Η ανεβατή ζύμη θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι «θαυματουργή», αφού μπορεί να αποτελέσει τη βάση για να φτιάξουμε διαφόρων ειδών πίτες και πιτάκια, με τα υλικά της κάθε εποχής. Είναι ένα κομμάτι της ελληνικής παράδοσης που περνά από γενιά σε γενιά, καθώς η μυρωδιά της ζύμης που φουσκώνει θυμίζει σπιτική θαλπωρή και οικογενειακές στιγμές γύρω από το τραπέζι.

Είτε γεμιστεί με τυριά, χόρτα και λαχανικά είτε με πιο ιδιαίτερους συνδυασμούς, μας δίνει πιάτα που ικανοποιούν κάθε γούστο. Παρακάτω θα βρείτε τόσο τη συνταγή για την ανεβατή ζύμη όσο και πέντε ιδέες που σίγουρα θα νοστιμίσουν τόσο το καθημερινό όσο και το κυριακάτικο τραπέζι.

Ανεβατή ζύμη 
Η βασική συνταγή για να φτιάξουμε από πίτες και τάρτες μέχρι κριτσίνια και μπατόν σαλέ. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Φλαούνες με σέσκουλα και νωπή μυζήθρα
Οι φλαούνες είναι ένα παραδοσιακό κυπριακό πασχαλινό έδεσμα. Σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιούμε την ανεβατή ζύμη και γεμίζουμε με σέσκουλα, μυρώνια, καυκαλήθρες και νωπή μυζήθρα. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Τάρτα με πράσα, ντοματίνια και κρέμα τυριού
Με ανεβατή ζύμη, φτιάχνουμε μια νόστιμη και εύκολη τάρτα με πράσα, ντοματίνια και τυρί κρέμα. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Πίτα με ψαράκι ψιλό
Μια εύκολη πίτα με ψαράκι ψιλό όπως η μαρίδα ή ο γαύρος. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Σπιτική μελιτζανόπιτα
Η μελιτζάνα είναι ένα λαχανικό που βρίσκουμε στην αγορά όλη τη διάρκεια του χρόνου και την απολαμβάνουμε σε διάφορες συνταγές. Μία από αυτές είναι και η μελιτζανόπιτα. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Κρεατόπιτα 
Μία πολύ νόστιμη συνταγή για κρεατόπιτα με κιμά, που ετοιμάζουμε είτε για το καθημερινό τραπέζι είτε για μία γιορτινή περίσταση. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.