Υπάρχουν βράδια που ένα εστιατόριο γίνεται κάτι περισσότερο από τόπος φαγητού. Στις 29 Μαΐου, το Proveleggios, με σεφ τον Αλέξανδρο Καρακατσάνη, ανοίγει τις πόρτες του για μια συνάντηση που υπόσχεται να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή συνεργασιών. Στο τραπέζι της βραδιάς, η Mama Feyrouz από την περιοχή της Αντιόχειας, πίσω από ένα από τα πιο επιδραστικά street food spots της Αθήνας, θα συναντήσει τη μοντέρνα ελληνική κουζίνα του Αλέξανδρου Καρακατσάνη.
Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης έχει σημαντικό παρελθόν στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας. Ωστόσο, έρχεται και με εμπειρία από το San Michali στη Σύρο, το Monk’s Beard, το Ami και το Athenian Terrace, έχοντας οικοδομήσει μια φήμη γύρω από την αγάπη του για τις έντονες γεύσεις, τα αρώματα και τα μπαχαρικά. Όταν ανέλαβε το Proveleggios, έκανε κάτι ιδιαίτερο: ρώτησε κάθε μέλος της ομάδας του για ένα πιάτο-ανάμνηση από την παιδική του ηλικία και έστησε ένα μενού βασισμένο όχι μόνο στις δικές του μνήμες, αλλά και σε αυτές των ανθρώπων του.
Από την άλλη πλευρά, η Mama Feyrouz, με καταγωγή από την περιοχή της Αντιόχειας της Τουρκίας κοντά στα σύνορα με τη Συρία, έχει μετατρέψει τη νοσταλγία σε γεύση μέσα από το μικρό της μαγαζί. Μαζί με τους δύο γιους της, Ανδρέα και Σάββα, σερβίρει παραδοσιακά φαγητά που αναδεικνύουν τις γεύσεις της Αντιόχειας, της Ελλάδας, του Λιβάνου, της Κύπρου και της Κωνσταντινούπολης.
Το street food ως πολιτισμική πράξη
Το Feyrouz έχει γίνει συνώνυμο της ποιοτικής levantine κουζίνας στην Αθήνα, με επισκέπτες να περιμένουν στην ουρά για να δοκιμάσουν τα χειροποίητα λαχματζούν, τα πεϊνιρλί και τις παραδοσιακές σούπες. Αυτό που κάνει το Feyrouz ξεχωριστό δεν είναι μόνο η αυθεντικότητα των συνταγών, αλλά και ο στόχος της οικογένειας να διατηρήσει τον πολιτισμό της μέσα από το φαγητό.
Η συνάντηση αυτών των δύο κόσμων δεν είναι τυχαία. Και οι δύο μάγειρες βλέπουν τη μαγειρική ως μέσο μεταφοράς μνήμης και πολιτισμού. Ο Καρακατσάνης, γνωστός για τη μαγειρική που «βασίζεται στην ανάμνηση», βρίσκει στη Mama Feyrouz μια kindred spirit -έναν άνθρωπο που καταλαβαίνει ότι κάθε πιάτο μπορεί να αφηγηθεί μια ιστορία.
Μια βραδιά σαν οικογενειακό τραπέζι
Η φιλοσοφία του δείπνου αντικατοπτρίζει τη νοοτροπία και των δύο: το Proveleggios λειτουργεί σαν μια πολύχρωμη, πολυπολιτισμική ομάδα που κινείται σαν οικογένεια. Έτσι και η βραδιά της 29ης Μαΐου θα έχει τη δομή ενός μεγάλου οικογενειακού τραπεζιού, όπου τα πιάτα σερβίρονται ως κοινό γεύμα και οι δύο κουζίνες συνομιλούv. Το μενού θα περιλαμβάνει πιάτα της Feyrouz δίπλα σε umami εκδοχές του Proveleggios, δημιουργώντας έναν διάλογο γεύσεων που αντανακλά τη σύγχρονη πολυπολιτισμική Αθήνα.
Η εμπειρία συμπληρώνεται από την προσεκτική επιμέλεια του Perry Παναγιωτακόπουλου στα κρασιά. Ο Παναγιωτακόπουλος, γνωστός για τη δουλειά του με παραγωγούς που ακολουθούν φιλοσοφίες ήπιας παρέμβασης, έχει επιλέξει ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα που αντανακλούν την ίδια αυθεντικότητα με τις δύο κουζίνες.
Πρόκειται για κρασιά από οινοποιούς που εμπιστεύονται τη φύση και τις αυτόχθονες ποικιλίες, χρησιμοποιώντας βιοδυναμικές καλλιέργειες και minimal intervention -χωρίς προσθήκη εμπορικών ζυμών, με ελάχιστη χρήση θειωδών και σεβασμό στον χαρακτήρα του terroir. Κάθε κρασί έχει επιλεγεί όχι μόνο για να συμπληρώνει συγκεκριμένα πιάτα, αλλά για να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στις γεύσεις της Μεσογείου και της Ανατολής, αναδεικνύοντας τόσο τη σύνθετη αρωματικότητα των μπαχαρικών όσο και την ελληνική αμπελουργική παράδοση.
Η αρχή μιας νέας εποχής
Αυτή η συνεργασία σηματοδοτεί την αρχή μιας σειράς όπου ο Καρακατσάνης θα συναντά «δημιουργούς που βλέπουν το φαγητό ως πολιτισμική πράξη». Δεν είναι τυχαίο που η πρώτη αυτή συνεργασία αφορά στη Mama Feyrouz. Το Feyrouz αντιπροσωπεύει μια αυθεντική προσέγγιση στη μαγειρική, που τιμά την παράδοση χωρίς να φοβάται την καινοτομία.
Σε μια εποχή που το street food αποκτά νέα διάσταση και το fine dining αναζητά τις ρίζες του, η συνάντηση Proveleggios-Feyrouz αποτελεί ένα παράδειγμα του πώς η γαστρονομία μπορεί να γίνεται γέφυρα ανάμεσα σε διαφορετικές κουλτούρες και παραδόσεις. Δεν είναι απλώς ένα δείπνο -είναι μια δήλωση πρόθεσης για το μέλλον της αθηναϊκής γαστρονομίας.
Info
Proveleggios
Παραμυθιάς 11, Αθήνα, 210 5234749
Διαβάστε επίσης:
Δωδώνη: Το ιστορικό τυροπιτάδικο της Ομόνοιας
Η Στάνη: Ένα γαλακτοπωλείο – θεσμός στην καρδιά της Αθήνας