psirouki-thraki-zymariko-anoigma
clock icon
1:30'

Ψιρούκι με κεφτεδάκια σε σάλτσα πιπεριάς

Υλικά

    Μερίδες: 4

    Για το ψιρούκι

  • 150 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
  • 50 ml νερό, περίπου
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • Για τα κεφτεδάκια

  • 500 γρ. χοιρινό κιμά
  • 1 κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
  • 60 γρ. ψίχα ψωμιού μπαγιάτικη, αλεσμένη
  • 1 κουτ. σούπας άνηθο
  • 1 αυγό
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για τη σάλτσα πιπεριάς

  • 250 γρ. ψητές πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι ή ½ κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
  • 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα

  • άνηθο ψιλοκομμένο
  • λίγη φέτα θρυμματισμένη
  • λίγο μπούκοβο καυτερό

Tips

  • Μπορούμε να προσθέσουμε στη σάλτσα πιπεριάς και μια καυτερή κόκκινη πιπερίτσα ψιλοκομμένη, για ένα πιο πικάντικο γευστικό αποτέλεσμα.

Το ψιρούκι είναι ένα σχεδόν άγνωστο ζυμαρικό από τη Θράκη που θυμίζει τραχανά. Ένα πρόχειρο ζυμαρικό των δύο υλικών που συνήθως γίνεται μια απλή σούπα, αξιοποιείται εδώ και αναδεικνύεται μέσα από το πάντρεμα με τα κεφτεδάκια και τη σάλτσα από πιπεριές.

Ψιρούκι: Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύουμε. Με τα δάχτυλά μας ραντίζουμε με νερό το αλεύρι, ρίχνουμε δηλαδή το νερό σταδιακά, γιατί δεν θέλουμε το αλεύρι να μουσκέψει. Κατόπιν τρίβουμε συνεχώς τη ζύμη με τα δάχτυλά μας μέχρι να δημιουργήσουμε μικρά κομματάκια τα οποία θα μοιάζουν στην όψη με τον κλασικό τραχανά. Αφού φτιάξουμε το ψιρούκι το κοσκινίζουμε ώστε να μείνουν μόνο κομμάτια ζύμης. Το απλώνουμε σε στεγνή καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να στεγνώσει μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.

Κεφτεδάκια: Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια και ζυμώνουμε πάρα πολύ καλά για να ενωθούν οι γεύσεις. Κατόπιν αφήνουμε τον κιμά στο ψυγείο να σταθεί για 30΄. Στη συνέχεια πλάθουμε μέτρια κεφτεδάκια, όσο γίνεται ίδιου μεγέθους με λαδωμένα χέρια. Απλώνουμε τα κεφτεδάκια σε ένα ρηχό ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε τα κεφτεδάκια μας
για 20΄ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C

Σάλτσα πιπεριάς: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα πιπεριάς, προσθέτουμε 150 ml νερό και μαγειρεύουμε για 20΄. Κατόπιν πολτοποιούμε τη σάλτσα σε μπλέντερ και την επιστρέφουμε στην κατσαρόλα. Συμπληρώνουμε 500 ml καυτό νερό και προσθέτουμε τα κεφτεδάκια. Μαγειρεύουμε για 5΄ ανακινώντας το σκεύος να καλυφθούν τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα.

Τέλος, προσθέτουμε το ψιρούκι και αφού πάρει 3-4 καλές βράσεις το φαγητό αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Σερβίρουμε αμέσως το ψιρούκι με τα κεφτεδάκια σε πιάτα, πασπαλίζοντας με μπούκοβο, λίγο άνηθο και θρυμματισμένη φέτα.

Styling—ΤΖΑΝΝΗΣ ΣΙΦΝΑΙΟΣ
Food styling—ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Φωτογραφίες—LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY

Διαδικασία

Βήμα 1

Ψιρούκι: Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύουμε. Με τα δάχτυλά μας ραντίζουμε με νερό το αλεύρι, ρίχνουμε δηλαδή το νερό σταδιακά, γιατί δεν θέλουμε το αλεύρι να μουσκέψει. Κατόπιν τρίβουμε συνεχώς τη ζύμη με τα δάχτυλά μας μέχρι να δημιουργήσουμε μικρά κομματάκια τα οποία θα μοιάζουν στην όψη με τον κλασικό τραχανά. Αφού φτιάξουμε το ψιρούκι το κοσκινίζουμε ώστε να μείνουν μόνο κομμάτια ζύμης. Το απλώνουμε σε στεγνή καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να στεγνώσει μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.

Βήμα 2

Κεφτεδάκια: Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια και ζυμώνουμε πάρα πολύ καλά για να ενωθούν οι γεύσεις. Κατόπιν αφήνουμε τον κιμά στο ψυγείο να σταθεί για 30΄. Στη συνέχεια πλάθουμε μέτρια κεφτεδάκια, όσο γίνεται ίδιου μεγέθους με λαδωμένα χέρια. Απλώνουμε τα κεφτεδάκια σε ένα ρηχό ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε τα κεφτεδάκια μας
για 20΄ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C

Βήμα 3

Σάλτσα πιπεριάς: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα πιπεριάς, προσθέτουμε 150 ml νερό και μαγειρεύουμε για 20΄. Κατόπιν πολτοποιούμε τη σάλτσα σε μπλέντερ και την επιστρέφουμε στην κατσαρόλα. Συμπληρώνουμε 500 ml καυτό νερό και προσθέτουμε τα κεφτεδάκια. Μαγειρεύουμε για 5΄ ανακινώντας το σκεύος να καλυφθούν τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα.

Βήμα 4

Τέλος, προσθέτουμε το ψιρούκι και αφού πάρει 3-4 καλές βράσεις το φαγητό αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Σερβίρουμε αμέσως το ψιρούκι με τα κεφτεδάκια σε πιάτα, πασπαλίζοντας με μπούκοβο, λίγο άνηθο και θρυμματισμένη φέτα.

Styling—ΤΖΑΝΝΗΣ ΣΙΦΝΑΙΟΣ
Food styling—ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Φωτογραφίες—LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY