Mousse sokolatas me rodi anoigma
clock icon
3:40'

Μους σοκολάτας με κόκκινο κρασί, κραμπλ καρυδιού και ρόδι

Υλικά

    Για 6 άτομα

    Για το κραμπλ καρύδι

  • 80 γρ. καρύδι, ψιλοκομμένο
  • 80 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
  • 80 γρ. ακατέργαστη καστανή ζάχαρη
  • 60 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • ¼ κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού κάρδαμο, σκόνη
  • ¼ κουτ. γλυκού ανθό αλατιού
  • Για τη μους σοκολάτα

  • 300 γρ. πλήρες γιαούρτι στραγγιστό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 300 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 120 γρ. κόκκινο γλυκό κρασί
  • 1-2 κ.σ. μέλι, προαιρετικά
  • Για το σερβίρισμα

  • 100 γρ. σπόρους ροδιού

Tips

  • Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κρασί, αντικαθιστούμε με 80 ml καφέ εσπρέσο και 1 κουτ. σούπας λικέρ της επιλογής μας

Η μους σοκολάτας είναι ένα από τα πιο αγαπητά επιδόρπια. Σε αυτή τη συνταγή συνδυάζεται με κραμπλ καρυδιού και ρόδι και το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ νόστιμο και εντυπωσιακό γλυκό.

Κραμπλ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και το αλεύρι μέχρι να γίνει χοντρή, θρυμματιστή ζύμη. Προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε ώστε να ενσωματωθούν ομοιόμορφα.

Απλώνουμε το μείγμα σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, σε λεπτό, ομοιόμορφο στρώμα. Ψήνουμε για περίπου 15΄ μέχρι να ροδίσει ελαφρά και να δείχνει τραγανό. Το αφήνουμε να κρυώσει πριν το σπάσουμε σε κομμάτια.

Μους: Λιώνουμε την κουβερτούρα και την κρέμα γάλακτος σε μπεν μαρί, δηλαδή μέσα σε ένα μπολ που ακουμπά στο χείλος μιας κατσαρόλας με λίγο νερό που σιγοβράζει, χωρίς να ακουμπά η βάση του μπολ στο νερό.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι, αν το χρησιμοποιήσουμε.

Ζεσταίνουμε το κρασί, αφήνοντας λίγα λεπτά αν θέλουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το κρασί στην κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά. Τέλος, προσθέτουμε το γιαούρτι και αφρατεύουμε με μίξερ χειρός.

Τοποθετούμε τη μους στο ψυγείο για 3 ώρες.

Σε 6 ποτηράκια κάνουμε στρώσεις με μους, κραμπλ και σερβίρουμε με μπόλικο ρόδι.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Κραμπλ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και το αλεύρι μέχρι να γίνει χοντρή, θρυμματιστή ζύμη. Προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε ώστε να ενσωματωθούν ομοιόμορφα.

Βήμα 3

Απλώνουμε το μείγμα σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, σε λεπτό, ομοιόμορφο στρώμα. Ψήνουμε για περίπου 15΄ μέχρι να ροδίσει ελαφρά και να δείχνει τραγανό. Το αφήνουμε να κρυώσει πριν το σπάσουμε σε κομμάτια.

Βήμα 4

Μους: Λιώνουμε την κουβερτούρα και την κρέμα γάλακτος σε μπεν μαρί, δηλαδή μέσα σε ένα μπολ που ακουμπά στο χείλος μιας κατσαρόλας με λίγο νερό που σιγοβράζει, χωρίς να ακουμπά η βάση του μπολ στο νερό.

Βήμα 5

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι, αν το χρησιμοποιήσουμε.

Βήμα 6

Ζεσταίνουμε το κρασί, αφήνοντας λίγα λεπτά αν θέλουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το κρασί στην κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά. Τέλος, προσθέτουμε το γιαούρτι και αφρατεύουμε με μίξερ χειρός.

Βήμα 7

Τοποθετούμε τη μους στο ψυγείο για 3 ώρες.

Βήμα 8

Σε 6 ποτηράκια κάνουμε στρώσεις με μους, κραμπλ και σερβίρουμε με μπόλικο ρόδι.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη