Οι γίγαντες είναι από το είδος που στο ελληνικό τραπέζι έχει την τιμητική του. Επίσης, είναι εξαιρετική επιλογή εάν επισκεφθείτε την Ταβέρνα του Οικονόμου, στα Άνω Πετράλωνα

Υλικά
- 500 γρ. γίγαντες
- 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 100 ml ελαιόλαδο
- 400 γρ. φρέσκια ντομάτα, αλεσμένη
- 1,5 -1,7 λίτρα νερό
- 1 κουτ. γλυκού πελτέ
- ½ ματσάκι άνηθο
- ½ ματσάκι σέλινο
- 5 καρότα
- αλάτι, πιπέρι
- 2 φύλλα δάφνης
Μερίδες: 4
Tips
- Αν θέλουμε, τελειώνουμε το φαγητό στον φούρνο για να καραμελώσει η επιφάνεια.
- Επίσης, μπορούμε να πασπαλίσουμε με τριμμένη φέτα και να συνοδέψουμε με προζυμένιο ψωμί.
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζουμε τους γίγαντες να μουλιάσουν από το βράδυ για περίπου 10 ώρες. Την επομένη τους ξεπλένουμε, τους βράζουμε για 10΄ και πετάμε το νερό. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι για 6΄-7΄ανακατεύοντας συνεχώς. Στη συνέχεια προσθέτουμε τους γίγαντες και περίπου 1,5-1,7 λίτρα νερό. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, την ντομάτα αλεσμένη και τον πελτέ, τη δάφνη και βράζουμε για περίπου 1 ώρα και 15΄ σε χαμηλή φωτιά. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, κοιτάμε αν χρειάζεται κι άλλο νερό και προσθέτουμε.
Βήμα 2
Στο τέλος βάζουμε τον άνηθο και το σέλινο, ψιλοκομμένα, και τα καρότα σε ροδέλες. Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για άλλα περίπου 15΄ να δώσουν άρωμα, γεύση και χρώμα. Δοκιμάζουμε στο αλάτι, διορθώνουμε και σβήνουμε τη φωτιά. Τους αφήνουμε περίπου 15΄ να ηρεμήσουν και μετά σερβίρουμε.
Φωτογραφία: Αντώνης Γιαμούρης