Κι όμως, με τη βοήθεια του πάγου και χωρίς τη χρήση χημικών, μπορούμε να απαλλαγούμε από τα πεισματάρικα καμένα λίπη που δεν λένε να φύγουν από τα σκεύη…

Σίγουρα σας σας έχει τύχει: μόλις ολοκληρώσατε το μαγείρεμα και το τηγάνι, το ταψί ή η πλάκα έχει γεμίσει με καμένα υπολείμματα τροφών. Αντί να τα αφήσετε να μουλιάσουν για ώρες ή να ξεκινήσετε το ανελέητο τρίψιμο, υπάρχει ένα εντυπωσιακό —και επιστημονικά τεκμηριωμένο— κόλπο που βασίζεται σε κάτι τόσο απλό όσο… τα παγάκια.

Αυτό το απλό κόλπο βασίζεται σε ένα εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο: το θερμικό σοκ. Όταν ρίξουμε παγάκια σε ένα πολύ καυτό τηγάνι, δημιουργείται μια απότομη μεταβολή θερμοκρασίας. Οι παγοκύβοι αρχίζουν να λιώνουν ακαριαία και μετατρέπονται σε ατμό, ο οποίος με πίεση ξεκολλάει τα κολλημένα υπολείμματα από την επιφάνεια του σκεύους.

Πώς ο πάγος μάς λύνει τα χέρια;

Η διαδικασία αξιοποιεί δύο βασικά φυσικά φαινόμενα:

  1. Θερμική αντίθεση: Η επιφάνεια του τηγανιού βρίσκεται σε θερμοκρασία που συχνά ξεπερνά τους 200°C. Το παγωμένο νερό απορροφά ταχύτατα τη θερμότητα και εξατμίζεται, δημιουργώντας εκρηκτική παραγωγή ατμού.

  2. Μηχανική δράση του ατμού: Ο παραγόμενος ατμός εισχωρεί ανάμεσα στο μέταλλο και τα καμένα λίπη, χαλαρώνοντας τη σύνδεσή τους και διευκολύνοντας τον καθαρισμό.

Μαγειρική τεχνική με επιστημονική βάση

Αυτό που συμβαίνει είναι μια μορφή του γνωστού “deglazing”, δηλαδή απογλασαρίσματος, που χρησιμοποιούν οι σεφ με κρασί ή ζωμό για να «σηκώσουν» τις γεύσεις από τον πάτο του τηγανιού. Εδώ, όμως, το ρόλο αυτό τον αναλαμβάνει ο πάγος.

Προσοχή στην εφαρμογή

Σε σχετικό βίντεο που κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο, βλέπουμε καθαρά το πώς η δράση του ατμού αποκολλά σχεδόν αυτόματα τα υπολείμματα. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί επισημαίνουν πως αυτή η τεχνική δεν είναι κατάλληλη για όλα τα σκεύη. Σε αντικολλητικά ή λεπτά μεταλλικά σκεύη μπορεί να προκαλέσει ζημιά ή παραμόρφωση λόγω της απότομης εναλλαγής θερμοκρασίας. Αντιθέτως, είναι ασφαλέστερη για τηγάνια από ανοξείδωτο ατσάλι ή χυτοσίδηρο.

Μία νέα, χρήσιμη τεχνική, με τη βοήθεια του πάγου

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε με ένα καμένο τηγάνι, ίσως αξίζει να δοκιμάσετε αυτή την εντυπωσιακή —και απολύτως επιστημονική— μέθοδο καθαρισμού. Απλά, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το κατάλληλο σκεύος!

Δείτε επίσης:

Πώς μπορείτε να κάνετε κάθε τηγάνι αντικολλητικό