sardeles_ampelofyllo
clock icon
25'

Σαρδέλες σε αμπελόφυλλο

Υλικά

    Μερίδες: 2

  • 20 σαρδέλες
  • 20 φρέσκα αμπελόφυλλα
  • λίγο κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • λίγο άνηθο
  • ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι, τον χυμό του
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Όταν ακούμε αμπελόφυλλο σκεφτόμαστε αμέσως τα ντολμαδάκια. Εδώ, όμως, έχουμε μία διαφορετική συνταγή, έναν ξεχωριστό μεζέ από τα τσιπουράδικα του Βόλου.

Κόβουμε το κοτσάνι από τα αμπελόφυλλα και, αφού τα ζεματίσουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Φιλετάρουμε τα ψάρια.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Τυλίγουμε τις σαρδέλες (όχι πολύ σφιχτά) στα αμπελόφυλλα και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά σε σχάρα ή καυτό σχαροτήγανο.

Περιχύνουμε με λαδολέμονο, γαρνίρουμε με άνηθο και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και σερβίρουμε.

Συνταγή: Δημήτρης Φλόκος
Φωτογραφία: Σωτήρης Χαμπάκης

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβουμε το κοτσάνι από τα αμπελόφυλλα και, αφού τα ζεματίσουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Βήμα 2

Φιλετάρουμε τα ψάρια.

Βήμα 3

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 4

Τυλίγουμε τις σαρδέλες (όχι πολύ σφιχτά) στα αμπελόφυλλα και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά σε σχάρα ή καυτό σχαροτήγανο.

Βήμα 5

Περιχύνουμε με λαδολέμονο, γαρνίρουμε με άνηθο και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και σερβίρουμε.

Συνταγή: Δημήτρης Φλόκος
Φωτογραφία: Σωτήρης Χαμπάκης