Τα λαζάνια είναι ένα από τα αγαπημένα μας comfort food. Κάθε φορά που ψήνονται, οι μυρωδιές τους μας «σπάνε» τη μύτη και μετράμε με ανυπομονησία αντίστροφα, μέχρι τη στιγμή που θα βγουν από τον φούρνο και θα σερβιριστούν.  Κάθε τους μπουκιά είναι απολαυστική για μικρούς και μεγάλους και ταιριάζουν με τα όλα τα υλικά. Με κιμά για όσους είναι οπαδοί των κρεατικών, με λαχανικά για πιο μεσογειακή γεύση και άλλα τόσα υλικά, που καλύπτουν όλα τα γούστα.

Υπάρχει μυστικό για λαχταριστά λαζάνια;

Αν και η συνταγή που επιλέγει ο καθένας να ακολουθήσει είναι αποκλειστικά δική του υπόθεση, υπάρχουν μερικά μυστικά που κάνουν πραγματικά τη διαφορά στα λαζάνια μας. Και δεν αφορούν μόνο τη γέμιση που θα επιλέξουμε ανάμεσα.

1. Προσοχή στη σάλτσα
Αν διαβάσετε τη συνταγή ακόμα και διαγωνίως, θα διαπιστώσετε ότι σε κάθε τμήμα πρέπει να βάζουμε και μία στρώση ντομάτας. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι να μην έχει παχύρευστη υφή, καθώς έτσι τα ζυμαρικά θα βράσουν δυσκολότερα. Καλό είναι, λοιπόν, να χρησιμοποιήσετε μία πιο υγρή σάλτσα, έτσι ώστε να την απορροφήσουν τα ζυμαρικά και να γίνουν al dente στον σωστό χρόνο.

2. Δεν βράζουμε τα λαζάνια
Δεν χρειάζεται να βράσουμε τα λαζάνια πριν τα τοποθετήσουμε στον φούρνο γιατί μετά θα δυσκολευτούμε πολύ να τα στρώσουμε.

3. Μην τα ψήνετε περισσότερο
Δεν είναι λίγες οι φορές που φοβόμαστε ότι τα λαζάνια δεν θα μαγειρευτούν σωστά και τα αφήνουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εντός του φούρνου. Ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια μας να ετοιμάσουμε νόστιμα λαζάνια είναι να ακολουθήσουμε κατά γραμμή τη συνταγή, οικογενειακή ή μη.

4. Προσθέστε αρκετό τυρί
Ακόμα και αν η συνταγή δεν το απαιτεί, τα λαζάνια στο φούρνο είναι πλέον ταυτισμένα με το λιωμένο τυρί στην επιφάνειά τους. Για αυτό, τρίψτε λίγη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι και αφήστε το να λιώσει και να χαρίσει τη γεύση του στο πιάτο σας.

5. Αν φτιάξετε λαζάνια με λαχανικά
Φροντίστε τα λαχανικά να μην είναι ωμά. Μπορεί να σας γλυτώνει ένα ασήμαντο μέρος από το συνολικό χρόνο παραγωγής, όμως, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τα σοτάρετε πρώτα στο τηγάνι μέχρι να πάρουν χρώμα και να θωρακιστούν. Αφήστε τα για μερικά λεπτά πάνω σε απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια τοποθετήστε τα ανάμεσα στα λαζάνια σας.

Συνταγές με λαζάνια

Και τώρα που έχουμε τα μυστικά στη φαρέτρα μας, ας δούμε ποια συνταγή με λαζάνια θα ετοιμάσουμε σήμερα.

