gigantes-anoigma
clock icon
1:45'

Γίγαντες από την Ταβέρνα του Οικονόμου

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 500 γρ. γίγαντες
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 400 γρ. φρέσκια ντομάτα, αλεσμένη
  • 1,5 -1,7 λίτρα νερό
  • 1 κουτ. γλυκού πελτέ
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • ½ ματσάκι σέλινο
  • 5 καρότα
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2 φύλλα δάφνης

Tips

  • Αν θέλουμε, τελειώνουμε το φαγητό στον φούρνο για να καραμελώσει η επιφάνεια.
  • Επίσης, μπορούμε να πασπαλίσουμε με τριμμένη φέτα και να συνοδέψουμε με προζυμένιο ψωμί.

Οι γίγαντες είναι από το είδος που στο ελληνικό τραπέζι έχει την τιμητική του. Επίσης, είναι εξαιρετική επιλογή εάν επισκεφθείτε την Ταβέρνα του Οικονόμου, στα Άνω Πετράλωνα

Βάζουμε τους γίγαντες να μουλιάσουν από το βράδυ για περίπου 10 ώρες. Την επομένη τους ξεπλένουμε, τους βράζουμε για 10΄ και πετάμε το νερό. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι για 6΄-7΄ανακατεύοντας συνεχώς. Στη συνέχεια προσθέτουμε τους γίγαντες και περίπου 1,5-1,7 λίτρα νερό. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, την ντομάτα αλεσμένη και τον πελτέ, τη δάφνη και βράζουμε για περίπου 1 ώρα και 15΄ σε χαμηλή φωτιά. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, κοιτάμε αν χρειάζεται κι άλλο νερό και προσθέτουμε.

Στο τέλος βάζουμε τον άνηθο και το σέλινο, ψιλοκομμένα, και τα καρότα σε ροδέλες. Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για άλλα περίπου 15΄ να δώσουν άρωμα, γεύση και χρώμα. Δοκιμάζουμε στο αλάτι, διορθώνουμε και σβήνουμε τη φωτιά. Τους αφήνουμε περίπου 15΄ να ηρεμήσουν και μετά σερβίρουμε.

Φωτογραφία: Αντώνης Γιαμούρης

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζουμε τους γίγαντες να μουλιάσουν από το βράδυ για περίπου 10 ώρες. Την επομένη τους ξεπλένουμε, τους βράζουμε για 10΄ και πετάμε το νερό. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι για 6΄-7΄ανακατεύοντας συνεχώς. Στη συνέχεια προσθέτουμε τους γίγαντες και περίπου 1,5-1,7 λίτρα νερό. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, την ντομάτα αλεσμένη και τον πελτέ, τη δάφνη και βράζουμε για περίπου 1 ώρα και 15΄ σε χαμηλή φωτιά. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, κοιτάμε αν χρειάζεται κι άλλο νερό και προσθέτουμε.

Βήμα 2

Στο τέλος βάζουμε τον άνηθο και το σέλινο, ψιλοκομμένα, και τα καρότα σε ροδέλες. Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για άλλα περίπου 15΄ να δώσουν άρωμα, γεύση και χρώμα. Δοκιμάζουμε στο αλάτι, διορθώνουμε και σβήνουμε τη φωτιά. Τους αφήνουμε περίπου 15΄ να ηρεμήσουν και μετά σερβίρουμε.

Φωτογραφία: Αντώνης Γιαμούρης