορτοκάλια και ελιές
Μια εύκολη συνταγή για μπαρμπούνια, που θα αγαπήσετε χάρη στην υπέροχη γεύση της αλλά και το μοναδικό της άρωμα. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Ταχινόπιτες με ελιές και πορτοκάλι
Ένας απρόσμενος γευστικός συνδυασμός, που λειτουργεί φανταστικά. Σίγουρα δεν θα μοιάζει με τίποτα άλλο απ’ ό,τι έχετε μέχρι στιγμής δοκιμάσει! Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Cheesecake φέτας με ντοματίνια και ελιές
Στην αλμυρή τους εκδοχή τα cheesecake είναι εντυπωσιακά και σερβίρονται ως εξαιρετικό ορεκτικό. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Τυροσαλάτα απαλή με τηγανητές ελιές
Η τυροσαλάτα ανήκει στη 10άδα των μεζέδων που συνοδεύουν το τσίπουρο και αυτή η απαλή εκδοχή είναι εύκολη και πεντανόστιμη. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Κοτόπουλο μπούτι με τραχανά, αμπελόφυλλα και ελιές
Ζουμερό κοτόπουλο παρέα στο ίδιο πιάτο με μποστανικά εποχής. Ένα πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί τόσο στο καθημερινό όσο και στο κυριακάτικο τραπέζι. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Baby πατάτες με πορτοκάλι και ελιές
Αυτές οι baby πατάτες είναι μια ξεχωριστή πρόταση για να συνοδεύσετε το κρέας ή το ψάρι που θα επιλέξετε για κυρίως πιάτο μια Κυριακή ή σε κάποιο γιορτινό κάλεσμα. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Πικάντικα καλαμαράκια με ελιές
Δίνουμε σε αυτά τα καλαμαράκια έναν πικάντικο τόνο προσθέτοντας μπούκοβο, αλλά και ιδιαίτερη γεύση, με τις πράσινες που μπαίνουν στην κατσαρόλα λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Κριθαρότο με ελιές, φέτα και ούζο
Πανεύκολο και πεντανόστιμο, μαγειρεμένο ελαφριά με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τη φέτα να δένει τη σάλτσα και το ούζο να δίνει την απαραίτητη νότα στη γεύση! Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Γίγαντες φούρνου με μείγμα tikka masala και ελιές
Αυτή τη φορά στρώνουμε το τραπέζι με όσπρια και έθνικ μπαχαρικά αρώματα. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Εύκολη συνταγή για ζυμαρικά: Φτιάχνουμε πλεξούδες με ελιές και φέτα
Φτιάχνουμε πλεξούδες με φέτα. Με λίγα υλικά ετοιμάζουμε μια γρήγορη και νόστιμη μακαρονάδα. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

H συνταγή για το τέλειο τυρόψωμο με ελιές
Ένα διαφορετικό ψωμί που τρώγεται σαν σνακ αφού φτιάχνεται με τυρί και δενδρολίβανο. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Τηγανίτες με ελιές
Η Γεωργία Κοφινά έφτιαχνε συχνά αυτές τις πικάντικες τηγανίτες σαν μεζεδάκι ή κολατσιό -συνοδευόμενο από τσίπουρο- για την παρέα που βοηθούσε στο λιομάζεμα στα κρύα του Νοέμβρη. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Πατάτες φούρνου με ελιές
Ένα απλό και πολύ νόστιμο φαγητό, μια παραλλαγή της ζακυνθινής παραδοσιακής συνταγής «ελιές περιστεράκια». Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Fougasse, το γαλλικό ελιόψωμο
Ακολουθήστε βήμα βήμα τις οδηγίες μας για να ζυμώσετε και να ψήσετε fougasse, το παραδοσιακό γαλλικό ψωμί δηλαδή, που είναι σχετικά επίπεδο σαν την ιταλική φοκάτσια, με σχήμα φύλλου. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Κοτόπουλο μπούτι με τραχανά και μαύρες ελιές
Ένα απλό αλλά νόστιμο πιάτο, που μπορούμε να ετοιμάσουμε πολύ εύκολα και γρήγορα. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Διαβάστε επίσης
O μπελάς των συνοδευτικών – 23 ιδέες για όσους βαρέθηκαν τον πουρέ πατάτας και το βραστό ρύζι