Λαζάνια με κιμά μανιταριών και μπεσαμέλ με μετσοβόνε

Αυτά τα λαζάνια είναι τόσο νόστιμα και λαχταριστά, που δεν απευθύνονται μόνο σε χορτοφάγους ή όσους αποφεύγουν το κρέας, αλλά σε όλους όσους αναζητούν ένα comfort φαγητό όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη συνταγή

Φρέσκα λαζάνια φούρνου

Αγαπάμε τα ζυμαρικά, όμως στα λαζάνια μια μικρή «αδυναμία» την έχουμε. Φτιάξτε διπλή μερίδα γιατί αυτή η κρέμα τυριών με λαδοτύρι Μυτιλήνης, ανθότυρο και φέτα, ειλικρινά, δεν παίζεται. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη συνταγή

Λαζάνια με κιμά και σάλτσα ντομάτας

Ίσως είναι ο νούμερο ένα συνδυασμός υλικών, επηρεασμένος εμφανώς από το παστίτσιο αλλά και από τα μακαρόνια με κιμά, το απόλυτο φαγητό της παρηγοριάς. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη συνταγή

Λαζάνια με πράσα, κοτόπουλο και τυριά

Το πράσο είναι πολύ καλή πηγή πηγή βιταμίνης Α και αντιοξειδωτικών, ενώ περιέχει επίσης και βιταμίνες όπως C, K και Ε συμβάλλοντας στην ενίσχυση του οργανισμού σε μολυσματικές ασθένειες και στην καταστροφή των ελεύθερων ριζών. Και αυτός είναι ένας αρκετά σοβαρός λόγος για να του δώσετε πρωταγωνιστικό ρόλο στα λαζάνια. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη συνταγή

Λαζάνια με ζαμπόν, σπανάκι και μοτσαρέλα

Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος ετοιμάζει λαχταριστά λαζάνια με ζαμπόν, σπανάκι και μοτσαρέλα. Εύκολο και νόστιμο πιάτο, που απολαμβάνουν όλοι στο Κυριακάτικο, αλλά και στο καθημερινό τραπέζι. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη συνταγή

Λαζάνια ρολάκια γεμιστά με ανθότυρο, σπανάκι και ζαμπόν

Τα λατρεμένα λαζάνια φούρνου, όχι σε στρώσεις, όπως έχουμε συνηθίσει, αλλά σε παιχνιδιάρικα ρολάκια με πληθωρική και λαχταριστή γέμιση. Ένα πιάτο με γεύση, αλλά και εικόνα που κάνει εντύπωση, ιδίως σε ένα πιο επίσημο Κυριακάτικο τραπέζι. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη συνταγή

Λαζάνια rolls γεμιστά με καπνιστή μελιτζάνα

Φτιάχνουμε σπιτικά λαζάνια και αντί να τα απλώνουμε στο ταψί εναλλάξ με τη γέμιση, τα τυλίγουμε μαζί με τις μελιτζάνες. Διαβάστε εδώ αναλυτικά την συνταγή

Λαζάνια σαν κανελόνια γεμιστά με κιμά κοτόπουλου και κρέμα

Σε αυτήν την συνταγή μετατρέπετε τα λαζάνια σε κανελόνια και μπορεί η διαδικασία να είναι λίγο πιο χρονοβόρα, αλλά η γεύση αυτού του πιάτου, χάρη και στη νόστιμη γέμιση από κιμά κοτόπουλου, θα σας αποζημιώσει. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη συνταγή

Λαζάνια φούρνου με αρωματισμένα κολοκυθάκια

Τα ζυμαρικά φούρνου έχουν άλλη χάρη και εμείς δεν το κρύβουμε, στα κανελόνια και στα λαζάνια μια μικρή αδυναμία την έχουμε. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη συνταγή

Λαζάνια με λαχανικά, ελιές και τυριά

Οι λεπτές στρώσεις των φύλλων αγκαλιάζονται από αμέτρητους συνδυασμούς υλικών, ενώ το μαγείρεμά τους στον φούρνο είναι ένας από τους λόγους που αυτά τα ζυμαρικά τα αγαπάμε πολύ. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη συνταγή

Παστίτσιο με μανιτάρια, πράσα, μπέικον και λαζάνια

Tα μανιτάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες που συμβάλλουν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Στα συν και το ότι έχουν ελάχιστα λιπαρά και θερμίδες, γι’ αυτό ενδείκνυνται για όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη συνταγή

Λαζάνια με κρέμα κόκκινης κολοκύθας

Η κολοκύθα «μεταμορφώνεται» σε λαχταριστή γέμιση για λαζάνια και το αποτέλεσμα είναι ένα φθινοπωρινό πιάτο που αρέσει πολύ. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη συνταγή