Ο μούστος είναι το σήμα κατατεθέν της εποχής του τρύγου. Από τα τέλη του καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο, τα ώριμα σταφύλια μετατρέπονται σε αυτόν τον πολύτιμο χυμό, που εδώ και αιώνες βρίσκει θέση τόσο στην καθημερινή διατροφή όσο και στην παράδοση. Με βάση τον μούστο και το πετιμέζι, μπορούμε να δημιουργήσουμε γλυκά που κυμαίνονται από την κλασική μουσταλευριά και τα μουστοκούλουρα μέχρι πιο σύγχρονες συνταγές, που παντρεύουν τη νοσταλγία με τη δημιουργικότητα.

Μούστος και πετιμέζι

Η περίοδος του τρύγου, που διαρκεί περίπου από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο, είναι η στιγμή που τα σταφύλια δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Ο μούστος παραμένει μια πρώτη ύλη με ιστορία χιλιάδων ετών, ενώ το πετιμέζι, με την παχύρρευστη και γλυκόπικρη γεύση του, θυμίζει μέλι και μπορεί να σταθεί ισάξια τόσο δίπλα σε παραδοσιακά όσο και σε πιο μοντέρνα γλυκίσματα.

Σήμερα, μπορούμε εύκολα να βρούμε γλυκά με μούστο και πετιμέζι στο εμπόριο, όμως η σπιτική τους παρασκευή εξακολουθεί να έχει αξία: πιο αυθεντική γεύση, αλλά και μια διαδικασία που μας φέρνει σε επαφή με την παράδοση.

Από το κλασικό στο σύγχρονο

Η ελληνική κουζίνα έχει δώσει στον μούστο μια σειρά από χαρακτηριστικά γλυκίσματα: μουσταλευριά, μουστοκούλουρα, μουστόπιτα. Ωστόσο, οι δυνατότητες δεν σταματούν εδώ. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε μούστο και πετιμέζι σε συνταγές που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα: χαλβά με άρωμα βασιλικού, τάρτες με σοκολάτα και κάρδαμο, ακόμα και επιδόρπια με γλυκοπατάτα.

Στις παρακάτω 15 συνταγές θα βρείτε τόσο κλασικές όσο και πιο σύγχρονες ιδέες, που δείχνουν πώς αυτά τα δύο υλικά μπορούν να γεφυρώσουν την παράδοση με τις σύγχρονες γεύσεις.

Κλασική μουσταλευριά
Στη Σάμο λέγεται «κουρκούτα» ή «κέρασμα του τρύγου», αφού γίνεται με το μούστο από τα πρώτα σταφύλια. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Μουστοκούλουρα με βούτυρο και σταφίδες
Διαφορετικά και πολύ αρωματικά, σαν cookies με σταφίδες. Ταιριάζουν πολύ με τον καφέ, το τσάι και το γάλα και σίγουρα θα γίνουν τα αγαπημένα των παιδιών. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Χαλβάς με μούστο, βασιλικό και καραμελωμένα σταφύλια
Υπέροχο «πάντρεμα» γλυκών που μας θυμίζει απογεύματα στο σπίτι της γιαγιάς. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Μουστοκούλουρα
Αυτά τα κουλουράκια είναι τα αγαπημένα μας. Επίσης, είναι και νηστίσιμα, άρα ιδανικά για περιόδους νηστείας. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Αφράτα κουλούρια με πετιμέζι
Σας αρέσουν τα μουστοκούλουρα; Τότε θα τα λατρέψετε. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Μουστόπιτα Κοζάνης 
Μια μουσταλευριά φτιαγμένη με αραιωμένο πετιμέζι είναι επί της ουσίας αυτή η συνταγή και μας δίνει τη δυνατότητα να τη φτιάχνουμε όλο τον χρόνο. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Ταρτάκια του τρύγου
Θεϊκά ταρτάκια με βάση από μουστοκούλουρο και γέμιση μουσταλευριάς. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Κέικ με πετιμέζι και κρέμα με κάρδαμο
Αγαπημένο γλυκό για μικρούς και μεγάλους, κέικ σοκολάτας που δένει υπέροχα με το πετιμέζι και την ιδιαίτερη γεύση του. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Γλυκιά τάρτα με γλυκοπατάτα και πετιμέζι
Μία συνταγή που θα κλέψει τις εντυπώσεις σε κάθε γιορτινό τραπέζι και όχι μόνο! Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Τάρτα βρώμης με σταφύλια και πετιμέζι
Μια διαφορετική βάση τάρτας από τις συνηθισμένες, με πιο υγιεινή προσέγγιση και γέμιση από σταφύλια. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Πουτίγκα µε γιαούρτι, πετιµέζι και νεραντζάκι
Ένα υπέροχο γλυκό και η αναμονή μέχρι να ετοιμαστεί πραγματικά αξίζει. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Πλακούντες με πετιμέζι
Νόστιμα τηγανητά πιτάκια, γεμιστά με καρύδια, μπαχαρικά και πετιμέζι, που σίγουρα θα λατρέψετε. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Τυρομπουγατσάκια με πετιμέζι
Νόστιμα «πακετάκια» με απαλή γέμιση ανθότυρου που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Κρητική πετιμεζόπιτα
Μία πολύ νόστιμη πίτα από την Ταβέρνα του Ρούσσου στο Χουδέτσι της Κρήτης. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Πετιμεζόπιτα
Ένα κέικ που μας έρχεται από την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, πλούσιο σε γεύση και σε αρώματα. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.