Μερικές από τις καλύτερες αναμνήσεις μου είναι όταν η μητέρα μου, μου την έφτιαχνε μετά από μια δύσκολη μέρα. Αυτή η κοτόπιτα είναι το απόλυτο χειμωνιάτικο comfort food, αλλά όταν την αφαιρέσαμε από το καλοκαιρινό μενού μας, σχεδόν προκάλεσε εξέγερση. Οπότε επέστρεψε, αλλά μόνο στα signature μενού στα Nicolway και Constantia. Ιδανικά, πρέπει να φτιαχτεί […]

Υλικά
- 8 στήθη κοτόπουλου, περίπου 1 κιλό
- 24 λευκά μανιτάρια αγαρικά, περίπου 340 γρ
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 4 κουταλιές της σούπας σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο θυμάρι
- 125 ml λευκό κρασί
- 2 κουταλάκια σκόνη ζωμού κοτόπουλου
- 375 ml κρέμα γάλακτος
- 40 γρ βούτυρο, κομμένο σε 4 κομμάτια
- 1 κουταλάκι αλεύρι
- 1 αυγό, χτυπημένο
- 2 φύλλα ζύμης σφολιάτας
Μερίδες: 4
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
Βήμα 2
Κόψτε τα στήθη κοτόπουλου σε μικρούς κύβους και τα μανιτάρια σε τέταρτα. Κόψτε λεπτά τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ψιλοκόψτε το σχοινόπρασο.
Βήμα 3
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε το μισό ελαιόλαδο μέχρι να καπνίσει και σοτάρετε γρήγορα το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώστε και προσθέστε το θυμάρι. Όταν το κοτόπουλο έχει σφραγιστεί καλά και αρχίζει να παίρνει χρώμα, βγάλτε το από το τηγάνι και αφήστε το λίγο στην άκρη. Προσθέστε λίγο ακόμα ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρετε τα μανιτάρια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να πάρουν ωραίο καστανό χρώμα τα μανιτάρια. Επιστρέψτε το κοτόπουλο στο τηγάνι με το κρασί και το ζωμό. Βράστε μέχρι να μειωθεί το κρασί στο μισό, μετά προσθέστε την κρέμα.
Βήμα 4
Πασπαλίστε τα κομμάτια βουτύρου με λίγο αλεύρι και ανακατέψτε τα στην κρεμώδη σάλτσα. Μαγειρέψτε τη σάλτσα σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να πήξει. Η σάλτσα πρέπει να καλύπτει την πίσω πλευρά ενός κουταλιού. Προσοχή να μην γίνει πολύ πηχτή γιατί η πίτα θα βγει στεγνή.
Βήμα 5
Προσθέστε το σχοινόπρασο και αλατοπιπερώστε κατά προτίμηση. Ρίξτε το μείγμα σε μια μεγάλη ταρτιέρα ή σε 4 μικρές. Χτυπήστε το αυγό για το άλειμμα. Κόψτε τη ζύμη και καλύψτε τις πίτες, πιέζοντας τις άκρες με ένα πιρούνι. Αλείψτε τη ζύμη με το χτυπημένο αυγό και ψήστε μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η ζύμη. Οι μικρές πίτες θέλουν 20 λεπτά, η μεγάλη περίπου 30 λεπτά.
Αναδημοσιευμένη με άδεια από τον συγγραφέα του βιβλίου tashas Café Classics Cookbook.