mosxari me gigantes_anoigma
clock icon
11:30'

Μοσχάρι κοκκινιστό με γίγαντες

Υλικά

    Για 4 άτομα

  • 800 γρ. μοσχάρι, κομμένο σε κομμάτια
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 ώριμη ντομάτα, τριμμένη
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 150 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 3-4 κόκκους μπαχάρι
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για τους γίγαντες

  • 350 γρ. γίγαντες Φενεού
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 καρότα, ψιλοκομμένα
  • 2 κλωνάρια σέλινο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2-3 φλούδες πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 3-4 κόκκους μπαχάρι
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • 200 ml ε.π. ελαιόλαδο

Το κοκκινιστό μοσχάρι ταιριάζει άψογα με τους γίγαντες και ο συνδυασμός τους μάς δίνει ένα εξαιρετικό φαγητό, ιδανικό για το κυριακάτικο -και όχι μόνο- τραπέζι.

Γίγαντες: Μουλιάζουμε τους γίγαντες από την προηγούμενη μέρα.

Την επομένη, σε μια κατσαρόλα βάζουμε τους γίγαντες και προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν μόνο δύο δάχτυλα παραπάνω, προσοχή, δεν βάζουμε υπερβολικά πολύ νερό. Tους βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα. Τους σουρώνουμε και κρατάμε τον ζωμό τους.

Μοσχάρι: Όσο βράζουν οι γίγαντες ετοιμάζουμε το κρέας. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας από όλες τις πλευρές για 3΄-4΄ μέχρι να θωρακιστεί. Έπειτα ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2΄-3΄.

Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε την ντομάτα και λίγο νερό. Ρίχνουμε τη δάφνη και το μπαχάρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα.

Σε μια άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το σέλινο για 2΄-3΄. Προσθέτουμε τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1΄ ακόμα.

Ρίχνουμε τη δάφνη, το μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι και λίγο από τον ζωμό των οσπρίων. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση και προσθέτουμε μέσα τους γίγαντες.

Σε μεγάλο ταψί ρίχνουμε τους γίγαντες, το μοσχάρι με τη σάλτσα του και ανακατεύουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30΄ μέχρι να μελώσει το φαγητό. Σερβίρεται ζεστό.

Styling: Τζαννής Σιφναίος
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY

 

Διαδικασία

Βήμα 1

Γίγαντες: Μουλιάζουμε τους γίγαντες από την προηγούμενη μέρα.

Βήμα 2

Την επομένη, σε μια κατσαρόλα βάζουμε τους γίγαντες και προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν μόνο δύο δάχτυλα παραπάνω, προσοχή, δεν βάζουμε υπερβολικά πολύ νερό. Tους βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα. Τους σουρώνουμε και κρατάμε τον ζωμό τους.

Βήμα 3

Μοσχάρι: Όσο βράζουν οι γίγαντες ετοιμάζουμε το κρέας. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας από όλες τις πλευρές για 3΄-4΄ μέχρι να θωρακιστεί. Έπειτα ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2΄-3΄.

Βήμα 4

Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε την ντομάτα και λίγο νερό. Ρίχνουμε τη δάφνη και το μπαχάρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα.

Βήμα 5

Σε μια άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το σέλινο για 2΄-3΄. Προσθέτουμε τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1΄ ακόμα.

Βήμα 6

Ρίχνουμε τη δάφνη, το μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι και λίγο από τον ζωμό των οσπρίων. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση και προσθέτουμε μέσα τους γίγαντες.

Βήμα 7

Σε μεγάλο ταψί ρίχνουμε τους γίγαντες, το μοσχάρι με τη σάλτσα του και ανακατεύουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30΄ μέχρι να μελώσει το φαγητό. Σερβίρεται ζεστό.

Styling: Τζαννής Σιφναίος
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY